2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecial"Séraphine", surpriza de la César

„Séraphine”, surpriza de la César

» Filmul "Séraphine" a fost marele castigator al celei de-a 34-a editii a César-urilor, care s-au acordat vineri noapte la Paris.

» Filmul, regizat de Martin Provost, spune povestea romantata a pictoritei Séraphine de Senlis, care a reusit sa-si depaseasca conditia de menajera si sa se transforme intr-un artist emblematic al artei naive.  

» Regizorul Dany Boon, autorul unui blockbuster, a servit cea de-a doua surpriza a serii. Nu a castigat Césarul, dar a aparut la ceremonie, in ciuda zvonurilor ca este ofensat de faptul ca filmul sau a trecut aproape neobservat de Academie.

Premiul César pentru cel mai bun film francez i-a fost inmanat de Sean Penn regizorului Martin Provost pentru pelicula "Séraphine". Cea mai buna actrita a fost aleasa (chiar de ziua ei) belgianca Yolande Moreau (al treilea César din cariera), cea care o intruchipeaza pe Séraphine de Senlis. Filmul a mai fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original si premiul pentru Cele mai bune costume, alaturi de distinctiile pentru Cea mai buna imagine, Cele mai bune decoruri si pentru Cea mai buna muzica.

Yolande Moreau: "Séraphine este o femeie a zilelor noastre"
Séraphine Louis (1864-1942), cunoscuta sub numele de artista Séraphine de Senlis, este unul dintre artistii reprezentativi ai artei naive. Fosta menajera, Séraphine s-a apucat de pictura inspirandu-se din icoane si din vitraliile bisericilor. Se pare ca avea grave probleme psihice, iar tablourile sale au fost adesea interpretate ca o reflexie a starii sale – mai ales cele despre inflacarare, extaz. De altfel, Séraphine de Senlis a murit de foame in 1942, la Spitalul de Psihiatrie din Clermont de l’Oise, unde a stat internata in ultimii zece ani din viata.
"Nu-mi place sa vorbesc despre nebunia Séraphinei. Eu o percep mai degraba ca pe o persoana fragila si cu zbateri interioare, care a gasit o cale de salvare in arta. S-a refugiat din realitatea dura a vietii sale in pictura. Séraphine este o femeie a zilelor noastre: independenta, care merge pana la capat cu pasiunea sa, in ciuda tuturor, si care se exprima liber. Sunt foarte mandra, gratie acestui film, sa aduc omagiu talentului sau, cazut in uitare in mod injust", spunea Yolande Moreau in timpul filmarilor la pelicula "Séraphine" .

Marii perdanti
Cu zece nominalizari la premiile César, "Mesrine", favoritul editiei, a primit doar trei distinctii: Cel mai bun regizor – Jean-FranIois Richet, Cel mai bun actor in rol principal – Vincent Cassel – si Cel mai bun sunet. Pelicula prezinta viata gangsterului Jaques Mesrine, de la primul sau pas ca raufacator pana in 1979, cand a fost prins de politia franceza.
Palmaresul celei de-a 34-a editii a trecut cu vederea cel mai mare succes al cinematografiei franceze de anul trecut, "Bienvenue chez les Ch’tis", de Dany Boon, film care a  avut peste 20 de milioane de intrari in cinematografe. De altfel, regizorul Dany Boon a furnizat si cea de-a doua supriza a serii. Desi isi anuntase absenta de la gala, Dany Boon si-a facut aparitia inopinat, imbracat in pantaloni de trening galbeni, cu frac si papion, si a glumit pe seama polemicilor iscate de faptul ca filmul sau a primit doar o nominalizare la César (pentru Cel mai bun scenariu), dar nici un premiu. "Agentul meu de comunicare mi-a zis: «Daca la 40 de ani nu ai nici un César, se poate spune ca ti-ai ratat viata.

Am 42 de ani, nu am luat nici un César, mi-am ratat viata", a scandat Boon, spre amuzamentul celor prezenti in sala. Cvasiabsenta filmului de pe lista nominalizarilor a dat nastere polemicilor in Franta, in ultimele saptamani lansandu-se chiar ideea initierii unui premiu pentru cea mai buna comedie, care sa recompenseze succesul lui Dany Boon. Potrivit unui sondaj publicat vineri de cotidianul "France Soir", 57% din francezi cred ca "Bienvenue chez les Ch’tis" merita César-ul pentru Cel mai bun film. De altfel, 87 la suta din francezi au sustinut ideea de infiintare a unui nou premiu César, pentru cel mai bun film de comedie. Succesul acestui film, noteaza presa franceza, a contribuit la repozitionarea cinematografiei franceze in tara si in lume, filmele franceze atragand peste 86 milioane de spectatori in Franta si 77 milioane in lume, in 2008.

"Valse avec Bachir", Cel mai bun film strain
"Valse avec Bachir", productia regizorului israelian Ari Folman, a adaugat Césarul pentru Cel mai bun film strain la palmaresul ce mai include, printre altele, Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain si Premiul Scenaristilor Americani pentru Cel mai bun scenariu de documentar. Filmul prezinta calatoria regizorului pentru a afla adevarul despre o misiune a armatei israeliene de la inceputul anilor ‘80, in urma careia acesta si-a pierdut memoria.
Laureatul Palme D’or de anul trecut si pretendentul unui Oscar anul acesta, "Entre les murs", de Laurent Cantet, a primit un César pentru Cel mai bun scenariu adaptat, in timp ce premiul pentru Tanara speranta masculina le-a fost acordat actorilor Marc-Andre Grondin si Pio Marmai, pentru "Le premier jour du reste de ta vie". Pe de alta parte, Sophie Reine a luat premiul pentru Cel mai bun montaj, pentru aceeasi pelicula. Spre finalul serii, pelicula si-a adaugat in palmares un al treilea César, premiul pentru Tanara speranta feminina, acordat lui Déborah FranIois. Premiul la categoria Cel mai bun actor in rol secundar i-a fost acordat lui Jean-Paul Roussillon, pentru prestatia din "Un conte de Noël", in timp ce premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin a fost adjudecat de catre Elsa Zylberstein, pentru prestatia din filmul "Il y a longtemps que je t’aime". Filmul regizat de Philippe Claudel a primit, de asemenea, si premiul pentru Cel mai bun debut.
Tot la Gala César 2009, actorul american Dustin Hoffman, in varsta de 71 de ani, a primit un premiu special pentru Intreaga cariera. Hoffman mai are in palmares doua Oscaruri, cinci Globuri de Aur si alte 38 de distinctii internationale.
Premiile César sunt decernate anual, din 1976, de Academia Franceza de Arta si Tehnici de Cinema. In cursa pentru premii intra filmele care au fost lansate in anul precedent, intre 1 ianuarie si 31 decembrie. Premiile sunt decernate de un colegiu format din 3.500 de profesionisti din domeniul cinematografiei.

» Premiile Cesar 2009
Cel mai bun film: "Séraphine" de Martin Provost
Cel mai bun regizor: Jean-FranIois Richet – "Mesrine"
Cel mai bun actor: Vincent Cassel – "Mesrine"
Cea mai buna actrita: Yolande Moreau- "Séraphine"
Cel mai bun actor in rol secundar: Jean-Paul Roussillon- "Un conte de Noël"
Cea mai buna actrita in rol secundar: Elsa Zylberstein- "Il y a longtemps que je t’aime"
Tanara speranta masculina: Marc-André Grondin- "Le premier jour du reste de ta vie"
Tanara speranta feminina: Déborah FranIois – "Le premier jour du reste de ta vie"
Cel mai bun film de debut: "Il y a longtemps que je t’aime", de Philippe Claudel
Scenariu original: Marc Abdelnour si Martin Provost – "Séraphine"
Cea mai buna adaptare: FranIois Bégaudeau, Robin Campillo si Laurent Cantet – "Entre les murs"
Cel mai bun film strain: "Valse avec Bachir", de Ari Folman
Cel mai bun documentar: "Les plages d’Agnès", de Agnès Varda
Cel mai bun scurt-metraj: "Les miettes" de Pierre Pinaud
Costume: "Séraphine"
Decoruri: "Séraphine"
Sunet: "Mesrine"
Muzica: "Séraphine"
Montaj: "Le premier jour du reste de ta vie"
Imagine: "Séraphine"
César de onoare: Dustin Hoffman.

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă