-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialArsenalul lipsa de la Ciorogarla, "fisura grava in sistem"

Arsenalul lipsa de la Ciorogarla, „fisura grava in sistem”

Peste 50 de pistoale-mitraliera au disparut din depozitul de armament al unei unitati militare din Ciorogarla, Ilfov, care apartine Aviatiei. Politia a impanzit toata tara cu filtre rutiere, desi furtul a avut loc mai demult, procurorii nefiind inca in stare sa stabileasca exact cand. Fostul sef al Statului Major General, generalul (r) Mircea Chelaru, spune ca "masurile de securitate imediata nu aveau cum sa permita asa ceva. Este un semnal de alarma, este evident o fisura de sistem". Familiarizat cu depozitele de armament si munitii, generalul ne-a explicat ca exista nu mai putin de sapte standarde de securitate in paza unui astfel de obiectiv militar "de importanta deosebita si de maxima securitate".

 

Orice depozit de armament este supravegheat video, perimetrul este intesat cu mijloace de avertizare sonora si luminoasa, iar soldatii au reguli stricte de respectat in timp ce patruleaza. Astfel, ipoteza intrarii prin efractie sau cu un vehicul civil ar trebui sa fie imposibila. Cu toate acestea, nici neglijenta crasa nu este exclusa de generalul Chelaru: "Poate nu au fost functionale sau poate nu au fost respectate aceste reguli stricte, din lipsa de efective, din delasare sau din vigilenta adormita". Este greu de crezut insa ca un adevarat arsenal putea fi extras de sub nasul unor militari nepasatori.
Toti angajatii unitatii au fost interogati, iar ipoteza unui furt coordonat din interior pare cea mai plauzibila. Politia si jandarmii au scotocit padurea care inconjoara depozitul, fara a gasi urme relevante, iar Politia Rutiera a organizat filtre de verificare in toate judetele din tara. 

Un adevarat arsenal de 50 pistoale-mitraliera si chiar o mitraliera grea cu afet, care ar putea inarma pana in dinti doua plutoane de soldati, au  disparut din Unitatea Militara 01916 Ciorogarla, care apartine Fortelor Aeriene Romane. Soldatii au gasit miercuri, la ora 12.00, sigiliul depozitului de armament rupt, dar refacut pentru a nu trezi suspiciuni, iar lacatele lipseau. Politia si jandarmii au scotocit padurea care inconjoara depozitul, fara a gasi urme relevante, iar Politia Rutiera a organizat filtre de verificare, inca de miercuri noapte, in Bucuresti si Ilfov, apoi in toate judetele din tara. Mii de masini au fost ieri oprite in trafic si verificate amanuntit, desi furtul a fost comis cel mai tarziu marti noaptea. Politistii au intetit de asemenea si controalele in trenuri si in gari, persoanele suspecte fiind legitimate si perchezitionate in bagaje.

 

Procurorii militari, ajutati de serviciile secrete si de politisti, au anuntat ca-i vor interoga pe toti angajatii unitatii militare, dar si pe cei care au lucrat acolo in trecut. Pana acum, anchetatorii nu au ajuns la nici o concluzie. Surse judiciare au declarat doar ca urmele de vehicule gasite in padurea Ciorogarla nu sunt recente. In disperare de cauza, conducerea Ministerului de Interne a decis ca filtrele rutiere sa continue si zilele urmatoare si a facut un apel la populatie pentru a ajuta politia cu eventuale informatii.
Regulile dupa care este organizat si supravegheat un astfel de obiectiv militar, extrem de stricte, dau insa de inteles ca exista doar doua ipoteze plauzibile: fie regulile au fost incalcate din neglijenta, fie furtul a fost coordonat de oameni din interiorul unitatii militare. Generalul (r) Mircea Chelaru, fost sef al Statului Major General, spune ca "masurile de securitate imediata nu aveau cum sa permita asa ceva. Este un semnal de alarma, este evident o fisura de sistem".

 

Familiarizat cu depozitele de armament si munitii, generalul ne-a explicat ca exista nu mai putin de sapte standarde de securitate in paza unui astfel de obiectiv militar "de importanta deosebita si de maxima securitate". In functie de acoperirea reliefului dimprejur (la Ciorogarla este imprejmuit de padure), perimetrul unui depozit de arme este supravegheat de camere video si intesat de mijloace de avertizare sonora si luminoasa. In plus, soldatii inarmati care il pazesc au ordine stricte: ronduri de maximum 30 de minute, iar distanta dintre posturile de supraveghere nu poate depasi 150 de metri vizibilitate. "Poate nu au fost functionale sau poate nu au fost respectate aceste reguli stricte, din lipsa de efective, din delasare sau din vigilenta adormita", spune generalul Chelaru.

 

Ipoteza ca niste hoti sa fi patruns cu o masina in unitatea militara, pentru a ridica acest adevarat arsenal, nu este luata in calcul de general: "Daca s-a ajuns cu un vehicul in depozit, e vai si amar de ordinea si disciplina de garnizoana a acestei armate". Accesul cu masina se face doar pe o poarta, iar drumurile de acces sunt pazite. "Mai exista trei-patru iesiri de evacuare, dar acestea sunt inchise si acoperite cu un gard de protectie", adauga Chelaru. In plus, fosti militari ne-au explicat ca depozitele de munitii si armament sunt inconjurate de "valuri" de pamant inalte, menite sa protejeze cladirea de atacuri armate care ar putea provoca explozii. Astfel, accesul cu masina, chiar si printr-o bresa de securitate, ar fi greu de realizat fara sa fie observat de soldati. Ipoteza cea mai plauzibila ramane ca furtul a fost coordonat din interior.

 Nu ar fi prima data cand se intampla, desi furtul a 50 de pistoale-mitraliera poate fi considerat o performanta. In 2006, de la unitatea de vanatori de munte Borsa, din Maramures, doi subofiteri, fosti gestionari ai depozitului de armament, si un civil au furat cinci pistoale-mitraliera de tip Kalasnikov, pe care le-au vandut pentru suma aproximativa de 3.000 euro.

» Racheta de la Praga
Nu doar in Romania se fura armament din depozitele armatei, desi unele rapoarte internationale au aratat ca, la inceputul anilor ‘90, traficul cu arme romanesti era in floare. In 2001, la Praga, autoritatile au gasit un lansator de rachete abandonat langa o pista a aeroportului din capitala Cehiei. Autoritatile au stabilit ca acesta urma sa fie folosit intr-un atentat asupra unui avion comercial israelian in care ar fi urmat sa se afle fostul ministru de Externe Simon Peres. Armata ceha a negat ca arma ar fi provenit din depozitele ei, desi agentii Mossad au stabilit ca era un model de fabricatie ruseasca, folosit in Cehia.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă