-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialMasurile anticriza costa tot atat cat evaziunea fiscala

Masurile anticriza costa tot atat cat evaziunea fiscala

»  Guvernul Boc ar putea achita costul masurilor anticriza pe care le-a propus, daca ar fi in stare sa combata total evaziunea fiscala. Ambele se ridica la aceeasi valoare: peste sapte miliarde de euro.

»  Masurile de protectie sociala vor costa covarsitor mai mult decat cele care aduc bani in plus la buget. Suprataxarea produselor de lux si cea a jocurilor de noroc suna bine, dar produc un mizilic: 10 milioane de euro. Economistii spun insa ca "bani seriosi" vor veni din modificarile Codului Fiscal.

Masurile anticriza anuntate de premierul Boc, atat cele de protectie sociala, cat si cele de inasprire a fiscalitatii si de atragere a banilor la buget, costa peste sapte miliarde de euro. Intamplator, evaziunea fiscala pe anul 2008 a vaduvit bugetul de stat tot de aceeasi suma. "Evaziunea fiscala demonstrata este de 28 miliarde lei, o cifra de patru ori mai mare decat in 2004", a declarat vicepremierul Dan Nica, aruncand vina pe guvernul anterior, pe care l-a acuzat de iresponsabilitate. La cele sapte miliarde de euro se mai adauga alte zece, cat a planuit Guvernul sa investeasca in infrastructura si proiecte europene. Din costul masurilor anticriza, cea mai mare "gaura" o reprezinta achitarea datoriilor din administratia centrala si locala: doua miliarde de euro.

Balanta dintre masurile de protectie sociala si cele care vor atrage bani la buget inclina puternic in favoarea primei categorii. Astfel, indexarea salariilor in functie de cresterea preturilor si de cea economica, cu aproximativ 5%, va costa 340 milioane de euro. Mentinerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie va costa 375 milioane de euro. Introducerea tichetelor de vacanta (masura sustinuta de Elena Udrea) – 500 de milioane de euro, marirea ajutorului de somaj la 75% din salariul mediu pe ultimele trei luni – 475 milioane de euro, majorarea alocatiilor si garantarea venitului minim – 240 milioane de euro, iar prelungirea duratei de acordare a ajutorului de somaj la 12 luni – 20 milioane de euro.

De cealalta parte, banii atrasi la buget prin niste masuri care suna bine nu sunt la fel de numerosi. Reducerea achizitiilor si a dotarilor din aparatul bugetar va aduce 900 milioane de euro; o noua taxa de poluare, care va alimenta bugetele locale, va aduce doar 125 de milioane de euro; inasprirea taxarii jocurilor de noroc – doar 6 milioane de euro; suprataxarea produselor de lux – doar 3,75 milioane de euro; largirea sferei de aplicare a impozitului pe profit diferentiat (nu doar la jocuri de noroc si extragere de resurse naturale) – 180 milioane de euro.
Avocatul Gabriel Biris, specialist in taxe, spune ca masurile de suprataxare anuntate de Guvernul Boc nu pot acoperi costurile masurilor sociale, adica indexarea pensiilor si a salariilor, alocatiile marite sau pensia minima garantata. "Aceste masuri nu vor duce la reducerea deficitului bugetar.

 

Este clar ca nu e vorba de o suprataxare severa, impactul in bani este prea mic", spune Biris, care adauga ca saptamana viitoare Guvernul va discuta unele modificari la Codul Fiscal, din care ar urma sa scoata "bani seriosi". Economistul liberal Daniel Daianu ne-a explicat ca produsele de lux se cumpara chiar daca ar fi suprataxate: "Consumul lor nu este elastic, depinde de obisnuinta si, uneori, cu cat sunt mai scumpe, cu atat se cumpara mai mult". In plus, "cel care are bani, consuma si in perioada de criza", este de parere Daniel Daianu.
Economistul Ilie serbanescu crede ca acordarea pensiei sociale, care s-ar ridica "la cateva milioane de euro, poate zeci de milioane, insa nu sunt sume foarte mari", poate fi acoperita din suprataxarea produselor de lux. serbanescu ne-a spus ca Executivul ar fi facut o socoteala buna: "Dintr-un Ferrari, daca ii pui o taxa buna, se dau o mie de pensii din el".

 

In schimb, Daniel Daianu sustine ca pentru alcool si tutun lucrurile nu ar sta la fel, cu toate ca si aceste produse sunt supuse accizelor, deoarece "daca producatorii le maresc pretul, fiind consumate de foarte multe persoane, atunci poti avea evaziune fiscala".
Evaziunea fiscala este, in opinia analistilor economici, foarte greu de stopat, mai ales in perioada de criza. Daniel Daianu considera ca, avand in vedere ca in mod normal evaziunea fiscala ar fi oprita natural de o crestere economica, in conditii de criza se mareste si nu poate fi contracarata. "Ce sa faci? Sa le ceri oamenilor sa fie mai cinstiti sau administratiei fiscale sa fie mai buna?", se intreaba retoric economistul liberal. De aceeasi parere este si Ilie serbanescu, care nu intrevede masuri de stopare a fenomenului de evaziune fiscala. Daianu sustine ca, in conditiile in care economia subterana, care este generatoare de evaziune fiscala, se dezvolta, "efectul de colectare va fi mult mai redus".

» Produsele de lux
In Romania, produse de lux sunt considerate cafeaua, hainele de blana, bijuteriile, parfumurile, autoturismele, iahturile sau barcile cu motor, dar si aparatele video de inregistrat sau de redare, aparatele de aer conditionat, cuptoarele cu microunde si unele camere de luat vederi si de fotografiat. Potrivit statisticilor, romanii sunt mari amatori de produse de lux. Anul trecut, reprezentantul autohton al Ferrari declara ca a primit 48 de comenzi pentru modelele constructorului italian, in conditiile in care livrarile au ajuns deja la 20 de bolizi, numarul maxim alocat pentru Romania. Potrivit unor estimari din 2008, piata autohtona a posetelor de lux ar fi ajuns la valoarea de 90 de milioane de euro.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă