19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR si firmele de stat finanteaza deficitul bugetar

BNR si firmele de stat finanteaza deficitul bugetar

» Matei Paun: firmele de stat isi canalizeaza banii in titluri de stat.

» Nicolaie Chidesciuc: probabil, BNR refinanteaza bancile care imprumuta statul.

Toate bancile din Romania, cu exceptia CEC Bank, atrag lei de pe piata locala la costuri de minimum 14%. Pentru sumele mai mari, anumite banci ofera dobanzi si de peste 20%. Asadar, cine plaseaza lei la Finante la dobanzi de doar 11,5%? Potrivit analistilor finantarea deficitului bugetar la costuri atat de joase si volume atat de importante s-ar face indirect cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si al unor companii de stat.
Daca la inceputul lunii ianuarie Ministerul de Finante se imprumuta de pe piata bancara la dobanzi de 14,25%, nereusind sa atraga integral suma propusa, la nici o luna diferenta, Finantele au accesat sume din ce in ce mai mari, la costuri din ce in ce mai mici, care sfideaza dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele sau atrag banii de la clienti.

Cea mai surprinzatoare licitatie s-a desfasurat pe 2 februarie, cand MFP vroia sa capteze un miliard de lei, bancile venisera cu 2,6 miliarde lei, iar suma atrasa a fost de 1,5 miliarde lei, la o dobanda maxima de 11,5%. In paralel, pe piata monetara, dobanzile pentru aceeasi scadenta se situau in jurul nivelului de 15%.
CEC Bank si EximBank, bancile statului, plaseaza in mod regulat sume importante in titluri de stat, dar nu au capacitatea de a finanta singure deficitul fiscal, dupa cum spune si analistul economic Aurelian Dochia. "E clar ca aproape toate bancile atrag lei din piata locala la costuri de peste 13-14% si nu ar avea interes sa plaseze banii la 11,5%. Investitorii straini, nici atat", spune Dochia. Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, spune ca trebuie sa vedem in ce conditii a emis BERD obligatiuni in lei. Cu cateva zile in urma, BERD, institutie cu rating maxim (AAA), a emis obligatiuni in lei pe zece ani la un randament fix de 11,25%. "Daca ar fi fost pe cinci ani, randamentele ar fi fost mai mari.

 

Pentru aceeasi perioada, Romania, care are rating BB±, nu ar putea emite titluri decat daca ar plati si mai mult, iar daca vorbim de o scadenta de sase luni, randamentele ar fi si mai sus, si nu doar de 11,5%", spune Chidesciuc.
"E greu de spus cat poate rezista o astfel de situatie. Ce banca ar plasa asa jos? Probabil, acele banci care au facut-o au apelat la refinantare de la BNR. Astfel, BNR a finantat, indirect, deficitul bugetar. La fel procedeaza de ceva vreme si banca centrala a Ucrainei, dar o face prin mai multe banci de stat. Ca sa poti emite doar intr-o luna titluri de 8 miliarde lei, in conditiile in care in tot anul trecut s-au emis titluri de 12,5 miliarde lei, e clar ca ai nevoie de o sustinere", a explicat Chidesciuc.
"Nu pot sa-mi explic ce s-a intamplat la ultima licitatie. Este ilogic. Asa ceva nu se intampla intr-o economie normala. E posibil ca anumite firme de stat sa-si fi canalizat o parte din bani, prin intermediul bancilor, in titluri de stat", a spus analistul Matei Paun.

» BNR a redus dobanda-cheie la 10%
Banca centrala a redus ieri dobanda de politica monetara, cu 0,25%, la 10%, si a mentinut nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) in lei si valuta, pe care bancile le pastreaza la BNR. "Masura conteaza mai mult prin reducerea implicita a ratei Lombard (la 14%), la care bancile se imprumuta pe termen scurt de la BNR . Prin reducerea RMO se elibera lichiditate, dar erau riscuri de depreciere a leului. BNR se teme ca o urcare brusca a cursului ar crea probleme la rambursarea ratelor in valuta", a spus Dochia.

Cele mai citite

Tragedie la Barajul Vidraru: George Țelinoiu, cunoscut sub numele de Țeli, s-a sinucis la vârsta de 34 de ani

George Țelinoiu, un fotograf apreciat și cunoscut sub numele de Țeli, a ales să-și pună capăt vieții la doar 34 de ani, într-un gest...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...

Mai mulți judecători s-au pensionat. Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 septembrie 2024, mai multe decrete de eliberare din funcție a unor judecători care au ieșit la...
Ultima oră
Pe aceeași temă