Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis cu 64% mai multe cazuri in judecata in 2008 fata de anul precedent, iar prejudiciul total retinut in cazurile din 2007 este de peste 350 milioane euro. Totusi, procurorul-sef Daniel Morar este nemultumit ca judecatorii ii pedepsesc cu blandete pe corupti.
"Din punctul nostru de vedere, asistam la o sanctionare blanda a faptelor de coruptie", a spus Daniel Morar la sedinta de bilant pe anul 2008 a DNA. Din 97 de condamnati definitiv pentru coruptie, judecatorii au dispus suspendarea pedepsei cu inchisoarea pentru 69 dintre ei. Pentru 32 dintre cei condamnati, judecatorii au dispus pedepsele minime prevazute de lege, iar 38 de corupti au primit pedepse sub jumatatea intervalului prevazut de lege.
In 2008, DNA a trimis in judecata 683 de persoane, fata de 415 in 2007, ceea ce reprezinta o crestere cu 64%. Pe langa cei 97 de inculpati condamnati definitiv, alte 122 de persoane anchetate de DNA au primit condamnari care mai pot fi inca atacate in instanta. DNA a trimis in judecata anul trecut trei ministri, patru deputati, un senator si patru secretari de stat. Din administratia locala, DNA a trimis in judecata un prefect, un subprefect, 13 primari si viceprimari si trei sefi de consilii judetene. Din sistemul judiciar au ajuns in instanta, acuzati de coruptie, sapte procurori, doi judecatori, 12 avocati, sase notari publici si 66 de ofiteri de politie.
Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut mai multe rechizitorii de la structurile teritoriale ale DNA, aratand ca 121 de procurori au intocmit doar 163 de rechizitorii anul trecut.