24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Joia neagra" a lui Sarkozy

„Joia neagra” a lui Sarkozy

Peste un milion de francezi, in special din sectorul public, au incetat lucrul ieri pentru a protesta impotriva politicii anticriza a presedintelui Sarkozy.
Desi nu a paralizat complet tara, asa cum amenintasera sindicatele, greva a afectat transporturile, posta, invatamantul, programele posturilor publice de televiziune si radio, ducand chiar si la inchiderea Palatului Versailles, una dintre principalele atractii turistice. Potrivit datelor oficiale, un sfert din cele aproximativ 5 milioane de functionari au participat la greva, raspunzand unei mobilzari inedite de la inceperea mandatului prezidential al lui Sarkozy. Cel putin jumatate din invatatori nu au lucrat ieri, la fel un sfert din functionarii si operatorii de la France Telecom, ai Postei si ai companiei nationale de electricitate.

 

In transportul feroviar, 41% din angajati, potrivit sindicatelor (36,7% conform datelor oficiale), au luat parte la greva, care a afectat mai ales traficul regional, dar si circulatia trenurilor de mare viteza, singurele legaturi care au functionat normal fiind cele cu Anglia, Belgia si Germania. Metroul parizian si autobuzele din capitala au circulat la 75%, respectiv 85% din capacitate. Transportul public a fost perturbat si in alte mari orase ale Frantei, cum ar fi Marsilia. Pe aeroporturile Roissy-Charles De Gaulle si Orly au fost anulate 12%, respectiv 35% din zboruri.
In paralel cu greva au fost organizate manifestatii in marile orase ale Frantei, cu aproximativ 30.000 de participanti la Lyon si zeci de mii de participanti la Marsilia. Zeci de mii de persoane, purtand pancarte cu sloganuri mergand de la proteste generale pana la revendicari mai exacte, cum ar fi protejarea serviciilor publice, s-au adunat si la Paris.

 

FranIois Chérèque, secretarul general al CFDT, cea de-a doua confederatie sindicala a Frantei, a declarat ca protestele de strada de ieri au fost "cele mai mari manifestatii ale salariatilor din ultimii 20 de ani", in timp ce Bernard Thibault, secretarul general al CGT – cea mai mare confederatie sindicala franceza – a avertizat ca aceasta nu a fost doar "un acces de furie trecatoare" si ca "vor fi urmari".

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă