14.5 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInterconectarea retelei de gaze cu Bulgaria, finalizata in 2011

Interconectarea retelei de gaze cu Bulgaria, finalizata in 2011

» Romania si Bulgaria spera sa obtina finantare europeana pentru realizarea proiectului.

» Gazoductul Arad-Szeged se afla intr-un stadiu avansat de executie.

Pentru a reduce dependenta de gazul rusesc si pentru a avea alternative de aprovizionare, Romania si Bulgaria au ajuns la un acord de interconectare a retelelor de gaze naturale. Desi un astfel de proiect era in discutie de mai multi ani, criza din ianuarie 2009, cand in urma unei dispute dintre Rusia si Ucraina mai multe tari europene au ramas fara gaze naturale, a grabit urgentarea acestuia. Interconectarea retelelor de gaze dintre Bulgaria si Romania urmeaza unui alt proiect de acelasi gen, aflat intr-o stare avansata de constructie, un gazoduct intre Romania si Ungaria. Interconectarea retelelor de gaze Bulgaria-Romania va fi finalizata, potrivit reprezentantilor Transgaz, in 2011.

Gazoductul va subtraversa Dunarea
Companiile Transgaz si Bulgargaz, care detin monopolul transportului de gaze naturale in Romania, respectiv Bulgaria, vor incerca sa asigure finantare partiala de la Uniunea Europeana pentru conductele de interconectare dintre cele doua tari.
"Deocamdata proiectul este in stadiul de prefezabilitate, vor urma si alte proceduri, acorduri de dezvoltare, de acordare a capacitatilor si altele. Cel mai probabil, constructia propriu-zisa va incepe la finalul acestui an sau cel mai tarziu anul viitor, finalizarea constructiei fiind anul 2011. Nu vor fi probleme privind finantarea. Probabil va fi si o finantare europeana, nu stim inca in ce procent", a declarat Ioan Rusu, director general Transgaz.

Tara vecina Bulgaria a anuntat de asemenea ca, pe langa interconectarea retelei de gaze cu Romania, intentioneaza sa construiasca o conducta de gaze in legatura cu Grecia, precum si o uzina de gaze naturale lichefiate, existand si posibilitatea de a construi unitati comune de stocare cu Turcia, pe teritoriul acesteia. Pentru realizarea acestor proiecte, Bulgaria a solicitat de la UE 400 milioane euro.
"Constructia retelei de interconectare cu Bulgaria este mai deosebita, deoarece va trebui sa se gaseasca solutii pentru subtraversarea Dunarii. E nevoie de unele avize, aprobari etc.", a precizat directorul general Transgaz.

Criza gazului a grabit proiectele
"Criza gazului rusesc din ianuarie bineinteles ca va stimula finalizarea intr-o perioada scurta de timp a ambelor proiecte de interconectare a retelelor de gaze naturale din Romania cu cele din Ungaria, respectiv Bulgaria. Dimensionarea conductelor a tinut cont de rezervarea capacitatilor de transport, insa autoritatile romane vor trebui sa stabileasca o strategie energetica clara, cu masuri ce se impun pe termen lung", a afirmat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Pe durata crizei gazului rusesc din luna ianuarie, Bulgaria a intampinat probleme deosebite legate de aprovizionarea industriei si populatiei cu gaze naturale, in conditiile in care consuma 3,2-3,4 miliarde metri cubi pe an, peste 95% din aceasta cantitate provenind din Rusia.
Romania acopera circa 65% din consumul intern din zacamintele locale, restul fiind importat din Rusia. Populatia Romaniei consuma anual 17-18 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi sunt asigurate de Petrom (detinuta de grupul austriac OMV) si de producatorul de stat de gaze naturale Romgaz.

» Investitie de 35 milioane euro
Reteaua de interconectare Arad-Szeged dintre Romania si Ungaria va fi finalizata in 2010, afirma reprezentantii Transgaz. Capacitatea initiala a conductei este de 1,7 miliarde metri cubi anual, iar cea maxima – de 4,4 miliarde metri cubi anual. Gazoductul va transporta, intr-o prima etapa, gaze din Ungaria spre Romania, urmand ca, pe viitor, modificari de ordin tehnic sa permita tranzitul si pe directia inversa. Investitia partii romane va ajunge la 35 milioane euro.

Cele mai citite

„Mă simt ca acasă”. Marius Marin, gol decisiv în victoria lui Pisa cu Cremonese

Internaționalul român Marius Marin a marcat primul său gol din acest sezon pentru Pisa în victoria împotriva celor de la Cremonese, scor 3-1, contribuind...

ALEGERILE DIN REPUBLICA MOLDOVA: UN MOMENT DECISIV ÎNTRE ORIENT ȘI OCCIDENT

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo s-au confruntat într-un tur de scrutin tensionat care va defini viitorul Republicii Moldova Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu turul...
00:01:20

VIDEO. Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova

Președintele rus Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova, pentru a sărbători Ziua Unității Naționale, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă