“Conform informațiilor publice, de pe site-ul Ministerului Finanțelor, cele de la Registrul Comerțului, precum și din comunicatele societății Euroins, în anul 2019, societatea de asigurări a avut o cifră de afaceri în cuantum de 1,279 miliarde lei (echivalentul a 270 milioane Euro). Din această fabuloasă cifră de afaceri, Statul Român nu a încasat niciun leu impozit pe profit, deoarece societatea de asigurări a înregistrat o pierdere de 43 de milioane de lei (echivalentul a 9 milioane de Euro). Poate că toate contribuțiile acestui asigurator au fost încasate de statul bulgar.”, susține AutoCar într-un comunicat de presă.
AutoCar invocă investigații jurnalistice ce ar demonstra că Euroins împrumută bani unor firme deținute de acționarii aceleiași companii, dar în schimb societatea de asigurări nu platește despăgubirile și inregistrează pierderi de 9 milioane de Euro, în 2019. Astfel, în cadrul investițiilor
realizate de societate s-au efectuat anumite tranzacții în baza unor contracte REPO încheiate cu societatea Starcom Holding, din Sofia, deținută într-un procent mai mare de 50% de către Assen Milkov Christov, membru al Consiliului de Administrație al Euroins.
Opt companii au solicitat, în utimele luni, falimentul firmei Euroins, printre acestea și AutoCar. 6.581 de reclamații la adresa firmei de asigurări au fost înregistrate doar în primele 5 luni ale anului 2020, 4 sancțiuni au fost aplicate de ASF în doar 7 luni acestui asigurator, 5.050 de dosare sunt în instantă în ultimele 18 luni, echivalentul a peste 280 de acțiuni pe lună deschise împotriva firmei de asigurări.
„Dintre acestea, Euroins a pierdut în instanță în 93,7% din cazuri, despăgubirea medie pe care a fost obligată să o achite, prin hotărâre judecătorească, fiind de 23.732 lei (aprox. 4.900 de euro). Doar la ultimul control efectuat de ASF la Euroins au fost constatate 17 abateri grave ale societății de asigurări.”, mai precizează reprezentanții AutoCar.