16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialOprescu risca un proces pentru centrul istoric

Oprescu risca un proces pentru centrul istoric

» Oprescu vrea sa faca in 9 luni cat nu s-a realizat in trei ani, dupa rezilierea contractului cu constructorul.
» Viceprimarul Raicu il contrazice si spune ca primaria va fi antrenata intr-un proces care poate dura patru ani, iar contractul nu va putea fi anulat.

Dupa ce timp de aproape trei ani lucrarile din centrul istoric s-au desfasurat cu viteza melcului, Oprescu a anuntat ieri ca vrea sa termine reabilitarea strazilor pana la sfarsitul acestui an. Primarul are si o solutie-minune: angajarea mai multor firme care sa se ocupe fiecare de cate una dintre cele 10 strazi care au mai ramas de reabilitat. "Schimbam foaia, nu mai merg pe pachetul de strazi pentru ca mi-am luat-o in barba o data. O sa merg pentru fiecare strada, o sa licitez fiecare strada in parte, in asa fel incat sa porneasca toate in acelasi timp", a declarat Oprescu. Numai ca pana ca societatile respective sa se apuce de treaba trebuie reziliat contractul cu actualii constructori, este obligatorie organizarea unei licitatii, dupa care urmeaza perioada necesara pentru descarcarea de sarcina arheologica a fiecarei strazi. Aceasta din urma este incerta si depinde foarte mult de multi-tudinea de vestigii istorice care se gasesc la fata locului.

 Descarcarea de sarcina arheologica a fost motivul principal pentru care au intarziat foarte mult lucrarile pana acum si a fost depasit termenul-limita de finalizare a proiectului.  

"Cea mai proasta solutie"
Ideea edilului-sef de a rezilia contractul cu actualii constructori a fost contestata de viceprimarul general. "Rezilierea este cea mai proasta solutie. Constructorul ne va da in judecata si procesul ar putea dura patru ani, iar sansele de reziliere sunt nule. Constructorul nu a inregistrat intarzieri din cauza sa, ci din cauza descarcarilor de sarcina arheologica. Dupa parerea mea, instanta va respinge decizia primariei de reziliere a contractului", a declarat viceprimarul Mircea Raicu. Acesta a afirmat ca primaria nu a parcurs etapele intermediare pana la rezilierea contractului, si anume nu a penalizat firma pentru intarzieri. Mult mai simplu, contractul se poate rezilia pe cale amiabila, daca si firma SEDESA va fi de acord. Aceasta insa mai are de incasat aproape doua milioane de euro de la primarie pentru lucrarile efectuate si nu va renunta prea usor la contract.

Firma SEDESA, care se ocupa de lucrarile din centrul istoric, nu a primit pana acum nici o instiintare din partea primariei referitoare la reziliere. "Nu putem comenta pentru ca nu am primit nici o hartie oficiala, am auzit doar la TV. Noi am respectat legile si am indeplinit conditiile din contract", a declarat arhitectul serban Georgescu de la SEDESA.
In acelasi timp, Oprescu a afirmat ca municipalitatea a cheltuit 42 milioane de euro pentru reabilitarea centrului istoric in ultimii 10 ani. "Habar nu am unde s-au dus banii astia", a concluzionat Oprescu. Doar patru milioane de euro se cunoaste ca s-au cheltuit pentru reabilitarea celor patru strazi finalizate pana in prezent.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă