» CE a declansat procedura de incalcare a Tratatului de aderare la UE in cazul privatizarii a doua divizii Electrica.
» Europenii spun ca statul are drepturi speciale si blocheaza libera circulatie a capitalului.
» AVAS are doua luni pentru a raspunde acuzatiilor Comisiei.
Autoritatea pentru valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost instiintata ieri de declansarea procedurii de infringement (incalcari ale prevederilor Tratatului UE) in cazul Electrica Moldova si Electrica Oltenia.
"In opinia Comisiei Europene (CE), o serie de clauze din contractele de privatizare si anumite prevederi ale statutelor societatilor sunt potentiale incalcari ale prevederilor din Tratatul Comunitar referitoare la libera circulatie a capitalurilor si a dreptului de stabilire", potrivit AVAS.
In data de 4 si, respectiv, 5 aprilie 2005, contractele de privatizare pentru vanzarea Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost semnate intre S.C. Electrica S.A., companie detinuta in totalitate de catre stat, aflata la acea data in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, prin OPSPI, si doi investitori privati (E.ON Energie A.G. pentru Electrica Moldova si CEZ A.S. pentru Electrica Oltenia).
CE a anuntat, inca de la sfarsitul saptamanii trecute, ca a decis, la 29 ianuarie, sa trimita o scrisoare oficiala de informare autoritatilor romane, pe motiv ca drepturile speciale ale autoritatilor publice la Electrica Moldova si Electrica Oltenia constituie restrictii nejustificate la libera circulatie a capitalului. Avizul motivat a fost transmis in baza Articolului 226 din Tratatul comunitar, iar drepturile speciale ale autoritatilor publice in acest cazuri incalca Articolele 43 si 56 din document.
Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca "declansarea procedurii inseamna un proces lung si procedee de indeplinit, iar procedura de infringement a mai fost deschisa impotriva Romaniei pentru nerespectarea, de exemplu, a legislatiei comunitare in domeniul biodiversitatii, al telecomunicatiilor etc".
Potrivit comunicatului, AVAS urmeaza sa analizeze continutul notificarii si va participa la intocmirea si transmiterea punctului de vedere al Romaniei, alaturi de celelalte institutii implicate, intr-un termen de 60 de zile de la primirea notificarii. Ulterior, CE poate decide incetarea procedurii sau continuarea ei, prin transmiterea unei noi scrisori (aviz motivat) cu termen de raspuns tot de 60 de zile.
Dupa parcurgerea acestor etape, daca nu s-a ajuns la rezolvarea situatiei, Comisia Europeana poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, singura abilitata sa se pronunte daca a fost sau nu incalcata legislatia Uniunii Europene.