1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum puteti scapa fara sa fiti dat afara de la job

Cum puteti scapa fara sa fiti dat afara de la job

In timpul concediului medical sau al celui de crestere a copilului nu aveti cum sa ramaneti fara post. Nici tatii aflati in concediu de paternitate nu pot fi dati afara.

In cazul in care simtiti ca la serviciu zilele va sunt numarate si va este teama ca veti ramane fara loc de munca, puteti apela la cateva tertipuri pentru a mai fi, cel putin o perioada, angajat.
Potrivit Codului Muncii, concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Insa nu puteti fi dat afara oricand si oricum. "Nici un angajator nu are voie sa-si concedieze personalul fara un motiv intemeiat si fara a respecta pasii legali prevazuti in Codul Muncii. In practica, numerosi angajatori solicita angajatului sa ceara incetarea contractului individual de munca, astfel incat exista acordul ambelor parti", spune Ramona Voicu, payroll services coordinator la compania de recrutare VON Consulting.

 Din punct de vedere legal, patronului dumneavoastra nu-i este permis sa va disponibilizeze invocand motive precum criterii de sex, orientare sexuala, varsta, nationalitate, etnie, religie, optiune politica, handicap, situatie familiala, apartenenta ori activitate sindicala sau exercitarea dreptului la greva si a drepturilor sindicale.

Alte trucuri: concediile
Articolul 60 din Codul Muncii spune ca salariatul nu poate fi concediat pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii, si nici pe perioada concediului pentru carantina. "Durata concediului medical nu trebuie insa sa fie mai mare de 90 de zile intr-un an", subliniaza Dina Taralunga, specialist in resurse umane la compania Ascent Group.  "Nici cand sunteti in concediu de odihna nu puteti fi dat afara", adauga Antonia Hotu, analist resurse umane la compania InnerLook.

Copilul va salveaza jobul
Gravidele nu pot fi date afara. "Concedierea nu se poate dispune pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat la cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere", subliniaza Ioana Tudor, avocat la Constantinovici, McCann & Asociatii. Nici persoanele care sunt in concediu pentru ingrijrea copilului de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani, nu pot fi concediate. De asemenea, disponibilizarea nu poate fi facuta nici in cazul persoanelor care au concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la sapte ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. Totodata, nu este permisa disponibilizarea celor aflati in concediu de paternitate.

Liderii de sindicat raman cu slujba
Concedierea, mai spune avocat Ioana Tudor, nu poate fi dispusa "pe  durata indeplinirii serviciului militar sau in timpul exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical". Practic, cine alege sa mearga "in armata" sau sa fie lider de sindicat scapa de datul afara. Daca in primul caz nu veti fi platit, in al doilea va veti lua salariul regulat. Asadar, si pentru cei "buni de gura" exista o solutie de scapare. Evident, se fac exceptii de la aceste reguli cand este vorba despre un salariat care a gresit grav sau repetat.

Actionarea in instanta, o solutie
La randul sau, angajatorul poate sa apeleze la o portita de scapare atunci cand nu mai vrea un angajat anume. El poate spune ca a actionat legal, in baza Codului Muncii, care reglementeaza concedierea individuala ca urmare a desfiintarii postului. Practic, nu se concediaza persoana pentru ca angajatorul ar avea ceva cu ea, ci "se desfiinteaza postul" invocandu-se criza, reorganizarea activitatilor.
Specialistii in resurse umane spun insa ca, din pacate, legislatia nu prevede faptul ca daca postul a fost desfiintat el nu poate fi si reinfiintat, chiar intr-o perioada foarte scurta de timp. Daca sunteti intr-o astfel de situatie, si mai ales daca stiti ca pe postul desfiintat si reinfiintat a fost angajat altcineva, dati in judecata angajatorul in termen de sase luni de la data in care v-a dat afara. Sunt sanse foarte mari sa castigati!

Sursa: experti in resurse umane

Cele mai citite

Hackathon4Health 2024: Trei proiecte inovatoare în sănătate premiate cu 10.000 USD fiecare

Eldie, DataCare și Instincted sunt echipele care au câștigat ediția a șaptea a Hackathon4Health, desfășurat între 8-10 noiembrie 2024, la Universitatea de Medicină și...

Hackathon4Health 2024: Trei proiecte inovatoare în sănătate premiate cu 10.000 USD fiecare

Eldie, DataCare și Instincted sunt echipele care au câștigat ediția a șaptea a Hackathon4Health, desfășurat între 8-10 noiembrie 2024, la Universitatea de Medicină și...

Zelenski acuză Rusia că transformă Ucraina în „teren de testare”

"Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca "teren de testare", a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă