-0.8 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăGDPRCele sapte binefaceri ale sexului

Cele sapte binefaceri ale sexului

Sa faci dragoste este unul dintre cele mai placute lucruri in viata, dar si un mijloc foarte util de a-ti asigura longevitatea. Afirmatia nu are doar conotatii filosofice, precum indemnul la o abordare hedonista a existentei, este in sine un indemn la pastrarea sanatatii atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Si asta pentru ca exista dovezii stiintifice si medicale care demonstreaza ca o activitate sexuala regulata face minuni, indepartand riscurile unor boli adesea incurabile – scrie Mail Online, citand cateva studii realizate recent.

Potrivit specialistilor de la Universitatea din Nottingham, in special barbatii trecuti de varsta de 50 de ani isi scad riscul de a face cancer de prostata daca isi imbunatatesc activitatea sexuala. Aceasta recomandare este sustinuta si de cercetatorii finlandezi, care, timp de cinci ani, au efectuat un studiu pe un lot de 1.000 de barbati cu varste cuprinse intre 55 si 75 de ani si au ajuns la concluzia ca subiectii care faceau sex rar, mai putin de o data pe saptamana, era predispusi la disfunctii erectile de doua ori mai mult decat ceilalti participanti la experiment.  

Apetitul sexual al unei femei depinde de multi factori, printre care se regasesc si factori psihologici si hormoni. Din punct de vedere fizic, hormonii au cel mai mare impact, iar unul din motivele pentru care femeile de 40 de ani se simt mai active din punct de vedere sexual este nivelul crescut al testosteronului. Odata cu inaintarea in varsta si pe masura ce se apropie de menopauza, se produce o scadere treptata a nivelului de estrogen, hormonul asociat cu placerea sexuala – a explicat dr Peter Bowen-Simkins, purtatorul de cuvant al al Colegiului de Ginecologi si Obstetricieni din Marea Britanie si director al Clinicii London Women.  Pe de alta parte, cercetatorii americani au descoperit ca femeile aflate la menopauza, dar care obisnuiesc sa faca dragoste saptamanal isi pot dubla nivelul secretiei de estrogeni si, totodata, isi reduc riscul unor atrofii vaginale.

Dar ce beneficii pentru sanatate are o activitate sexuala regulata?

1) Sexul este bun pentru inima

Cardiologul britanic Peter Wiesberg infirma ipoteza ca barbatii sunt predispusi la atacuri de cord in timpul unui act sexual, declarand ca  nu exista nicio baza stiintifica pentru aceasta afirmatie. "In ce priveste activitatea inimii, sexul poate fi considerat un exercitiu fizic, comparabil cu o sedinta la o sala de fitness sau echivalentul activitatii de urcare si coborare pe trepte a doua etaje" – explica dr. Graham Jackson. In acest sens, un studiu realizat la Universitatea Queens din Belfast releva chiar ca o persoana care are in medie trei contacte sexuale pe saptamana isi injumatateste riscul unor boli cardiovasculare. Specialistii atrag insa atentia ca se impune un grad de prudenta in aceasta privinta in cazul persoanelor trecute de 50 de ani, care sunt obeze si sedentare.

2) Sexul previne aparitia cancerului de prostata

Conform celor mai recente cercetari, riscul dezvoltarii unui cancer de prostata scade proportional cu frecventa activitatii sexuale. Potrivit unui articol publicat de Institutul National pentru Cancer din Statele Unite, riscul scade datorita reducerii nivelului de toxine eliberate de aceasta glanda sexuala masculina. La batranete, masturbarea este mai buna decat nimic, intrucat activitatea sexuala, oricum ar fi ea, ajuta la eliberarea unor toxine prin lichidul seminal", este de parere Polyxeni Dimitripolou, coordonatorul studiului, publicat in "British Journal of Urology". Un studiu efectuat in Australia spune ca, cu cat barbatii ejaculeaza de mai multe ori pana in 30 de ani, cu atat sansele sa faca cancer la prostata sunt mai mici.

3) Sexul intareste rezistenta oaselor

"Nivelurile de testosteron (hormon sexual masculin) tind sa creasca in timpul si dupa terminarea unui act sexual" – sustine dr Sarah Brewer, care precizeaza ca acest fapt aduce beneficii incontestabile mai ales in privinta protectiei fata de osteoporoza. Unii specialisti atrag atentia ca o activitate sexuala redusa ca frecventa poate determina fluctuatii negative ale balantei hormonale la femei si reduceri ale dimensiunii penisului sau testiculelor in cazul barbatilor. "Lipsa contactelor sexuale sau problemele legate de ejaculare scad dramatic nivelul testosteronului si acest fapt se traduce clinic prin atrofierea organelor genitale masculine" – explica profesorul Pierre Bouloux.

4) Sexul te face sa te simti cu adevarat bine

O serie de studii clinice si studii de specialitate releva faptul ca acele senzatii sublime din timpul unui act sexual tin mai putin de abilitate si mai degraba de efectul compozitiei chimice. "In timpul orgasmului se elibereaza un adevarat coctail de hormoni si si neurotransmitatori" – precizeaza profesorul Nadir Farid, fondatorul cele mai renumite clinici de endocrinologie din Londra. In mod special, activitatea sexuala ajuta la eliberarea de endorfine (substanta naturala cu efect euforic, care reduce stresul, alunga tristetea, atenueaza durerea si provoaca un surplus de energie). La randul sau,  oxitocina este un hormon eliberat in timpul si dupa sex care stimuleaza increderea in propriile forte, ii face pe oameni mai generosi fata de celalat si induce calmul si somnul. Nu in ultimul rand, beneficii importante asupra starii de spirit aduce un alt neurotransmitator-cheie: serotonina (un antidepresiv biologic, responsabil de zambetul de satisfactie si starea de relaxare resimtita dupa o partida de amor.
    
Astfel, persoanele care au o activitate sexuala regulata fac fata mult mai bine situatiilor stresante. Si asta deoarece sexul este cel care mentine constanta tensiunea arteriala si reduce presiunea. Placerea sexuala poate fi  insa inhibata de un ambient neprimitor, de o stare emotionala negativa, de stres, de o atitudine lipsita de atentie a partenerului. In actul sexual sunt implicate toate simturile noastre, tactile, vizuale, gustative, auditive, olfactive plus o mare doza de imaginatie si asta pentru ca provoaca, intretin, stimuleaza dorinta sexuala.

5) Sexul imbunatateste imunitatea organismului

Sexul creste rezistenta la infectii si raceli. Pentru intarirea sistemului imunitar, specialistii recomanda un contact sexual pe saptamana, pentru ca astfel creste nivelul imunoglobinei A, un antigen indicator al starii sistemului imunitar (IgA este o substanta ce se gaseste in saliva sau in mucoasa nazala si care protejeaza organismul in speciale de diferite boli infectioase).

6) Sexul prelungeste longevitatea

Unul dintre cele mai ample studii asupra legaturii dintre sex si longevitate releva ca persoanele care au mai putin de un contact sexual pe luna au un risc dublu a muri prematur, in comparatie cu persoanele care obisnuiesc sa faca amor de doua ori pe saptamana. "Activitatea sexuala ofera protectie asupra sanatatii mai multor organe si aparate in special in cazul barbatilor, care resimt cel mai bine efectele dehidroepiandrosteronului (DHEA) – hormonul care asigura buna functionare a glandelor suprarenale, aflat la baza altor hormoni, cum ar fi estrogenul, testosteronul si progesteronul. Nivelurile DHEA cresc de trei ori peste limita normala imediat inaintea orgasmului si a ejacularii, ceea ce se traduce prin intinerirea celulelor, protejarea neuronilor de factorii degenerativi si, implicit, prin prelungirea duratei de viata a unui individ" – precizeaza dr. Sarah Brewer.

7) Sexul sporeste fertilitatea

Specialistii se straduiesc sa demonteze mitul conform caruia cuplurile care se confrunta cu probleme legate de fertilitate trebuie sa se abtina de la sex mai multe zile, pentru a genera o mai buna calitate a spermei. Dimpotriva, cercetatorii de la Universitatea Sydney au demonstrat printr-un studiu ca practicarea sexului in fiecare zi, creste calitatea spermei la barbati. Insa, mobilitatea spermatozoizilor si capacitatea lor de a inota in linie dreapta scade odata cu varsta. Anumite medicamente (tagametul, sulfasalizinul, nitrofurantoinul sau steroizii) pot afecta calitatea spermei. Totodata, expunerea la anumite substante chimice (incluzand pesticidele si fertilizatorii chimicali, metalele grele – plumb, nichel, mercur – petrochimicalele) sau radiatii (inclusiv razele X) poate duce la o productie anormala de sperma. Pentru cuplurile care isi doresc un copil si au probleme de fertilitate, specialistii sustin ca cea mai eficienta frecventa a contactului sexual este la fiecare 48 de ore.

Stiati ca?

– sexul este un analgezic (o partida de sex face cat o doza de morfina)
– orgasmele cresc nivelul oxitocinei in corp, substanta din creier care cimenteaza relatia emotionala dintre parteneri
–  sexul este cel mai bun somnifer (barbatii pot adormi imediat dupa orgasm datorita eliberarii endorfinelor si oxitocinei, dar si din cauza scaderii glicogenului din muschi)
– 30 de minute de sex inseamna arderea a nu mai putin de 85 de calorii

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă