5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialIuscenko: "Am castigat 21 din cele 26 depozite de gaz"

Iuscenko: „Am castigat 21 din cele 26 depozite de gaz”

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, sustine ca tara sa "nu a pierdut nimic" in urma deciziei de la Haga, dimpotriva, "21 din cele 26 de zacaminte de gaze prospectate" i-au revenit Kievului. seful statului ucrainean a incercat sa demonstreze astfel ca "acest deznodamant nu poate fi vazut ca o infrangere" in fata Romaniei.

Viktor Iuscenko a apreciat ca la Curtea de la Haga s-a obtinut "un compromis sanatos, la care nu s-a putut ajunge timp de 40 de ani", potrivit portalului Gorodskoi Dozor (Harkov), in articolul intitulat "Iuscenko ii asigura pe ucraineni ca diplomatia sa a pradat in mod stralucit Romania la Haga". seful statului ucrainean a mai argumentat ca, "prin decizia Curtii, 21 din cele 26 de zacaminte de gaze prospectate au revenit Ucrainei", criticandu-i astfel pe expertii si membrii opozitiei care au sustinut ca Romania a castigat la Haga, iar Ucraina a inregistrat un esec de proportii. In acelasi sens, cotidianul Pravda argumenta, imediat dupa pronuntarea verdictului, ca majoritatea zacamintelor de petrol si gaze sunt de partea Ucrainei, si nu a Romaniei.

Cu toate acestea, Taras Ciornovil, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri internationale din Parlamentul ucrainean, considera drept "absurda" "recunoasterea statutului de insula a Insulei serpilor, fara a o include insa in coasta ucraineana, deci in teritoriul ucrainean". Curtea de la Haga a decis ca statutul Insulei serpilor nu este relevant in delimitarea platoului continental, dar a acordat formatiunii maritime 12 mile marine de ape teritoriale.
Pe de alta parte, la Bucuresti, verdictul Curtii de la Haga este vazut ca o victorie absoluta a diplomatiei romanesti. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca "hotararea Curtii de la Haga va constitui un sprijin substantial la independenta energetica a Romaniei". In acelasi timp, Bogdan Aurescu, liderul echipei care a pledat pentru Romania in fata Tribunalului ONU, a fost numit secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si chiar propus pentru un premiu de 100.000 de euro.

Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, considera ca, de fapt, cele doua tari isi revendica victoria pentru a-si crea avantaje in politica interna. In ceea ce priveste Romania, unde se apropie alegerile prezidentiale, Gosu sustine ca "serviciile secrete au nevoie sa creeze dusmani", aceasta fiind o strategie clasica inainte de un scrutin. In schimb, in Ucraina, administratia prezidentiala trebuie, in opinia specialistului in spatiul ex-sovietic, "sa dezamorseze tensiunea unui insucces, deoarece ei au ridicat miza inca din 2003 incoace, anuntand resurse mari de petrol si gaze pentru a deturna atentia de la alte probleme interne". In plus, Armand Gosu socoteste ca revendicarea unui succes i-ar servi lui Iuscenko, deoarece "in Ucraina este o campanie electorala permanenta".

Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...
Ultima oră
Pe aceeași temă