-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCE: Mai aveti cinci luni sa va faceti temele la justitie

CE: Mai aveti cinci luni sa va faceti temele la justitie

Raportul intermediar al Comisiei Europene (CE) privind justitia din Romania constata ca reforma bate pasul pe loc. "Este crucial" ca pana la raportul final din iulie Romania sa aiba progrese vizibile dupa piedicile puse justitiei de fostul Parlament. Primul pas a fost salutat de europeni: Daniel Morar a primit ieri un nou mandat la sefia DNA.

Comisia Europeana constata, in raportul intermediar privind justitia din Romania, ca "ritmul progreselor nu a fost mentinut", in ciuda unor semnale pozitive precum finalizarea proiectelor de Coduri juridice si a primelor cazuri ale Agentiei Nationale de Integritate. Un alt semnal apreciat la Bruxelles a fost ca presedintele Traian Basescu a semnat ieri numirea lui Daniel Morar pentru un nou mandat la sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Avertismentul principal pe care CE il adreseaza Romaniei este simplu: pana in luna iulie, cand va fi elaborat Raportul final pe justitie, "va fi crucial ca Romania sa realizeze progrese semnificative si ireversibile". Aceste progrese se refera la deblocarea in Parlament a anchetelor de coruptie la nivel inalt, la instrumentarea rapida a cazurilor de coruptie si la adoptarea "legislatiei restante" pentru modernizarea sistemului judiciar.

 

Laura Stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane, socoteste ca "acest raport este mult mai dur decat celelalte. Sunt formulari categorice: trebuie, este crucial, ritmul a incetinit". Nici raportul din 2008 nu a laudat justitia din Romania, iar constatarea ca "stam mai prost ca atunci nu e un motiv de bucurie". Experta considera ca este imposibil ca in doar cinci luni Romania sa indeplineasca toate cerintele CE. "Se pot face insa lucruri importante. Ce s-a asteptat de la Romania in acesti trei ani de monitorizare nu a fost un miracol, ci doar sa demonstram ca suntem o tara responsabila", mai spune Stefan.

Principalul vinovat pentru regresele din justitie este fostul Parlament, pentru ca a blocat anchetarea unor inalti demnitari suspecti de coruptie, precum social-democratii Adrian Nastase sau serban Mihailescu, reiese din Raport. Comisia pune insa presiune pe noua coalitie de guvernare, subliniind ca este nevoie de "consens politic" pentru adoptarea celor patru Coduri juridice.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a constatat "ca s-a pierdut o luna si jumatate fara sa progresam in adoptarea acestor proiecte". El a mai declarat ca saptamana viitoare va inainta Guvernului o "propunere concreta pentru adoptarea Codurilor, care sa concilieze viziunea PDL cu cea a PSD".
"Parcursul pozitiv si stabil" al DNA este de asemenea apreciat in Raport, iar CE remarca din nou piedicile puse de Parlament, dar si de sistemul judiciar care permite "procese de lunga durata" si "clementa nejustificata". Agentia Nationala de Integritate (ANI) "si-a atins obiectivele initiale". Totusi, ANI "trebuie sa demonstreze ca este capabila sa-si extinda anchetele".

» ANI, acuzata
Un inspector de integritate al ANI, Fanel Burciu, il acuza pe secretarul general al ANI, Horia Georgescu, de faptul ca le sugereaza "imperativ" inspectorilor ce cazuri sa ancheteze si ce solutii sa dea. Georgescu mai este acuzat ca "dirijeaza" concursurile de angajare pentru "a face loc pentru amicii" sai. Burciu mai spune ca achizitiile de bunuri si servicii de la ANI sunt dirijate catre firme conduse de prieteni de-ai lui Georgescu. "S-a infiintat o comisie care va ancheta acuzele. Este important ca aceste lucruri sa nu ramana la nivel de barfe si sa fie lamurite, pentru ca este afectata credibilitatea ANI", ne-a declarat Codru Vrabie, reprezentantul societatii civile in Consiliul National de Integritate (CNI). Horia Georgescu a fost unul dintre principalii acuzatori in scandalul in care ANI s-a plans ca avocata Alice Draghici facea presiuni in anumite cazuri anchetate de institutie.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă