In redactarea unui CV, pentru un post de peste hotare, este recomandat sa tineti cont de diferentele culturale
Cei care doresc sa-si gaseasca o slujba in afara tarii trebuie sa inceapa cu o cercetare a pietei de interes si cu cautarea de informatii (sa intrebe prietenii si cunostintele, sa aplice la anunturile online, sa contacteze numerose agentii de recrutare).
"Atunci cand tintiti un loc de munca peste hotare trebuie sa aveti pregatite un CV si o scrisoare de intentie", spune Delia Burnham, membru in HR Club si country manager la compania CVO Recruitment Romania.
Prezentati companiile la care ati lucrat
Indiferent in ce tara vreti sa lucrati, trebuie sa va redactati CV-ul tinand cont de informatiile care ar putea sa fie relevante pentru angajator.
"Cred ca dintr-un CV bine facut nu poate sa lipseasca o scurta descriere a activitatii specifice fiecarei pozitii prezentate. In ceea ce priveste specificul unui CV prezentat unui angajator din strainatate, cred ca ar fi util sa se tina cont de eventualele diferente culturale si de specificul postului", explica Bogdan Sebastian Cuc, membru in HR Club si director executiv la compania Workservice, specializata in managemetul resurselor umane si outsourcing.
CV-ul prezentat angajatorului din strainatate trebuie sa contina prezentarea pe scurt a companiilor pentru care ati lucrat in Romania, cu referinte de tip pagina web sau prezente in mass-media. "Este foarte important ca persoana care citeste sa-si poata face o imagine a firmelor pentru care ati lucrat", explica Bogdan Sebastian Cuc.
Atunci cand companiile respective nu sunt cunoscute in afara tarii, candidatii trebuie sa ofere informatii legate de obiectul de activitate, de numarul de angajati si eventual de cifra de afaceri (mai ales cand este vorba despre pozitii care presupun un nivel ridicat de responsabilitate).
Cronologic, functional sau mixt?
Exista trei tipuri de CV-uri: cronologic, functional si mixt. Cel cronologic cuprinde informatii in ordine cronologica/invers cronologica, referitoare la experienta profesionala a candidatului. Angajatorii prefera acest model considerandu-l mai usor de citit. Cel functional da posibilitatea candidatului sa evidentieze si sa coreleze abilitatile cu realizarile.
Acest tip de CV poate fi folosit numai atunci cand candidatii au un numar relevant de calificari si competente. CV-ul mixt le imbina pe cele de mai sus insa, daca nu este bine structurat, poate genera confuzii.
"In calitate de consilier in cariera certificat GCDF (Global Career Development Facilitator – n.r.), ii sfatuiesc pe cei care doresc sa-si schimbe aria de activitate sau pe absolventi sa-si intocmeasca CV-ul in format mixt, deoarece un CV cronologic nu-i avantajeaza pe cei care vor sa schimbe aria de activitate, iar cel functional nu-i ajuta pe absolventi in evidentierea abilitatilor necesare locului de munca. In schimb, candidatii care sunt foarte specializati si doresc sa aplice pentru o pozitie in care abilitatile si certificarile sunt importante, trebuie sa-si intocmeasca un CV functional", spune Isabella Berghoffer, membru in HR Club si managing director la compania Royalty Jobs International din Bucuresti, specializata in recrutare.
In SUA si Canada, fara informatii despre varsta
"Cadrul legislativ din Statele Unite si Canada determina includerea a cat mai putine informatii personale in CV sau resume (varianta scurta a CV-ului – n.r.). Ca urmare a evitarii acuzatiilor de discriminare, angajatorii nu solicita informatii de genul: varsta, rasa, religie, sex, statut social sau numar de copii", spune Oana Botolan Datki, membru in HR Club si director general la Consulteam Recrutare&Selectie din Bucuresti.
In state ca Germania si Elvetia, documentele trimise de aplicanti in scopul sustinerii candidaturii lor (CV, poza, scrisoare de intentie) se returneaza intr-un interval de trei-sase luni celor care nu au fost selectati pentru post.
In Japonia se completeaza de mana un formular
Oana Bolotan Datki, director general, Consulteam Recrutare&Selectie: "Analiza grafologica vine in sprijinul evaluarii personalitatii candidatului."
Candidatii din UK si Irlanda care aplica pentru posturi de middle si top management prefera sa trimta recrutorului CV-ul printat pe o hartie mai groasa si de o calitate superioara.
In Franta si Japonia se mai pastreaza inca obiceiul solicitarii completarii de mana a unui formular standardizat pentru aplicatie sau a scrisorii de intentie. "Astfel analiza grafologica vine in sprijinul evaluarii personalitatii candidatului. Rirekisho este denumirea resume-ului traditional japonez de doua pagini, care are in vedere mai mult un profil personal al aplicantului si care se completeaza de mana, in limba japoneza", adauga Oana Botolan Datki.
La altii, interviul de recrutare, ca o conversatie
Specialistii in resurse umane spun ca in cadrul interviului de angajare, peste hotare, atmosfera este relaxata si ca se pune accent pe modul in care gandeste candidatul. Intrebarile sunt putine, deschise, lasand impresia unei conversatii care curge natural. "Evident, exista si modalitati de verificare a studiilor si calificarilor obtinute, a experientei profesionale (perioade si angajator, referinte directe – n.r.), a cazierului, insa acestea nu cad in sarcina intervievatorului, ci a unei companii specializate in verificarea acestor informatii", explica Isabella Berghoffer.