» Numarul locuintelor finalizate in 2008 a crescut cu 36% fata de anul precedent, pana la 64.400.
» Locuintele nu se vand, costurile constructorilor cresc si finantarile au inghetat.
Chiar daca semnele crizei economico-financiare s-au facut simtite in Romania din a doua jumatate a anului trecut, per ansamblu, 2008 a fost un an cu rezultate in crestere atat pentru constructii, cat si pentru sectorul materialelor de constructie. si in ultimul trimestru al anului trecut, desi tranzactiile imobiliare intrasera in stagnare si aparusera probleme ingrijoratoare privind finantarea investitiilor, numarul de locuinte finalizate a fost cu 46% mai mare, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, si un record al ultimilor 19 ani. De asemenea, producatorii de ciment au raportat vanzari mai mari anul trecut, raportat la 2007, pentru anul in curs anuntand majorari ale capacitatii de productie. Anul trecut a fost terminat un numar-record de 64.414 locuinte, in crestere cu 36% fata de anul precedent, iar in ultimele trei luni ale anului au fost finalizate mai mult de o treime din acestea (27.751 unitati), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Analistii imobiliari avertizeaza insa ca, desi cresterea volumului lucrarilor in constructii pe 2008 este importanta, ingrijorator este numarul mare de locuinte ramase nefinalizate la finalul anului trecut.
La 31 decembrie 2008, numarul locuintelor in curs de executie era de 143.139, din care 55.016 in stadiul de finisaj, 48.800 in stadiul de executare a structurilor si 37.671 in stadiul de executare a fundatiilor, ceea ce inseamna ca la finalul anului 141.487 locuinte erau incepute si nefinalizate.
Laurentiu Posceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), a declarat ca "numarul mare de locuinte nefinalizate in conditiile actualei crize mareste costurile firmelor, ceea ce ar putea pune presiune pe preturi. Finantarile sunt blocate si incertitudinile persista in legatura cu investitiile, constructorii fac eforturi sa-si mentina angajatii, se incearca recuperarea unor creante din anul trecut, iar perioada actuala este una cu cheltuieli mari, fara venituri din lucrari.
Pentru constructiile nefinalizate exista riscul degradarii, daca lucrarile vor stagna pe o perioada mai mare de sase luni, ca sa nu mai aducem in discutie si cheltuielile de intretinere si conservare", a mentionat Plosceanu. De asemenea, analistul imobiliar Radu Zilisteanu considera ca un numar atat de mare de locuinte nefinalizate in conditiile blocajului de pe piata i-ar putea aduce la sapa de lemn pe dezvoltatorii asupra carora bancile ar aplica masura executarii silite.
» Capacitate
Vanzarile in Romania ale celui de-al doilea mare producator de ciment la nivel mondial, Holcim, au crescut anul trecut cu aproape 19% in volum. Grupul elvetian intentioneaza sa majoreze in acest an capacitatea de productie pe plan local cu 600.000 de tone. Capacitatea de productie a fabricilor Holcim din Romania (de la Campulung, Turda si Alesd) este, in prezent, de 4,7 milioane tone de ciment.