» La sfarsitul anului trecut, numarul autorizatiilor de construire eliberate a scazut.
» Constructorii asteapta solutii de creditare pe termen scurt, pentru relansarea activitatii.
Criza economica se manifesta tot mai vizibil si in sectorul constructiilor, dupa o perioada in care Romania a fost in topul european al ritmului anual de crestere.
Astfel, desi pe ansamblul anului trecut numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a ajuns la 61.092, inregistrand o crestere cu 7,9% comparativ cu anul precedent, in luna decembrie 2008 au fost emise 3.865 autorizatii, cu 7,3% mai putin fata de perioada similara din 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Specialistii atribuie scaderea efectelor negative ale crizei economice si avertizeaza ca, in lipsa unor masuri, tendinta de cadere a constructiilor se va accentua pana in primavara.
"Este evident ca scaderea numarului de autorizatii de construire are legatura cu criza economica. O astfel de scadere nu a mai fost inregistrata de cel putin 7-8 ani. Scaderea numarului de autorizatii este datorata in principal anularii sau amanarii unor proiecte rezidentiale. Foarte probabil aceasta tendinta s-ar putea prelungi pana in martie-aprilie, daca nu sunt luate unele masuri", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Cele mai importante cresteri din anul trecut au fost consemnate in regiunile de dezvoltare Nord-Est (cu 1.398 autorizatii in plus fata de anul precedent), Sud-Muntenia (±1.241 autorizatii) si Centru (±1.112 autorizatii). Totodata, s-au inregistrat scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale in regiunile de dezvoltare Vest (-698 autorizatii) si Sud-Est (-155 autorizatii).
Cele mai multe autorizatii de construire – peste 60% – au fost in zona rurala, mentinandu-se aceeasi proportie ca in perioadele anterioare.
Lipsa finantarilor pentru constructori si imputinarea creditelor imobiliare au afectat si zona Bucuresti-Ifov, unde sunt amplasate cartiere rezidentiale. In aceasta zona numarul de autorizatii de constructii a scazut, in decembrie, cu 182. Scaderile din celelalte regiuni de dezvoltare ale Romaniei au amplitudini mai mici.
Reprezentantii ARACO sustin ca, pentru a incetini scaderile din sectorul constructiilor, in urmatoarea perioada va fi necesara interventia statului. "Pe langa adoptarea unor politici convenabile de creditare pe termen scurt care sa ajute constructorii, statul va trebui sa-si asume rolul de investitor strategic, de exemplu prin lucrari de infrastructura, constructii de locuinte sau programe serioase de reabilitare termica", a precizat Plosceanu.
Ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga, a declarat ieri, potrivit Mediafax, ca in cazul in care consiliile locale vor putea achizitiona de la privati structuri sau locuinte in diferite faze de constructie, ministerul le-ar putea prelua in vederea finalizarii.
460 milioane lei pentru reabilitarea termica a 60.000 de apartamente
Reabilitarea termica a celor 83.800 de blocuri din Romania ar costa 11 miliarde euro, a declarat vineri ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga, care a anuntat ca in acest an ministerul doreste reabilitarea a 60.000 de apartamente, suma alocata totalizand 460 milioane lei (circa 107 milioane euro).
Blaga a afirmat ca ministerul va aloca in acest an 160 milioane lei de la buget, iar 300 milioane lei vor fi atrasi printr-un credit-angajament.
Ministrul a mentionat ca anul trecut au fost reabilitate 1.887 apartamente si alte 1.627 se afla in diverse stadii.
Ministerul Dezvoltarii vrea sa livreze in acest an 5.900 apartamente, iar in 2010 un numar de 10.000 de unitati, prin programul pentru tineri al ANL, precum si prin cel de locuinte sociale si pentru chiriasii evacuati, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Vasile Blaga.
In perioada 2001-2008 au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat 26.000 de locuinte.