13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFrauda cu subventiile agricole in Caras-Severin

Frauda cu subventiile agricole in Caras-Severin

» 52 de primarii vor trebui sa returneze catre APIA un milion de euro.

Agentia pentru plati si Interventii in Agricultura (APIA) a somat 52 de primarii din Caras-Severin sa returneze 4,38 de de milioane de lei. Primariile au beneficiat pe parcursul anului trecut de subventii de peste 1,5 milioane de euro pentru pasuni. Suma a fost acordata ca sprijin pentru o suprafata de 34.782 hectare cu pasuni si fanete. De asemenea, au fost acordate sume importante de bani pentru terenurile agricole. Problemele au aparut dupa ce au fost efectuate verificari ale celor de la Bucuresti. Mai exact, neregulile au iesit la iveala in urma unui control efectuat de catre Directia Antifrauda si Control Intern din cadrul APIA.

 

In vizor au intrat primarii din tot judetul. Reprezentantii APIA din Caras-Severin nu stiu mai nimic despre aceasta situatie. Ei spun ca dosarele prin care primariile au solicitat sumele au fost intocmite corect, fiindca altfel nu ar fi fost primite de la solicitanti. Adrian Pascu, director executiv adjunct in cadrul APIA Caras-Severin, spune ca ,,ce s-a intamplat mai departe nu stim, deoarece corespondenta are loc intre consiliile respective si APIA Bucuresti. In acest fel, efectiv suntem ,,sariti" din aceste dispute".  
Totul porneste de la autorizarea cererilor de plata in contextul in care dosarele depuse apar acum drept incomplete. O alta neregula constatata se refera la admiterea cererii de plata, desi unele dosare contineau acte din care reiesea faptul ca solicitantul nu este si utilizatorul suprafetelor respective. De asemenea, in dosarele acceptate la plata nu exista o dovada a desfasurarii unei activitati agricole proprii pe suprafetele declarate. Cei de la APIA spun ca functionarii cu atributii in verificarea cererilor de sprijin au analizat necorespunzator actele depuse pentru dovedirea dreptului de utilizare a terenurilor.

SESIZARE
In momentul de fata, personalul cu atributii de control din APIA a sesizat Departamentul de Lupta Antifrauda cu privire la existenta unor suspiciuni de frauda si a inceput emiterea titlurilor de creanta pentru recuperarea sumelor platite necuvenit, iar conducerea APIA va lua masurile prevazute de lege. Primarii sunt nemultumiti de aceasta decizie si sunt hotarati sa dea in judecata Agentia, deoarece banii au fost deja folositi. ,,Primariile au organizat licitatii si au realizat deja lucrarile. Noi nu avem prevazute in buget pe 2009, cheltuieli de returnare a sumelor primite", a declarat Ioan Borduz, primarul comunei Farliug.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă