Daca sunteti fara loc de munca si va straduiti de prea multa vreme sa va gasiti unul nou si nu reusiti, s-ar putea sa aveti si dumneavoastra o parte din vina. O greseala foarte frecventa pe care o fac multi candidati este trimiterea aceluiasi CV catre joburi diferite. De exemplu, daca va tenteaza un post de psiholog, dar si unul de specialist in resurse umane, trebuie sa concepeti doua CV-uri in care sa accentuati calitatile pe care aceste joburi le presupun.
"Este foarte important ca prezentarea dumneavoastra sa contina informatii relevante si sa includa elemente comune cu cerintele potentialului angajator. Astfel vor exista sanse cat mai mari pentru ca CV-ul dumneavoastra sa fie selectat", spune Malina Rusu, consultant al companiei de recrutare Lugera&Makler.
Expertii in resurse umane spun ca, de regula, candidatii indecisi sunt cei care trimit acelasi CV pentru mai multe tipuri de pozitii. Procedand in acest fel, ei isi scad drastic sansele de angajare. si asta, pentru ca intr-un CV stufos se pot "pierde" tocmai acele calitati pe care ar trebui sa le evidentiati.
"Exista pericolul ca prezentarea dumneavoastra sa nu fie luata in considerare, pentru simplul motiv ca nu este in concordanta cu jobul la care aplicati si, ca atare, sa nu fiti chemat la interviu", atrage atentia Dina Taralunga, consultant la Ascent Group.
Expertii in resurse umane spun ca cea mai buna solutie pentru cei nehotarati, care vor sa aplice pentru posturi diferite, este sa redacteze mai multe variante de CV. "Pentru fiecare job la care aplicati, depuneti acea varianta care se potriveste cerintelor postului respectiv. Ca sa atrageti atentia angajatorului, trebuie sa aveti un CV cat mai clar structurat si cat mai concentrat pe cerintele postului", spune Alina Negrea, senior partner la compania de recrutare A Plus Performance.
Evidentiati mai bine calitatile
Daca va veti intocmi CV-ul pentru fiecare post in parte, nu inseamna ca trebuie sa-l schimbati in totalitate, ci doar sa puneti accent pe anumite calitati. "Este vorba despre o forma de CV mai putin folosita la noi – cel functional. Acesta evidentiaza competentele acumulate intr-un domeniu sau altul. De exemplu, puteti pune accent pe insusirile care arata de ce ati fi un bun psiholog, dar trebuie sa aveti si cu ce sa demonstrati asta", spune Alexandra Urseanu, account manager la Hart Human Resources. Ea este de parere ca CV-ul este doar un prim pas, ce trebuie urmat de o scrisoare de intentie adaptata si de un interviu la care sa subliniati interesul pentru domeniul in care vreti sa activati.