5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialRaportul Comisiei Europene: nici un progres in justitia romana

Raportul Comisiei Europene: nici un progres in justitia romana

In ultimele sapte luni nu s-a inregistrat nici un progres in justitia romana, iar "evaluarile trecute raman de actualitate". Raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana de la Bruxelles il va face public astazi constata, fara a face comentarii, o stagnare totala in ameliorarea functionarii justitiei in Romania.

Raportul, care prezinta in mod schematic situatia implementarii reformelor in justitie, are doar cinci pagini si nu face nici o recomandare. El reia, in mare, concluziile raportului precedent, din iulie 2008. La fel se prezinta si raportul despre situatia justitiei in Bulgaria, care va fi facut public simultan cu cel despre Romania. Prin formula "evaluarile trecute raman de actualitate" raportul trimite la concluziile formulate in iulie anul trecut. In cazul Romaniei se constatau atunci anumite progrese in functionarea justitiei, dar erau subliniate multe neajunsuri, in vreme ce Bulgaria, unde UE estimeaza ca situatia este mult mai grava, se vedea penalizata cum nu a mai fost inca pana acum o tara membra a UE. Comisia a retras atunci licenta a doua agentii guvernamentale care gestionau in mod nesatisfacator fondurile de preaderare primite de la UE si, de asemenea, guvernului de la Sofia i-au fost blocate fonduri de peste 800 milioane de euro.

Ca de obicei, redactarea raportului a fost inconjurata de o atmosfera de strict secret, ceea ce a dus la false informatii strecurate in diferite articole de presa, precum in editia de miercuri a cotidianului Financial Times Deutschland, unde se lasa de inteles ca Romania ar fi de asta data mai criticata decat Bulgaria. Tot asa, contrar celor afirmate in ultimele zile in presa, raportul nu mentioneaza cazuri individuale de coruptie si nici nu ridica problema mentinerii sau inlocuirii lui Daniel Morar (tacere perfect logica, de altfel, Comisia Europeana neputand sugera ca eficacitatea combaterii coruptiei in Romania ar depinde de cutare sau cutare persoana). Tot asa, nu este mentionat nici cazul fostului premier Adrian Nastase, intrucat, cum rezuma un inalt functionar european, "Comisia Europeana nu are o fixatie cu persoana lui Adrian Nastase, ci e preocupata mai degraba de functionarea unui intreg sistem".

» O vorba de ocara
"Monitorizarea" este un cuvant murdar in jargonul european. In textele oficiale se vorbeste doar despre "mecanismul de cooperare si verificare". Desi se afirma, in general, ca acest mecanism va inceta incepand de anul viitor, realitatea este cu totul alta. Romania si Bulgaria vor continua sa fie monitorizate si dupa ce expira perioada de trei ani care fusese prevazuta in tratatul de aderare. Este ceea ce a declarat biroului de la Bruxelles al grupului de presa WAZ, din care face parte si "Romania libera", Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene.

 

Acest mecanism va ramane functional cata vreme Romania si Bulgaria nu vor face dovada unei functionari adecvate a justitiei lor si nu vor arata o mai mare eficacitate in combaterea coruptiei. "Cei trei ani se refera doar la perioada in care UE poate aplica acele clauze de salvgardare impotriva Romaniei si Bulgariei", a declarat Catherine Day. "Asta nu priveste insa mecanismul in sine. Nu mecanismul expira dupa trei ani, ci posibilitatea de a aplica clauzele de salvgardare." In cazul justitiei, aplicarea acelor clauze ar duce la suspendarea anumitor drepturi ale Romaniei si Bulgariei, ceea ce ar insemna, in mod practic, ca anumite decizii judecatoresti din Romania si Bulgaria ar putea sa nu fie recunoscute de celelalte tari membre UE.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...
Ultima oră
Pe aceeași temă