Petar Zikolov Marinov, bulgarul arestat zilele trecute pentru comercializarea ilegala a unor documente secrete militare romanesti intre anii 2002-2009, s-a autodenuntat serviciilor speciale romanesti inca din iunie 2008.
Aceasta informatie este inserata in referatul de arestare a lui Zikolov si a arhivarului care ii vindea documente secrete, subofiterul Floricel Achim. Motivul pentru care Zikolov s-a predat autoritatilor romane este obtinerea unei pedepse cat mai mici. Se pune intrebarea cine l-a avertizat pe Zikolov ca actiunile sale sunt supravegheate de serviciile secrete romanesti inca din 2005? Cineva l-a anuntat, iar Zikolov a ales varianta cea mai avantajoasa pentru el: autodenuntul. El nu putea parasi pe fuga Romania deoarece se stabilise in tara noastra cu toata familia si, oricum, era filat nonstop. In momentul in care el s-a pus la dispozitia autoritatilor romane, a garantat ca va furniza probe care sa demonstreze atat vinovatia subofiterului roman Floricel Achim, cel care ii vindea informatiile, cat si implicarea unui diplomat ucrainean in cumpararea acestora.
Pentru a prinde in plasa persoanele implicate, serviciile secrete i-au tentat cu informatii "controlate" despre multe frecvente radio ale Diviziei 1 de infanterie, ale carei trupe actioneaza si in zone de conflict precum Afganistan sau Irak. Achim s-a grabit sa i le predea lui Zikolov si sa-si incaseze banii. Dupa ce s-a creat senzatia de flux continuu de informatii, diplomatul ucrainean, alaturi de alti doi cetateni straini, precum si Zikolov au probat, in parcarea unui centru comercial din Bucuresti, un dispozitiv special militar de transmitere a informatiilor clasificate, actiune care a fost filmata de serviciile secrete romane la data de 20 ianuarie anul acesta. Au urmat demersurile birocratice pentru expulzarea diplomatilor ucraineni implicati. Dupa ce formalitatile diplomatice au fost pregatite, Floricel Achim si bulgarul Zikolov au fost arestati, iar cetatenii strani implicati au parasit Romania.
Zikolov are pregatire speciala de spion. El a lucrat ca asistent al atasatului militar bulgar la Bucuresti pana la mijlocul anului 2000. Apoi, in 2001, a revenit in Romania, unde si-a facut mai multe firme. Din 2002, Zikolov a cumparat informatii de la subofiterul Achim si le-a transmis mai departe, prin diplomatul ucrainean, unei puteri neafiliate NATO. Zikolov l-a cunoscut insa pe Floricel Achim inca din 1994, pe vremea cand era ofiter al statului bulgar. El sustine totusi ca in acea perioada nu a procurat informatii pentru Bulgaria.
Potrivit agentiei Interfax, intre diplomatii ucraineni carora statul roman le-a cerut sa plece s-ar afla atasatul militar si un consilier din Ambasada Ucrainei la Bucuresti. Alianta Nord-Atlantica a refuzat sa comenteze scandalul de spionaj militar din Romania. Totusi, NATO este la curent cu investigatiile autoritatilor romane si "a luat nota", a declarat ofiterul de presa al NATO. Autoritatile din Romania au dat asigurari ca informatiile vandute de Floricel Achim bulgarului Zikolov, care ar fi ajuns mai departe in Ucraina, nu erau importante si nu priveau NATO. Mai mult, datele furate se pare ca erau "servite" de contraspionajul romanesc pentru a controla reteaua de spionaj.
Cu toate acestea, Ministerul Apararii a informat ca, in urma auditului de securitate de la Divizia 1 de Infanterie "Dacica", va trimite rezultatele la ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat) daca se va constata ca au fost compromise documente si informatii clasificate NATO. Ucraina nu comenteaza oficial scandalul de spionaj al carui actor principal se pare ca este.