» Firmele pot accesa fonduri europene de 940 milioane euro in urmatorii patru ani, pentru recalificare profesionala.
» Piata de instruire si reconversie profesionala poate depasi 50 milioane euro in 2009.
Piata de instruire profesionala din Romania ar putea depasi 50 milioane euro in acest an, daca firmele vor accesa fondurile europene destinate resurselor umane, spun specialistii. Anul trecut, piata de instruire profesionala a avut o cifra de afaceri estimata la 40 de milioane euro.
In conditiile in care numarul angajatilor disponibilizati a crescut semnificativ, ca efect al crizei financiare internationale, specialistii in resurse umane sustin ca pregatirea pentru o noua meserie va fi necesara si, in acest scop, fondurile nerambursabile vor reprezenta o gura de oxigen, atat pentru angajati, cat si pentru firmele de resurse umane. Astfel, pentru perioada 2007-2009, fondurile nerambursabile din partea Uniunii Europene destinate formarii si reconversiei profesionale se ridica la 269 milioane euro, iar pentru perioada 2007-2013, cifrele ajung la 940 milioane euro, sustin reprezentantii companiei de resurse umane Ascendis.
"Piata de training din Romania ar putea avea un an 2009 exceptional, contrar cursului economiei, cu acea conditie de a fi lansate cat mai repede de catre Ministerul Muncii schemele de ajutor de stat pentru formare, destinate companiilor interesate sa isi instruiasca angajatii proprii. Este vorba despre doua programe de finantare din fonduri publice europene, acordate de Uniunea Europeana: «Acces si participare la Formare Profesionala Continua» si «Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii», explica Andrei Gosu, directorul general Ascendins Consulting.
Gosu estimeaza ca, pentru anul 2009, piata de profil va inregistra o crestere de peste 10%, in principal sustinuta de fondurile nerambursabile. "Anul 2008 a fost un an de crestere pentru piata de training. Evolutia pozitiva este rezultatul investitiilor in personal realizate de companiile din sectoare precum cel financiar-bancar, telecom, energie si farmaceutice", precizeaza Andrei Gosu. Managerul companiei de resurse umane Tandem Consulting, Amalia Picleanu-Savinescu, sustine ca investitiile in coaching vor spori in 2009 in organizatiile performante. "Antreprenorii de succes si managerii profesionisti devin tot mai constienti de faptul ca este avantajos sa investeasca in dezvoltarea si antrenarea performerilor care fac diferenta in organizatie si care au impact asupra echipelor", ne-a declarat Amalia Picleanu-Savinescu.
» Fonduri europene de peste 3,5 miliarde euro
Fondurile europene destinate dezvoltarii resurselor umane pe care le poate accesa Romania pot ajunge la aproximativ 3,5 miliarde euro, suma alocata pentru intervalul 2007-2011. Aproximativ jumatate din fonduri sunt destinate perfectionarii profesionale a angajatilor. Anul trecut, piata pregatirii profesionale s-a situat mult in urma Ungariei, unde cheltuielile trec de 100 milioane euro.