4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialGorbunov, un baiat de zahar

Gorbunov, un baiat de zahar

Nu stiu ce i-a impiedicat pe toti detinutii de la Craiova sa ceara permisii sau invoiri pentru a se trata in afara inchisorii de glaucom, nevralgie intercostala, deviatie de sept sau bataturi, asa cum a procedat gangsterul Serghei Gorbunov anul trecut. Acum, cand au vazut cat de mult timp se poate sta in libertate chiar si cu o condamnare definitiva de 15 ani pentru omor, probabil ca locatarii penitenciarului din Banie se caiesc ca nu au insistat la medicul inchisorii pentru a obtine scutirea medicala necesara la tribunal in vederea intreruperii pedepsei. S-a vazut cu cata usurinta pot fi convinse autoritatile sa aprobe iesirea din penitenciar a unui detinut incarcerat pentru omor si la ce pericole este expusa populatia din cauza "bunavointei" de care dau dovada magistratii atunci cand hotarasc eliberarea unor condamnati.

 

Mai mult, s-a putut demonstra cum devin infractorii periculosi, in ochii unor judecatori si procurori, niste baieti de zahar la numai cateva luni de la pronuntarea sentintei, aceia avand convingerea ca fac un bine societatii daca ii lasa in libertate, fara paza permanenta, pe cei care au lovit, jefuit sau omorat oameni nevinovati, pentru a beneficia de ingrijiri medicale. Astfel a fost privit si Serghei Gorbunov daca i s-a intrerupt pedeapsa trei luni pe motiv ca sufera de glaucom, beneficiind de o incredere oarba atat timp cat a fost lasat sa faca ce vrea in Brasov sau prin alte locuri. La fel s-a intamplat si in situatia altor infractori cazati in alte inchisori, condamnati si ei pentru omor, despre care nici astazi nu se stie pe unde sunt, fiind dati in urmarire generala cu multi ani in urma. Sunt convins ca, daca nu avea loc atacul armat de la casa de schimb valutar din Brasov, unde au fost impuscati mortal doi oameni – al treilea fiind ranit, "bolnavul" de glaucom se antrena si astazi in salile de sport de la poalele Tampei pentru fortificarea organismului.

 

Oficialitatile si-au adus aminte ca in Brasov s-ar putea afla detinutul eliberat de tribunal abia in momentul cand au fost declansate cercetarile pentru gasirea criminalului, Gorbunov fiind considerat de la inceput principalul suspect in comiterea agresiunii de vineri seara. Atunci au facut subordonatii ex-ministrului Liviu Dragnea, demisionat din functie recent, inventarul puscariasilor care nu s-au mai intors la termen in celula. Cu acest prilej, s-a descoperit ca un ucigas a stat liber sub nasul politiei brasovene, in conditiile in care era asteptat in penitenciarul de "maxima siguranta" doljean de cateva luni. Mai grav, balbaielile din timpul investigatiilor au aratat cat de slab lucreaza anchetatorii daca nu au fost in stare sa gaseasca probele necesare acuzarii, fapt ce a facut ca Serghei sa nu mai fie principalul suspect al crimei, asa cum a fost considerat initial. Cu siguranta ca demisia lui Liviu Dragnea are pe undeva o legatura si cu rezultatele proaste inregistrate de subordonatii sai.

 

Motivul invocat cu privire la bugetul insuficient alocat Ministerului de Interne nu sta insa in picioare. Nici faptul ca a existat o presiune mare in PSD referitoare la numirea unui secretar de stat si a sefului DGIPI pe criterii clientelare nu reprezinta un argument solid, in masura sa sustina gestul extrem al celui care a calcat pe urmele lui Gabriel Oprea. Mai repede cred ca amenintarea cu dosarele personale l-a tras in jos. Dragnea nu este totusi un naiv, care nu cunoaste interesele interne din PSD. stie cine este Vanghelie si ce forta au in partid baronii apropiati lui. Mai stie ca a primit sustinere de la toata floarea pesedista atunci cand a fost pus ministru.

S-a bucurat, totodata, de acordul premierului si al presedintelui. Toti au spus da. A primit investitura organizand o ceremonie grandioasa, cu fanfara si o parada asemanatoare cu cele de la Cotroceni, unde se intoneaza imnul de stat. Prin urmare, ministrul Dragnea nu putea sa demisioneze decat in momentul in care si-a dat seama ca tragedia de la Brasov reprezinta, pe fond, o problema grava de sistem, care poate declansa intrebari referitoare la moralitatea celor care conduc astazi unele institutii. Refuzul lui Boc de a-l numi pe Ionel Georgescu la sefia serviciului "Doi si-un sfert" sau pe Mincu Silvestru pentru functia de secretar de stat are un efect, dar partial. Nu-si risca insa Dragnea viitorul politic dintr-un astfel de motiv, care-i priveste in principal pe liderii coalitiei. Vi-l mai amintiti pe Mircea Geoana cu ce fudulie a defilat cu Dragnea in momentul nominalizarii? Acum tace.

 

Sigur, nimeni nu se gandea atunci ca va aparea cazul "Gorbunov", care a scos la vedere neglijente mari in activitatea unor institutii, cum este si MAI. Criminalii umbla linistiti, trag cu arma, dupa care dispar. Politistii doar constata. Fac portrete-robot dupa fotografiile unor detinuti scapati din inchisoare dintr-o "eroare profesionala" a unor magistrati considerati corupti. Mai are rost atunci sa ne miram de ce infractorii, cum este Serghei, sunt "uitati" in libertate, plimbandu-se prin fata inspectoratelor de politie ca pe plaja de la Mamaia? Dragnea ar putea sa dea un raspuns la aceasta intrebare. La fel si sefii din sistemul judiciar, unde ieri s-au consemnat primele demiteri.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă