-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025

Spioni de serviciu

Daca vreti sa va pastrati jobul, fiti atent cum va tratati clientii. Printre ei s-ar putea sa fie si cei care va evalueaza.

 

Daca lucrati intr-un hypermarket, hotel, fast-food, restaurant, magazin, banca, farmacie, show-room, departament de relatii cu clientii, call-center, aveti foarte mari sanse sa fiti controlat prin sistemul mystery shopping. Este vorba despre persoane care sunt angajate sa va verifice, dar "sub acoperire". Practic, orice client poate sa fie unul din "spionii" sefului dumneavoastra, mai ales ca, in ultima perioada, tot mai multe companii aleg aceasta metoda de control. "Facem astfel de  evaluari lunar in toate restaurantele din lantul McDonald’s", spune Cristian Savu, director de comunicare la McDonald’s Romania.

Ce face un mystery shopper
De exemplu, daca mystery shopper-ul are de verificat un restaurant, el se comporta ca un client obisnuit. "Comanda si urmareste calitatea servirii, a produselor. Este atent la ambient, la timpii de servire, la modalitatea de adresare. Dupa aceea intocmeste un formular in care da calificative pentru toate acestea", mai spune Cristian Savu. In spatele acestui rol, spune Madalina Vilau, managing partner la Expo Media, firma specializata in mystery shopping, se ascunde o persoana atenta la detalii, analitica, organizata si obiectiva. "Informatiile furnizate de acesta trebuie sa fie organizate si corecte atat din punct de vedere al alinierii cu obiectivul proiectului, cat si din punct de vedere gramatical si al exprimarii", explica Madalina Vilau.

Un client misterios trebuie sa fie perspicace si sa se comporte cat mai natural. In astfel de posturi, spune si Adrian Barbu, managing partner la Shoppers, sunt necesari oameni mobili, dinamici, dispusi sa aiba mai multe activitati. "Trebuie sa poata juca un rol in mod foarte natural, sa aiba spirit de observatie excelent si memorie buna", adauga Adrian Barbu.

Cum trebuie sa va purtati
Daca lucrati intr-un domeniu in care veniti foarte des in contact cu publicul, va puteti astepta sa fiti controlat de un mystery shopper. De aceea, pentru a fi sigur ca va veti pastra postul, este indicat sa va purtati ca si cum fiecare client ar fi unul misterios. In felul acesta deveniti si mai competent in ceea ce faceti, ceea ce va poate aduce, pe langa stabilitatea slujbei, chiar o promovare sau o marire de salariu. "Sistemul de evaluare mystery shopping indica exact ce fac si ce nu fac angajatii si arata cine sunt cei priceputi si seriosi. De asemenea, demonstreaza ce stiu angajatii despre produse, despre marca si daca stiu sa vanda bine", spune Adrian Barbu.

Alexandra Barb este chelnerita intr-un restaurant din Bucuresti. Ea spune ca la inceput a deranjat-o acest sistem: "Nu aveam voie sa fiu nervoasa, era obligatoriu sa zambesc, indiferent de starea mea de spirit. In timp insa, m-am obisnuit. Mai mult, am inteles ca este bine si pentru mine sa incerc sa tratez regeste toti clientii", spune tanara de 22 de ani. Sistemul este avantajos si pentru companii, pentru ca ofera un feed-back obiectiv individual cu privire la tehnicile de tratare a clientilor. "Astfel se masoara atat eficacitatea trainingului intern de vanzari de servicii, cat si perceptia si comportamentul clientului", spune Madalina Vilau.

Cat se poate castiga
O persoana care joaca rolul unui client poate face acest job in timpul liber, suplimentandu-si veniturile. Sumele castigate vor fi cu atat mai mari cu cat proiectele in care este implicata sunt mai numeroase. Din aceasta activitate se pot obtine, in medie, intre 50 si 1.200 de lei lunar.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă