» Calvarul bucurestenilor care locuiesc in centrul istoric se prelungeste pe termen nelimitat. Primarul general, Sorin Oprescu, a anuntat, ieri, ca doreste sa rezilieze contractele cu firmele responsabile de reabilitarea partii vechi a orasului.
Principalul motiv pentru aceasta decizie il constitutie ritmul lent de executare. "In sase ani de zile, din cele 14 strazi contractate pe fonduri structurale s-au facut numai 4. Ce sa fac atunci? Sa astept inca 30 de ani ca sa termine centrul istoric? Nu pot sa fac asta! Din acest motiv, am comandat o analiza a activitatii din ultima perioada, iar acum ne aflam exact intr-un proces de reziliere de contract", a declarat Oprescu. Oamenii care locuiesc in centrul istoric nu vor scapa prea curand de santurile uriase care au luat locul strazilor de aproape sase ani. Lucrarile de reabilitare ale Centrului Istoric au fost demarate in a doua jumatate a anului 2006, cand municipalitatea a alocat 22 de milioane de euro pentru refacerea zonei "pilot" a centrului istoric. Aceasta este delimitata de str. Lipscani la nord, de Calea Victoriei la vest, de str. Bratianu la est si de Splaiul Independentei la sud.
Din cele 22 de milioane de euro, opt milioane provin dintr-un imprumut BERD, 1,8 milioane reprezinta un grant acordat de guvernul olandez, iar diferenta de 12,2 milioane euro reprezinta fonduri ale municipalitatii. Reabilitarea centrului vechi al Capitalei a fost prevazuta in Programul "Un Bucuresti Frumos", desfasurat prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) in Romania, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei. Bugetul total al programului este de 6,5 milioane de euro.