16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPasajul Basarab a fost blocat

Pasajul Basarab a fost blocat

Primarul Oprescu i-a cerut ajutor premierului Boc pentru a-i permite sa finalizeze lucrarile la Pasajul Basarab. Constructia nu mai poate continua din cauza ca exproprierile s-au oprit dupa ce instanta a decis ca proiectul nu este de utilitate publica.

Declararea de utilitate publica a Pasajului Basarab a fost anulata ieri de Curtea de Apel Bucuresti, in urma procesului declansat de doua ONG-uri – Centrul de Resurse Juridice si Fundatia Terra Mileniul III. Hotararea este definitiva si irevocabila si vine in urma recursului facut de edili la o decizie anterioara a instantei. "Exproprierile nu mai sunt legale, lucrarile ar trebui oprite, iar autoritatile fie ca vor relua procedurile pentru declararea de utilitate publica a proiectului, fie ii vor schimba traseul", a declarat Catalina Radulescu, avocata celor doua ONG-uri.

Primarul Oprescu a declarat ca este inadmisibil sa se opreasca lucrarile la Pasajul Basarab. "Fac apel la Guvernul Romaniei si la prim-ministrul Emil Boc sa colaboreze cu autoritatea locala, cu Primaria Municipiului Bucuresti si Consiliul General, declarand Pasajul Basarab de utilitate publica, in baza Legii nr. 184/2008", a declarat Oprescu. Acesta nu este de acord sa conserve intreaga lucrare si bucurestenii sa ramana cu un sfert de pod ridicat.

Proiectul referitor la constructia Pasajului Basarab a fost aprobat in 2004, iar piatra de temelie a fost pusa in toamna anului 2006. Demararea lucrarilor a fost intarziata cativa ani de luptele politice intre PSD si PD, pe vremea cand primar era Traian Basescu, sustinator al proiectului, iar majoritatea in CGMB era detinuta de PSD. La acea vreme, Basescu a explicat ca pasajul va ajuta la fluidizarea traficului rutier prin inchiderea inelului principal de circulatie al orasului. Constructia urma sa faca legatura intre soseaua N. Titulescu si zona Grozavesti, pe o distanta de aproape doi km. Contractul incheiat in cele din urma cu constructorii prevedea ca termen de finalizare luna martie 2009. Pe masura ce se apropia data de incheiere a santierului, s-a constatat ca s-au acumulat intarzieri de peste un an, in principal din cauza exproprierilor neincheiate. Unii proprietari de imobile din zona unde trebuie construit pasajul au cerut primariei sume exorbitante, ajungand pana la 17.000 de euro/metrul patrat, iar in cele din urma s-a ajuns la procese in instanta.

» De cinci ori mai mult
"In momentul in care el (n.r.– proiectul) a fost aprobat prin hotarare de consiliu, s-a pornit de la un buget de 64 milioane de euro. S-a ajuns la 267 milioane de euro in toamna anului trecut. Prin ceea ce avem in proiectul de hotarare (n.r. – cel referitor la exproprieri), suma necesara exproprierilor este de inca aproape 30 milioane de euro, deci 300 milioane de euro in total. O suma de cinci ori mai mare decat cea estimata la inceput", a declarat consilierul general Sorin Purcarea.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă