7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialTarile dezvoltate preiau ideea noii ordini economice

Tarile dezvoltate preiau ideea noii ordini economice

Desi nu este membra, China a fost marea castigatoare a reuniunii G7

» Imperativul combaterii crizei fara a recurge la protectionism a dominat reuniunea G7 de la Roma, a carei declaratie finala este insa apreciata de experti drept un simplu "catalog de principii generale".

Singura evolutie concreta inregistrata la reuniunea ministrilor de Finante si a guvernatorilor bancilor centrale din Grupul celor mai dezvoltate sapte state a fost adoptarea unui ton mult mai conciliant fata de Beijing, au apreciat unii experti citati de AFP, care s-au asteptat la mai mult de la intalnirea care s-a incheiat sambata la Roma. Locul ocupat de China in dezbaterile unui grup din care nu face parte, ca si schimbarea de atitudine fata de acest stat, indica importanta sa in noua ecuatie a economiei si finantelor mondiale, arata aceiasi experti.

De altfel, declaratia finala a reuniunii G7 de la Roma nu este mai mult decat un "catalog de principii generale", considera Marco Annunziata, economistul-sef al Bancii UniCredit, care subliniaza ca "referirea la protectionism este foarte generala" si ca nu sunt date detalii nici in privinta masurilor care ar putea relansa economia.
Indicand drept "cea mai inalta prioritate" "stabilizarea economiei mondiale si a pietelor financiare", reprezentantii G7 s-au angajat sa lupte impotriva protectionismului, "care nu ar face decat sa amplifice incetinirea economiei".

Explicatiile noului secretar american al Trezoreriei, Timothy Geithner, cu privire la clauza "Buy American" ("Cumparati produse americane") din Planul de relansare a economiei americane, aprobat la sfarsitul saptamanii trecute de ambele Camere ale Congresului, clauza care poate fi considerata protectionista, ca si asigurarile privind hotararea SUA de a continua sa colaboreze strans cu partenerii din G7 si G20 (G7 plus tarile emergente) i-au convins cel putin pentru moment pe ceilalti membri ai grupului. Nu si pe experti insa, Marco Annunziata comentand ca, in pofida promisiunilor de colaborare, "ceea ce am vazut in ultimele luni a fost ca tarile fac tot ce pot pentru a-si relansa economia, dar fiecare separat".  Incercand sa atenueze tensiunile provocate de acuzatiile publice de manipulare a monedei pe care le-a adus recent impotriva Bejingului, Geithner a subliniat rolul stabilizator "crucial" al Chinei, dand asigurari cu privire la "angajamentul profund" al SUA de a "colabora indeaproape" cu aceasta.

Faptul ca G7 a preluat discursul privind necesitatea unei "noi ordini economice mondiale", sustinut la recenta reuniune a Grupului de la Davos de catre premierul chinez, Wen Jiabao, si de cel rus, Vladimir Putin, este un nou indicator al cresterii influentei Chinei, Rusiei si a altor state din "G20 minus G7", declaratia finala a reuniunii G7 de la Roma fiind un fel de preambul al Summitului G20, care va avea loc in luna aprilie, la Londra. Noua ordine economica mondiala va presupune si restructurarea sectorului bancar, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, evocand aceasta problema in marginea reuniunii G7. Necesitatea unor noi reglementari pentru pietele financiare, dar si pentru paradisurile fiscale si fondurile speculative, a fost subliniata de ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, si de presedintele Forumului de Stabilitate Financiara (FSF), Mario Draghi, acesta propunand FMI ca organism responsabil cu verificarea respectarii regulilor, prin programele sale de evaluare a sectorului financiar.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă