15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialBuget de criza pentru filmul romanesc

Buget de criza pentru filmul romanesc

» Austerul buget al ultimei sesiuni de finantare a Centrului National al Cinematografiei (aproximativ 15 milioane de lei, cu 30% mai mic decat al precedentei sesiuni) a fost impartit proiectelor castigatoare. O sesiune mai degraba linistita, fara scandaluri si contestari.

Eugen Serbanescu, directorul general al CNC, considera ca sesiunea de fata a avut "un rezultat echilibrat, care a iesit in urma jurizarii unei comisii ce nu a fost contestata. Poate de aceea la anuntarea productiilor castigatoare lumea a fost calma". Comisia care a decis pentru "Lung/scurtmetraj de fictiune" a fost girata de regizorul Cristian Mungiu, dramaturgul Radu F. Alexandru, producatorul Doru Mitran si regizorul Alexa Visarion. La categoriile "Documentar" si "Animatie", din comisie au facut parte, alaturi de Alexandru Solomon, criticul de film Viorica Bucur si regizorul Constantin Paun. Din suma de 7,9 milioane lei, repartizata lungmetrajelor de fictiune, bugetul cel mai generos, de 1.366.300 lei, a revenit ultimului proiect purtand semnatura lui Radu Muntean, "Marti dupa Craciun", un film care spune povestea unui barbat pe care viata il obliga sa se decida, in prima marti de dupa Craciun, intre sotie si o legatura extraconjugala.

 

Ieri dupa-amiaza, regizorul savura victoria: dupa un mic "Gopo", a obtinut o mare finantare. "Am primit aproape toata suma pe care am cerut-o si de aceea nu inteleg de ce nu am primit tot. O sa vorbesc cu producatorul, sa ma lamureasca. Scenariul este scris de aceeasi veche echipa de la «Hartia va fi albastra» si «Boogie», adica voi lucra alaturi de Alexandru Baciu si Razvan Radulescu. Speram ca de filmari se ne putem apuca in noiembrie, cel tarziu decembrie", ne-a declarat regizorul. Un buget apropiat a primit si filmul lui Dan Pita, "Chira Chiralina" – 1.296.480 lei. Filmul, realizat dupa nuvela lui Panait Istrati, are un scenariu semnat de Ioan Grigorescu. Dan Pita a mai aplicat cu un proiect de lungmetraj, "Dimineata unui miracol", insa a pierdut finantarea la mustata (primul sub linie).

 

Horatiu Malaele a primit bani pentru un nou film, "Funerarii fericite" (1.220.220 lei), un film care va fi probabil in aceeasi nota de fantastic buf, in siajul lui Kusturica, precum controversatul "Nunta muta". "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, care are un scenariu scris in colaborare cu Corneliu Porumboiu, a obtinut suma de 1.282.395 de lei. De altfel, Cobileanski a mai aplicat cu inca trei proiecte la sectiunea de "Scurtmetraj", dar nu a mai convins juriul. O coproductie purtand semnatura israelianului Eran Riklis, "Misiunea directorului de resurse umane", a obtinut o finantare de 491,550 lei. Filmul, care se afla in preproductie (conform imdb.com), este o tragicomedie centrata pe figura unui manager al celei mai mari fabrici de panificatie din Israel, care incearca sa salveze imaginea firmei prevenind publicarea unui articol defaimator.

 

"Funerarii fericite", de Horatiu Malaele, dupa un scenariu de Adrian Lustig, proiect care urmeaza sa fie realizat de MediaPro Pictures, a obtinut o finantare de 1.220.220 de lei. Celelalte filme care au primit finantare sunt: "Portrete in padure", de Dinu Tanase (799.920 de lei), "Tatal", de Nicolae Margineanu, dupa un scenariu de Tudor Voican (758.960 de lei), "Se cauta o mama", de Valeriu Turcanu (693.000 de lei). Proaspatul castigator al Premiului Gopo pentru debut regizoral, Gabriel Dorobantu, nu a prins finantare pentru proiectul "Omega Rose".

Marian Crisan, debut in lungmetraj
La sectiunea debuturi, "Morgen", filmul lui Marian Crisan (care semneaza atat regia, cat si scenariul), a prins o finantare de 1.174.389 lei. Castigatorul "Ursului de Aur" la scurtmetraje in 2008 va produce filmul la casa de productie a lui Cristi Puiu, Mandragora. Celelalte doua proiecte castigatoare sunt "Copil-Miner", de Alexandra Gulea (1.045.500 lei), produs de casa lui Thomas Ciulei, Europolis, si "Carmen nu se mai intoarce", al regizorului-scenarist Doru Nitescu (1.080.111 lei). Coproductia lui Massimo Coppola, "Cui ii e frica de intuneric", nu a prins finantare, fiind al doilea film sub linie.

Sectiunea "Documentar" nu a adus nici ea mari surprize, cu exceptia, poate, a respingerii proiectului lui Dumitru Budrala, "Drumul regelui", si a proiectului "Stalinism pentru eternitate", al lui Sorin Iliesiu (dupa cartea lui Vladimir Tismaneanu).
"Ultimul tango la München", al lui Alexander Nanau, a primit 380.000 lei, "Lumea in patratele" (Ivana Mladenovic), 228.000 lei, iar lungmetrajul lui serban Marinescu despre stefan Iordache, "Regele scamator", 348.000 lei. Radu Gabrea a obtinut 323.000 lei pentru "Averea Diavolului", iar Florin Iepan, cu "Anapurna", a convins juriul sa-i aloce 221.000 lei. La scurtmetraje au prins finantare "Coliva" lui Adrian Sitaru (100.000 lei), "Trenul foamei", al lui Viorel Timaru (181.720 lei), "Lunch Time", de Ciprian Alexandrescu (126.578 lei), "Junkie", de Bogdan Mirica (121.530 lei), "Tatal meu e cel mai tare" (78.720 lei), coproductia "O femeie urmareste un barbat" de Iulia Rugina (101.868 lei) si "Excursia" lui Laurentiu Rusescu (64.490 lei). Scurtmetrajul lui George Dorobantu, "Loto", a cazut sub linie. In ceea ce priveste proiectele de animatie, un buget surprinzator de mare (1.300.000 lei) a obtinut coproductia Dacodac Studio "Paradisul lui Diego", regizata de germanul Eckart Fingberg. 200.000 lei au revenit pentru "Secret", o animatie underground semnata de Szasz Szolt.

Cele mai citite

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă