Daca sefii tocmai v-au anuntat ca din cauza crizei financiare vi se va taia din salariu cu 20 sau 30%, nu este cazul sa intrati in panica, mai ales daca aceasta reducere va fi valabila pentru toti angajatii.
Specialistii in resurse umane recomanda ca, la aflarea vestii, sa incercati sa va pastrati calmul si sa nu incepeti sa amenintati cu demisia, mai ales ca s-ar putea sa va fie greu sa gasiti un alt loc de munca.
"Revolta nu va da rezultat, cel putin in acest caz. Revolta ar putea fi pasul spre disponibilizare", considera Mihaela Scarlat, consultant la compania de executive search Advice Human Resources, din Bucuresti.
Ea atrage atentia asupra riscului revoltei: "In aceasta perioada sunt putine sanse sa gasiti rapid un job, iar conditiile noului loc de munca sa le intreaca pe ale precedentului. Astfel, persoanele ar trebui sa-si controleze reactiile de furie si sa analizeze cu realism situatia actuala".
In plus, revolta ar putea fi inutila. "Angajatorul poate desfiinta postul prin restrangerea activitatii din cauza dificultatilor financiare", explica Luciana Caciuleanu, specialist in resurse umane la Ascent Group, din Capitala.
Analizati-va situatia financiara
Orice decizie ati lua dupa primirea vestii neplacute, trebuie sa aveti in vedere situatia financiara actuala. Abia apoi hotarati ce impact are diminuarea veniturilor asupra bugetului familial. Daca nu este vorba de unul major si sunteti vechi in firma si stiti cum merg lucrurile, poate este mai bine sa ramaneti. Fireste, exista si varianta renuntarii la job si inceperea cautarilor pentru altul.
Experta in resurse umane Luciana Caciuleanu spune ca exista si solutia luarii de atitudine, prin negocierea diminuarii salariului si a perioadei de diminuare, timp in care va puteti cauta si altceva de lucru.
Aflati care sunt planurile companiei la care lucrati
In cazul in care motivele diminuarii sunt obiective si reale, ar trebui sa intrebati angajatorul care sunt planurile pentru iesirea din criza si in ce fel micsorarea salariului dumneavoastra va influenta in mod pozitiv rezolvarea situatiei si, de ce nu, chiar pastrarea locului de munca. si asta pentru ca uneori, sub pretextul crizei, se pot opera astfel de actiuni doar din dorinta de maximizare a profitului companiei, ceea ce este inacceptabil si ilegal. In cazul in care angajatorul nu va ofera informatiile cerute, lucrurile sunt destul de simple: nu semnati nimic! Puteti sa actionati in instanta angajatorul, pentru recapatarea drepturilor.
Sursa: Ariel Ungureanu, business unit manager la Barnett McCall Tech Engineering &Construction