» Cea mai mare incetinire a economiei globale de la al doilea razboi mondial incoace.
» Romania va pierde exporturi si va gasi greu bani.
Motoarele economiei mondiale se vor opri in acest an, inregistrand cel mai jos ritm de crestere de dupa cel de-al doilea razboi mondial incoace, din cauza recesiunii severe a tarilor industrializate, care va provoca pagube si economiilor in curs de dezvoltare, a avertizat Fondul Monetar International (FMI).
Prognozele Fondului indica un avans al economiei mondiale de doar 0,5% si estimeaza pierderile provocate de criza sistemului bancar la 2.200 miliarde euro, potrivit raportului World Economic Outlook.
Conform raportului FMI, economiile avansate vor avea cea mai puternica contractie, comprimandu-se cu 2%, dupa ce in urma cu doua luni se spunea ca vor avea o crestere negativa de 0,3%.
"Ne asteptam la o oprire a economiei globale", a declarat Olivier Blanchard, economist-sef FMI. Recesiunea simultana a economiilor din Statele Unite, Japonia si zona euro va fi mai severa decat se banuia in urma cu doua luni. Recesiunea economiei SUA va fi de 1,6%, a doua economie a lumii, Japonia, va cadea si ea cu 2,6% in 2009. Zona euro va suferi o scadere cu 2% a PIB, ce survine unei cresteri de 1% in 2008. Economiile Chinei si Indiei vor compensa recesiunea din statele industrializate. China va inregistra cea mai mare crestere economica din lume, de 6,7%, iar economia Indiei va avansa cu 5,1%. Europa de Est, regiune din care face parte si Romania, va aluneca in recesiune in acest an din cauza colapsului cererii pentru produsele sale de export si, in general, a caderii consumului marfurilor produse in zona, in contextul in care intreaga economie a lumii se opreste.
Analistii spun ca raportul FMI trebuie interpretat ca un avertisment serios fata de pericolul ca economiile mici, cum este Romania, sa aiba probleme severe in 2009. "Daca economiile mari scad, se reduc instantaneu exporturile, iar Romania a inceput de cateva luni sa simta acest recul. La nivel mondial, va incepe o goana dupa bani, iar competitia pentru finantari va fi acerba", spune analistul economic Matei Paun. In esenta, spune Paun, "Romania primeste doua lovituri puternice din cauza recesiunii marilor economii: caderea exporturilor si accesul foarte dificil la finantari". Criza a sters 40% din valoarea averilor lumii si a evaporat o cantitate imensa de bani in ultimele patru trimestre, iar viitorul arata si mai sumbru, fara semne de revenire, a avertizat, la Davos, Steve Schwarzman, presedintele grupului financiar Blackstone.
» Soros: "Va fi mai rau ca in anii ‘30"
Miliardarul George Soros, care a castigat un miliard de dolari in 1992 pariind contra lirei sterline, crede ca actuala criza ar putea fi mai severa ca Marea Depresie din anii ’30. El avertizeaza ca actualele programe guvernamentale de sustinere a economiei sunt insuficiente si a calculat ca doar pentru salvarea bancilor SUA ar avea nevoie de 1.500 miliarde de dolari. El a sugerat FMI sa isi foloseasca propria moneda internationala, cunoscuta ca drepturi speciale de tragere (DST), pentru a pompa mai multi bani in economia globala. Comentariul sau a fost o replica la anuntul FMI potrivit caruia institutia financiara internationala ar putea ramane fara bani, daca ar fi sa satisfaca toate cererile potentiale.