12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialTeatrul din Deva, fara nici un actor, dar cu sala de secolul...

Teatrul din Deva, fara nici un actor, dar cu sala de secolul XXI

Actorii de la Teatrul Judetean Deva vor fi trimisi acasa, printr-un program de concediere colectiva, ca urmare a unei decizii adoptate de Consiliul Judetean Hunedoara, care coordoneaza activitatea acestei institutii. Din cele 72 de persoane angajate la Teatrul Deva vor ramane doar sapte, si acestea din personalul administrativ. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, a decis sa puna lacat pe teatru, cel putin pentru cateva luni, si vrea ca actorii ce se vor intoarce sa treaca printr-un concurs care sa ateste pregatirea lor profesionala.
Consiliul Judetean Hunedoara a preluat Teatrul Municipal Deva in urma cu doua luni si la ultima sedinta a  decis sa-i schimbe numele in Teatrul Judetean Hunedoara, dar in acelasi timp a pus lacat pe sala de spectacole.

Conform hotararii adoptate in plenul CJ Hunedoara, din cele 72 de persoane vor ramane doar sapte, si doar din personalul administrativ, iar in aceasta perioada se vor efectua lucrari de reparatii la sala de spectacole, incepute in urma cu 20 de ani. Decizia va fi pusa in aplicare din data de 1 mai. "Nu vrem sa distrugem teatrul, dar nu sunt de acord sa mentinem situatia actuala, in care se joaca spectacole prin diverse catune sau in sali aproape goale, inchiriate", si-a motivat decizia presedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Molot. El apreciaza ca, decat sa se cheltuiasca banii pe salarii, mai bine sa fie utilizati pentru repararea salii de spectacole, astfel incat institutia sa fie demna de secolul XXI. Pe de alta parte, actorii care vor ramane fara loc de munca se vor putea intoarce la teatru, dar numai dupa ce vor trece printr-un concurs pe post.

 

Molot a subliniat ca acest lucru este absolut necesar, intrucat exista situatii in care pe scena apar persoane fara pregatirea necesara. "Am gasit la Deva ceea ce am gasit si la Petrosani, in 2004, unde actor era fochistul, de exemplu", declara presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Decizia Consiliului Judetean Hunedoara a fost adoptata in urma unui control efectuat la Teatrul Judetean Deva, care a reliefat numeroase nereguli, spun oficialii Consiliului Judetean. Astfel, angajatii au avut mai mult de 1.600 de zile de concediu medical doar pe parcursul unui an, iar cele mai multe zile de foaie de boala le apartin actorilor, cei care ar trebui sa joace. In plus, mai arata reprezentantii CJ Hunedoara, in anul 2007 pe scena au  urcat doar 25% din numarul actorilor angajati, in timp ce in 2008 s-au jucat 30 de spectacole cu exact sapte actori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă