» Ultimele dezvaluiri legate de faptele penale ale lui Constantin Iancu, personaj propulsat de catre PDL spre sefia efemera a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), arata ca un personaj care nu s-a dat in laturi de la a rapi, a lega in lanturi si a tortura oameni a putut sa acceada nestingherit pana la pozitia de lider intr-o organizatie locala a unui partid de guvernamant.
» Ascensiunea politica a lui "Don Costel" ridica mari semne de intrebare asupra filtrelor pe care le-au aplicat organizatiile locale ale PNL si PDL Dolj care au permis ca un astfel de individ sa ajunga pana la a fi numit ca secretar de stat. Explicatiile pe care le dau acum politicienii locali sunt neconvingatoare, avand in vedere ca "faptele de vitejie" ale lui Iancu erau cunoscute protipendadei locale inca din 2006.
Scandalul "Don Costel" a devenit o problema acuta in cadrul PDL Dolj, dupa ce presa a dezvaluit in ultimele zile aspecte din rechizitoriul pe care DIICOT i l-a facut lui Constantin Iancu, fostul sef al ANIF.
Primii care au sarit sa se delimiteze de Constantin Iancu, fostul sef al ANIF, implicat intr-un dosar penal de sechestrare de persoane, au fost liberalii doljeni, care sustin ca l-au indepartat pe Constantin Iancu din partidul lor atunci cand asupra sa planau suspiciuni ca va avea un dosar penal. "In februarie 2008, conducerea filialei i-a pus in vedere lui Constantin Iancu sa lamureasca suspiciunile care planeaza asupra lui in legatura cu acel dosar penal. Nu a lamurit nimic, a plecat din PDL, apoi a ajuns suspect de repede pe listele de consilieri judeteni. La noi, cu asemenea dosar, nu ajungea niciodata pe liste", a sustinut Mario Oprea, presedintele PNL Dolj. Potrivit lui Oprea, Iancu "a lasat de inteles ca era interesat de a fi promovat in viata publica, in calitate de membru PNL". Liberalul mai spune ca probabil la PDL Dolj a contat mai mult "situatia financiara" decat moralitatea.
La randul sau, secretarul general al PDL Dolj, deputatul Gelu Visan, a spus: "Nu are rost sa vedem acuma cine ce a facut. Organizatia in ansamblul ei decide. Cand cineva obtine rezultate bune in alegeri, dar nu ajunge in Parlament, automat este propus sa ocupe o functie administrativa". Anterior, Visan declarase presei ca "s-a discutat la vremea respectiva vreo patru-cinci zile pe marginea acestui subiect delicat, iar eu si cu alti colegi de-ai mei nu am fost de acord ca el sa candideze".
Vicepresedintele PDL Dolj, Constantin Dascalu, are si el propria opinie despre cum s-au petrecut lucrurile: "Sunt informatii cutremuratoare care au aparut in ultimele zile. La vremea cand Constantin Iancu a candidat, nu se cunosteau. Erau unele informatii si suspiciuni si noi l-am intrebat. Ne-a spus ca dosarul este vechi si ca nu este nimic, dovada ca nu se intamplase nimic timp de doi ani".
Tot el spune ca, devreme ce nu s-au identificat responsabili, "nu stiu sa se fi luat vreo masura politica in filiala in urma acestui scandal". Nimeni din organizatia locala nu identifica, deocamdata, o legatura precisa intre presedintele PDL Dolj, ministrul Radu Berceanu, si "Don Costel", cu toate ca domnia sa are cel mai greu cuvant de spus in filiala pe care o conduce de la infiintare. La izbucnirea scandalului, Radu Berceanu a declarat pe marginea acestui caz ca "l-am intrebat si noi, si presa pe domnul Iancu, pe cei care mai stiau despre aceste lucruri care s-au petrecut acum trei ani si am inteles ca nu e vreo problema". Ieri, dupa noile informatii aparute, Berceanu nu a mai putut fi contactat, iar la un moment dat si-a inchis telefonul. De asemenea, nici alti lideri ai PDL nu au vrut sa comenteze cazul lui "Don Costel".
In legatura cu incetarea mandatului de consilier judetean detinut de Iancu (ca urmare a demisiei din PDL), Gelu Visan a recunoscut ieri ca nu a fost depusa nici o instiintare oficiala la CJ privind demisia din partid a fostului director al ANIF si a sustinut ca aceasta instiintare va fi trimisa CJ in "urmatoarele zile". "Este o procedura legata de CJ Dolj si de viitoarea sedinta a consiliului. Noi vom depune in zilele urmatoare o instiintare. Nu este un termen anume si nu cred ca trebuie sa stea o asemenea adresa nu stiu cate zile la consiliu", a declarat Gelu Visan pentru Mediafax. El sustine ca excluderea lui Constantin Iancu din randul consilierilor judeteni ai PDL tine doar de plenul CJ.
Pe 20 februarie, presa a dezvaluit ca noul sef al ANIF, democrat-liberalul Constantin Iancu, era urmarit penal de DIICOT pentru constituirea unui grup de crima organizata, lipsire de libertate si santaj. Conform informatiilor de atunci, demnitarul era acuzat ca in 2006 ar fi ordonat rapirea omului de afaceri Andrei Alexandru si a sotiei acestuia, Corina, pentru a-l determina sa-i cedeze actiunile unei companii. Complicii sai ar fi fost Laurentiu Gheorghe Capotescu (zis "Patatu’"), Marin Cristescu (zis "Fibra"), Geronim Lucian si stefanita Baltac. Atunci, scandalului i s-a dat o tenta politica, victima fiind liderul organizatiei locale a PRM.
Perchezitiile facute de DIICOT la ferma lui Iancu din localitatea Padea-Dolj au dus la descoperirea unor fotografii cu alte cazuri de rapire, victimele fiind legate cu lanturi. In 2008, Iancu fusese acuzat de afaceristul craiovean Constantin Dalgoci ca ar fi comandat incendierea limuzinei acestuia, pentru ca ar fi refuzat sa-i dea 300.000 de euro pentru campanie electorala. Dupa aparitia dezvaluirilor, Costel Iancu si-a anuntat demisia de la sefia ANIF. Ulterior, Iancu a anuntat ca isi amana demisia pana la reunirea CA a ANIF. La aproape o saptamana de la izbucnirea scandalului, presedintele PDL, Emil Boc, a cerut demiterea lui Iancu din partid. Totodata, Boc i-a cerut, in calitate de sef al Guvernului, ministrului Ilie Sarbu sa-l demita de la sefia ANIF. Ieri, presa a publicat noi marturii despre cazul Iancu, inclusiv fotografii ale unor persoane puse in lanturi, dar si stirea ca acesta a fost trimis in judecata pentru cazul de rapire aflat in cercetare de trei ani.