16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialArhitectii straini dau o noua fata Capitalei

Arhitectii straini dau o noua fata Capitalei

» Edilii au chemat in ajutor arhitecti renumiti pentru a revizui Planul Urbanistic General (PUG).
» Ministrul Culturii considera Bucurestiul "un caz dezastruos", din cauza legilor imperfecte.
» Dezastrul urbanistic a fost posibil prin derogarile de la PUG care se dau inca pe banda rulanta.

Dupa ce au inchis ochii in fata dezastrului urbanistic din Capitala ani in sir, edilii s-au gandit ca e timpul sa-i puna capat si trebuie sa stabileasca reguli clare care sa nu mai poata fi incalcate cu usurinta. Pentru a se face ordine este necesara revizuirea PUG-Planul Urbanistic General pe baza caruia se poate construi in Bucuresti. PUG a fost elaborat si aprobat in anul 2000, iar de atunci nu a mai fost adus la zi in raport cu dezvoltarea orasului. Misiunea de a revizui PUG-ul revine actualei administratii, care a cerut ajutor din partea unor arhitecti renumiti din tara si din strainatate. Acestia s-au reunit in Comisia pentru Politici si Strategii de Dezvoltare Urbana, intrunita pentru prima data sambata.

Promisiuni
Cei 25 de arhitecti din Romania, Franta, Marea Britanie, Italia si SUA vor oferi consultanta edililor in privinta modificarilor pe care vor sa le faca la PUG. Scopul principal este ca derogarile de la prevederile PUG sa devina exceptii si nu sa fie facute cu maxima usurinta, cum se intampla acum. Sunt bine cunoscute planurile urbanistice zonale, aprobate de edili, prin care se permite construirea unor cladiri foarte inalte in zone aglomerate sau pe terenuri unde regimul de inaltime stabilit prin PUG nu permite decat cladiri joase. Blocurile de 26 de etaje de pe Bd. Basarabia, cladirile de peste 150 de metri de langa Casa Radio si sutele de vile pe spatii verzi sunt cateva dintre "exceptiile" acceptate de autoritati. "Trebuie reglementate cat mai multe zone prin PUG, pentru a evita ulterioare derogari prin Planul Urbanistic Zonal.

(…) N-am sa permit ca Bucurestiul sa isi piarda identitatea din cauza dezvoltatorilor imobiliari. (…) Un oras modern poate avea centre de afaceri rezidentiale cu blocuri de sticla de sute de metri, dar in anumite zone bine delimitate", a afirmat Oprescu, cel care in ultimele saptamana a avizat construirea mai multor turnuri cu derogari de la PUG.

» Caz dezastruos
Bucurestiul este "un caz dezastruos", a apreciat ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu. Acesta a precizat ca legea este imperfecta pentru ca se refera numai la monument si zona de protectie, in conditiile in care sunt ansambluri intregi care trebuie protejate. Paleologu a calificat drept "absolut aberanta si scandaloasa" introducerea, printr-o hotarare de guvern de anul trecut, a notiunii de declasare in regim de urgenta care serveste unor anumite interese.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă