24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTragedie in handbalul romanesc

Tragedie in handbalul romanesc

» Handbalistul roman Marian Cozma, pivotul echipei maghiare Veszprem, a fost ucis ieri, intr-un club de noapte din Ungaria. In urma unui scandal izbucnit in localul in care se afla impreuna cu mai multi prieteni pentru a sarbatori nasterea copilului unuia dintre coechipieri, Marian Cozma a fost injunghiat in inima si a murit dupa doua ore, la spital.

 

In altercatie au fost injunghiati si alti doi handbalisti, Zarko Sesum si Ivan Pesic, care se afla in stare grava la spital si, chiar daca viata nu le mai este pusa in pericol, se pare ca din cauza traumelor nu vor mai putea practica sport de performanta. Pesic a fost operat si a pierdut un rinichi, iar Sesum a suferit rani la cap.

Omorat de tigani inarmati si cu pistoale
Cele mai multe detalii vizavi de modul in care s-a derulat tragicul eveniment a oferit Valentin Ghionea, colegul lui Marian Cozma de la echipa nationala. Ghionea, care joaca handbal tot in Ungaria, la Pick Szeged, a fost acolo imediat dupa aflarea vestii si a discutat cu oficialii maghiari despre incidente. Jucatorul roman a povestit ca sarbul a fost injunghiat in rinichi, ba mai mult, cutitul i-a fost rasucit in organul respectiv! "A fost o incaierare si nimic mai mult. Dupa cate am inteles, Marian a fost cu prietena sa si cu colegi si, de cand au intrat, acel grup de tigani (n.r. – autoritatile locale nu au confirmat ca atacatorii erau de etnie roma) a fost cu ochii pe ei. Cand a iesit de la toaleta, unul l-a lovit in fata, apoi l-au scos afara, unde altul l-a injunghiat in inima. Au stat maximum 40 de minute acolo. Erau niste tigani, erau cu pistoale si erau pusi pe scandal.

Unul i-a cerut altuia sa aduca pistolul cand Marian era intr-o balta de sange!", a povestit Ghionea. Handbalistul a precizat ca Marian Cozma nu a avut nici o sansa de supravietuire dupa ce a fost injunghiat in inima, chiar daca salvarea a venit imediat la locul incidentului si s-a incercat resuscitarea lui timp de aproape doua ore. Ghionea a mai spus ca, in opinia sa, autorii crimei vor fi identificati in scurt timp de catre politie, deoarece in fata clubului de noapte unde s-a petrecut fapta exista o camera de luat vederi.

Cinci sau 30 de atacatori
In timp ce Ghionea a declarat ca au fost cinci sau sase atacatori de etnie roma, Mocsai Lajos, antrenorul lui Vezprem, a spus ca numarul agresorilor a fost mult mai mare. "Jucatorii s-au comportat in mod normal pe ringul de dans, in momentul in care un grup de aproximativ 30 de persoane au atacat-o pe prietena lui Cozma. Incidentul a continuat in strada si apoi Cozma a fost injunghiat in inima, iar Pesic, in rinichi!", a spus presedintele lui Veszprem.

Injunghiat si acum patru ani
In urma cu patru ani, cand juca la Dinamo Bucuresti, Cozma a fost implicat intr-un alt incident, in urma caruia a fost batut de opt persoane si injunghiat in spate. Desi rana de atunci a fost destul de grava, pentru ca a fost localizata in apropierea coloanei vertebrale si a existat pericolul de a paraliza, Cozma a revenit in sala de sport dupa doar o luna si jumatate.

Soc la Federatia Romana
Cristian Gatu, presedintele FR de Handbal, s-a declarat socat de stirea despre decesul lui Marian Cozma. seful FRH a spus ca viata este nedreapta cu un jucator cu asemenea calitati, in jurul caruia urma sa se construiasca viitoarea echipa nationala, desi Cozma anuntase ca se retrage de la reprezentativa. Marian Cozma a evoluat cu nationala Romaniei la CM 2009 din Croatia, dar dupa incheierea competitiei a spus ca nu va mai juca la nationala atat timp cat Aihan Omer este antrenor, el reprosandu-i tehnicianului ca a jucat prea putin. "Ma duc la federatie sa aflu exact despre ce este vorba. E fierbere mare. Viata e nedreapta cu un tanar cu asemenea calitati exceptionale, in jurul caruia urma sa se construiasca viitoarea echipa nationala. El avea o calitate pe care nu o au multi oameni inalti, o indemanare deosebita. Este o pierdere mare pentru handbalul romanesc", a declarat Cristian Gatu.

Internetul "geme" de reactii rasiste si antimaghiare
Moartea tragica a handbalistului roman a indignat opinia publica din Romania si Ungaria, iar pe internet au aparut o multime de reactii rasiste si antimaghiare. De asemenea, in centrul orasului ungar, oamenii au iesit in strada pentru a protesta impotriva tragicului eveniment. "E o tragedie pentru orasul nostru, sper sa nu iasa urat. Am inteles ca pe internet se transmit deja mesaje care cheama la razbunare si incita la ura interetnica. Suntem oameni civilizati, politia trebuie sa-si faca treaba. Oricum, familiile lui Cozma si ale celorlalti baieti raniti in aceasta tragedie vor primi tot concursul", a spus antrenorul Mocsai.

BIOGRAFIE
Marian Cozma (26 de ani) – Cel mai inalt pivot din lume.
Inaltime: 211 cm; greutate: 113 kg. A evoluat la: Dinamo Baumit (2002-2006), Vezprem (2006-2009). Performante: a castigat titlurile nationale cu Dinamo (2005) si Veszprem (2007, 2008) si Cupa Cupelor cu Veszprem (2008); a inscris 75 de goluri in Liga Campionilor; a jucat 60 de meciuri pentru prima reprezentativa, pentru care a inscris 115 goluri.

» Marin Ursut, consulul Romaniei la Budapesta, a declarat ca va sprijini familia handbalistului Marian Cozma sa repatrieze corpul acestuia. Ursut, care urma sa ia legatura cu tatal sportivului pentru intocmirea formalitatilor de repatriere, a precizat ca se va deplasa la Veszprem impreuna cu atasatul de politie pentru a afla mai multe informatii.

Cele mai citite

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă