24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialIoan Nan – indisciplinat, dar talentat

Ioan Nan – indisciplinat, dar talentat

» In statiunea franceza Val d‘Isere vor debuta Campionatele Mondiale de schi alpin. Din cauza problemelor financiare cu care se confrunta federatia de specialitate (FRSB), din cei cinci schiori care vor face deplasarea, doar doi, Edith Miklos si Ioan Nan, vor fi finantati de FRSB.

Din pacate, chiar si pentru alcatuirea unui lot atat de restrans au existat o multime de discutii, cele mai multe purtandu-se, surprinzator, tocmai in jurul lui Ioan Nan, cel mai valoros reprezentant al nostru la schi alpin. Desi de ani de zile nu are rival in intrecerile nationale, Ioan Nan, in varsta de 28 de ani,  a fost la un pas sa nu fie inclus pe lista de participare la Mondiale din cauza indisciplinei.

Ultimatum pentru campionul national la schi
Puiu Gaspar, secretar federal la Federatia Romana de Schi si Biatlon (FRSB), s-a opus, initial, includerii lui Nan pe lista pentru Mondiale. "Pe Nan l-am inscris in ultima clipa la Mondiale. Am avut o discutie foarte serioasa, ultima din foarte multele purtate avandu-l ca subiect pe Nan,  la care au participat atat Florin Cristea, antrenorul sau de la club (n.r. – Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti, centrul Brasov), cat si domnul general Constantin Luca (n.r. – vicepresedintele CS Dinamo – centrul Brasov). Initial, am spus nu participarii lui la Val d‘Isere, dar pana la urma cu totii am hotarat sa-i mai dam o sansa sa faca schi la nivel international. Problema este ca Nan, al carui talent nu-l contestam, nu se antreneaza la capacitatea la care ar trebui pentru a obtine rezultate satisfacatore pe plan international. Mai mult, este indisciplinat, intarzie sau nu vine deloc la antrenamente, ca sa nu mai vorbim de altfel de escapade", ne-a spus Gaspar.

Constantin Arghiropol, secretarul general al FRSB, a fost transant: "Nu ne permitem sa incurajam turismul pe banii federatiei. Nan este intr-adevar cel mai bun din tara, dar nu a confirmat si la nivel international. Din pacate, in Nan s-a investit mult, iar rezultatele au fost sub asteptari. La Mondiale are o ultima ocazie sa demonstreze ce poate, pentru a-l reinclude pe lista noastra de prioritati, unde in acest moment, la schi alpin, nu se afla decat Edith Miklos (n.r. – care are punctaj pentru a merge la Jocurile Olimpice de la Vancouver de anul viitor)".

COSR are ultimul cuvant
Nan vizeaza intrarea in "clubul" primilor 500 de schiori ai lumii, lucru care l-ar aduce mai aproape de o participare la Olimpiada din 2010. Dar, pe langa limitele impuse de Federatia Internationala de Schi (FIS), Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, forul care inscrie sportivii romani participanti la JO, poate stabili criterii suplimentare de selectie, cum ar fi de pilda clasarea in primii 20 la o etapa de Cupa Mondiala sau in primii 15 la una de Cupa Europei, in anul preolimpic. "Noua comisie tehnica a COSR va analiza si va stabili cine poate reprezenta onorabil Romania la Jocurile Olimpice de la Vancouver. In momentul de fata, ce pot afirma cu tarie este ca nu vom mai duce la Olimpiada sportivi care s-au clasat pe ultimul loc, intr-o maniera jenanta, cum s-a intamplat la editia trecuta a JO. Nu vreau sa dau nume", a spus Ioan Dobrescu, secretar general COSR.

» Ceilalti trei componenti ai echipei Romaniei, surorile Sandra si Bianca Narea si Alexandru Barbu, urmeaza sa plece la Val d‘Isere cu bani din propriile buzunare.

» La un pas de Olimpiada
In ciuda criticilor, Ioan Nan a reusit sa se apropie "periculos" de lista schiorilor care au dreptul sa participe la JO de la Vancouver 2010. In urma cu cateva zile, la Vitosha, in Bulgaria, la o competitie FIS, dinamovistul s-a clasat pe locul al treilea la slalom, rezultat care l-a apropiat de primii 500. "Imi mai trebuie vreo 30 de puncte pe care trebuie sa le confirm si cred ca voi fi in carti pentru Jocurile Olimpice. Pentru al patrulea concurs la care am participat in acest sezon, spre deosebire de adversarii mei, care au avut peste 15 competitii in picioare, zic ca este o performanta notabila. Ma simt in forma si sper sa concurez la Mondiale (n.r. – Nan va trebui mai intai sa treaca de o etapa de calificare pentru a putea lua startul in intrecerile mondiale)", a spus sportivul.

Cat despre criticile federalilor si sefilor sai de la Dinamo, Ioan Nan le considera neindreptatite. "Este adevarat ca am avut niste probleme personale in cantonamentul din Austria si am mers la discoteca, dar de atunci mi se tot reproseaza. Antrenorul nici nu ma mai ia in masina cu el la antrenamente si imi baga numai strambe. Nu stiu de ce se tot spune ca nu ma pregatesc cum trebuie, ca doar am aratat ca sunt cel mai bun", a spus suparat Ioan Nan.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă