-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialNe apara de infractori cu un pix si un carnetel

Ne apara de infractori cu un pix si un carnetel

Informatia prezentata ieri in premiera de "Romania libera", potrivit careia Serghei Gribenco a fost scapat de doua ori din mana de politisti in timp ce era dat in urmarire internationala, a fost completata de autoritati cu noi detalii care pun Ministerul de Interne intr-o lumina si mai proasta. Gribenco, actualul suspect principal in cazul jafului armat de la Brasov, a fost oprit de doua ori in trafic de politistii de la Rutiera, pentru ca depasise viteza legala si nu avea farurile aprinse. Cu toate ca basarabeanul era urmarit international inca din anul 2003 si cu doua pedepse cu inchisoarea asteptand sa fie servite, politistii l-au oprit in 2007 si in 2008, i-au cerut actele la control, l-au amendat si l-au lasat sa plece nestingherit.

 

Gribenco a fost amendat pe 2 aprilie 2007 la Timisu de Sus, in judetul Brasov, pentru ca sofa cu viteza de 72 kilometri la ora intr-o zona unde viteza maxima admisa era de 50 kilometri la ora. A doua oara, pe 11 iulie 2008, urmaritul international Gribenco a fost prins in Campina circuland cu farurile stinse pe timp de zi, obligatie nou-introdusa in Codul Rutier. "A prezentat acte in regula, a fost linistit, i s-a intocmit proces-verbal, pe care l-a si semnat. Nu a platit pe loc, de aceea amenzile i-au fost trimise la domiciliul declarat in Cluj", ne-a declarat Diana Popa, purtatoarea de cuvant a Inspectoratului General al Politiei Romane .

Cum trece ca prin branza un urmarit international de un control in trafic ne-a explicat tot Diana Popa: "Politistii nostri de la Rutiera au un carnetel si un pix in dotare. Nu au alte posibilitati informatice de a verifica bazele de date". Ministrul de Interne, Dan Nica, prezent ieri la Bruxelles la intalnirea cu ministrii de resort din UE, i-a declarat corespondentului "Romaniei libere" ca nu doreste sa comenteze informatia potrivit careia suspectul Gribenco a fost colaborator al Brigazii de Crima Organizata. Intrebat de unde stie ca Serghei Gribenco are "pregatire informativa" si ce inseamna acest lucru, ministrul Nica a replicat sec: "Exact ce-am spus".

 

Serghei Gribenco a fost oprit de doua ori in trafic de politistii de la Rutiera, pentru ca depasise viteza legala si nu avea farurile aprinse. Cu toate ca basarabeanul era urmarit international inca din anul 2003, doua pedepse cu inchisoarea asteptand sa fie "servite", politistii i-au cerut actele la control, l-au amendat si l-au lasat sa plece nestingherit. Gribenco a fost amendat pe 2 aprilie 2007 la Timisu de Sus, in judetul Brasov, pentru ca sofa cu viteza de 72 kilometri la ora intr-o zona unde viteza maxima admisa era de 50 kilometri la ora. A doua oara, pe 11 iulie 2008, urmaritul international Gribenco a fost prins in Campina circuland cu farurile stinse pe timp de zi, obligatie nou-introdusa in Codul Rutier. "A prezentat acte in regula, a fost linistit, i s-a intocmit proces-verbal, pe care l-a si semnat. Nu a platit pe loc, de aceea amenzile i-au fost trimise la domiciliul declarat in Cluj", ne-a declarat Diana Popa, purtatoarea de cuvant a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Cum trece ca prin branza un urmarit international de un control in trafic ne-a explicat tot Diana Popa: "Politistii nostri de la Rutiera au un carnetel si un pix in dotare. Nu au alte posibilitati informatice de a verifica bazele de date". La fiecare sedinta, politistii care ies pe teren "sunt prelucrati", li se dau semnalmentele urmaritilor care ar putea sa se afle in raza lor de actiune. Doar cu un carnetel si un pix, un politist ar trebui sa aiba o memorie de elefant: in prezent, in Romania misuna intre 6.000 si 8.000 de urmariti nationali si international.
Solutia pentru ca politistii romani sa iasa din epoca de piatra si sa intre in secolul XXI costa bani multi, explica Popa: "Ar fi extraordinar daca fiecare masina de Politie Rutiera ar avea un terminal computerizat cu care sa poata fi accesate bazele de date. Cu carnetelul si pixul e greu sa faci munca de politie". Un astfel de sistem integrat, plus mijloace de inregistrare audio-video, care "ar preveni si coruptia", ar costa peste 30.000 de euro pentru fiecare masina de politie, spune Diana Popa, incercand sa ne convinga ca pretul pentru celebrele "Loganuri de 70.000 de euro" pe care Politia urma sa le achizitioneze era in parte justificat. Cele mai performante masini de politie din lume nu costa mai mult de 25.000 de euro bucata.

» Informatorii interlopi sunt protejati doar pentru fapte minore
"Nu poti face dosare penale impotriva crimei organizate fara sa ai informatori. Unii dintre ei sunt chiar mafioti. De multe ori politia isi alege informatorii dintre cei condamnati deja, pentru a-i avea la mana", ne-a explicat Laura stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice din Romania. Cu toate acestea, informatorii-infractori ai structurilor de investigatii nu sunt criminali, ci comit delicte neconsiderate grave. "Nu scapi de acuzatii de omor, chiar daca esti informator. Poate pentru chestiuni mai marunte se inchid ochii, in functie de caz", spune Laura stefan despre cazul Gribenco – informator al Brigazii de Crima Organizata. Nicaieri in lume nu exista legi care sa reglementeze situatia informatorilor si modul lor de recrutare. si in Romania informatorii reprezinta mijloace de investigare considerate secrete, care se stabilesc numai prin ordine interne ale ministerelor sau ale serviciilor secrete, adauga experta.

Locotenenti folositi pentru treburi murdare
Desi Serghei Gribenco, fost informator al structurilor investigative judiciare, pare a fi al doilea suspect "de serviciu", scos din palarie pentru a acoperi incompetenta politiei, surse din cadrul magistraturii sustin ca ar exista probe care ar demonstra implicarea acestuia in jaful armat de la o casa de schimb valutar din Brasov, soldat cu doi morti si un ranit grav. Probele principale ar fi fost instrumentate prin supravegherea a trei persoane, printre care se afla si Elena, iubita lui Gribenco. Potrivit anchetatorilor, atat Serghei Gribenco, cat si Serghei Gorbunov, alaturi de alti sase suspecti, ar fi participat la jaful armat, desi in acel moment cei doi ar fi trebuit sa fie in puscarii, in baza unor condamnari definitive. Pe deasupra, cei doi locuiau in apropiere de Inspectoratul Judetean de Politie Brasov, circulau pe sub nasul comisarilor, desi erau dati in urmarire generala si internationala. Acest caz a scos la iveala bolile cronice de care sufera sistemul judiciar: incompetenta si coruptie.

Pentru rezolvarea cazului, ajutorul nesperat de oamenii legii a venit de la Elena, iubita lui Serghei Gribenco. "Elena a fost deja audiata, avem expertiza balistica si in scurt timp vom stabili cine a apasat pe tragaci. S-a muncit enorm in acest caz", ne-a declarat Ramona Diaconu, purtatorul de cuvant al Parchetului Curtii de Apel Brasov. Expertiza balistica, finalizata in urma cu zece zile, s-a facut pe gloantele extrase din corpul victimelor. Asa s-a stabilit ca s-a tras cu doua tipuri de arme. Oficial, nu s-a confirmat faptul ca, in timpul perchezitiilor la locuintele frecventate de suspectii principali Serghei Gorbunov si Serghei Gribenco, s-au gasit doua pistoale, un incarcator si mai multe cartuse. S-a recunoscut insa ca tuburile de la cartusele trase in timpul jafului sangeros nu au fost gasite. De aceea, se presupune ca armele cu care s-a tras erau disimulate intr-o geanta special amenajata pentru a retine tuburile de la cartuse. Cu ajutorul tuburilor de la cartuse se pot identifica rapid armele cu care s-a tras, de aici grija autorilor jafului de a nu le lasa la locul faptei.

Identificarea si filarea Elenei
Magistratii sustin cu tarie ca indiciile pretioase pentru descifrarea cazului au aparut o data cu supravegherea Elenei, iubita lui Gribenco. Prin convorbirile telefonice ale Elenei, interceptate de SRI, anchetatorii au reusit sa-l captureze pe Gribenco la Ploiesti, intr-un imobil ce apartine clanului Ciucurica. La Elena s-a ajuns in urma declaratiilor unor martori, care au sustinut ca femeia a frecventat casa din Brasov unde Gribenco a locuit impreuna cu primul suspect, Serghei Gorbunov. Prin Elena s-a ajuns si la alte probe, care deocamdata nu au fost facute publice. De asemenea, prin ea au fost identificate si alte persoane care au sustinut si sprijinit grupul din care faceau parte Gorbunov si Gribenco. Tot prin Elena se va ajunge la arme si la tragatori, sustin sursele noastre.

 

O alta persoana care i-a ajutat pe anchetatori sa stabileasca rolul fiecarui suspect in gruparea Gorbunov-Gribenco ar fi fost Adrian Berceanu, om de afaceri craiovean stabilit in Brasov, arestat (si apoi eliberat) pentru incasari ilegale, impreuna cu Samir Spranceana, sotul unei judecatoare de Curte de Apel. Atat Gribenco, cat si Gorbunov erau condamnati la inchisoare si erau urmariti general de mai mult timp, dar nu au fost capturati de politisti, desi locuinta lor era in apropierea Inspectoratului de Politie Brasov. Mai mult, Gorbunov facea antrenament la o sala de sport din Brasov frecventata de politisti, iar Gribenco era si un cunoscut al oamenilor legii, deoarece ar fi fost folosit ca informator in special in domeniul comertului ilegal cu arme provenite din statele din fostul bloc sovietic.

Incompetenta sau coruptie?
De ce Gorbunov si Gribenco nu au fost capturati, desi erau urmariti general si international? Exista un raspuns cu doua componente: incompetenta si coruptie. In politia romana exista un serviciu de urmarire a persoanelor care se sustrag executarii condamnarilor la inchisoare. Datoria acestui serviciu este sa alimenteze cu informatii bazele de date si sa "dispuna sau sa desfasoare activitati specifice pentru depistarea persoanelor urmarite", dupa cum sta scris pe pagina de internet a Serviciului Urmariri. Cea mai folosita metoda de depistare a persoanelor cautate este apelarea la agentii de la Politia Rutiera, care opresc masini in trafic si ii legitimeaza pe soferi. Desi s-au achizitionat masini chiar si de zece ori mai scumpe decat cele de pe piata, agentii Politiei Rutiere nu au fost dotati cu un laptop de 100 de dolari bucata, in care sa fie stocate numele si fotografiile urmaritilor general.

 

Pe de alta parte, Gribenco putea fi usor prins, deoarece era cunoscut de unele servicii investigative ale politiei, de care a fost folosit ca informator. Poate ca el nu a fost cautat si prins deoarece "era activ". De cele mai multe ori, informatorii sunt lasati sa comita infractiuni pentru a se putea infiltra fara riscuri in grupuri de crima organizata – in acest caz, comert ilegal cu arme. Pe deasupra, pentru a-i tine agatati si pentru a-i obliga sa continue colaborarea, astfel de informatori au dosare penale si condamnari cu care sunt deseori santajati de sefii lor pe linie investigativa. Nu este exclusa nici varianta implicarii unor ofiteri in afaceri necurate, iar Gorbunov si Gribenco sa fie "locotenenti folositi pentru treburi murdare".

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă