19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele, de 10 ori mai indatorate decat populatia

Firmele, de 10 ori mai indatorate decat populatia

» Deprecierea puternica a leului poate dauna bancilor si economiei si poate atrage o noua retrogradare.

Companiile romanesti datoreaza bancilor, pe termen scurt (pana intr-un an), 45,35 miliarde lei, in vreme ce populatia trebuie sa ramburseze in urmatorul an 4,9 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru sfarsitul lunii noiembrie 2008. Practic, un sfert (24%) din datoriile populatiei si firmelor catre banci sunt pe termen scurt, ceea ce reprezinta aproape 9% din produsul intern brut (PIB) pe 2009.
Companiile au fost cele mai afectate, inca din octombrie, de scumpirea creditarii in lei, iar situatia a continuat si in noiembrie. Astfel, in noiembrie, firmele nu au mai putut sa imprumute lei de la banci, decat la dobanzi peste 20%, indiferent de scadenta, in vreme ce populatia a reusit sa obtina dobanzi de 15,5%, pentru imprumuturile cu scadenta de peste cinci ani, si de 18,3%, pentru creditele pe termen scurt.

 

"Cresterea dobanzilor pe piata monetara s-a transmis aproape automat catre creditele in lei acordate companiilor si doar partial catre imprumuturile luate de populatie. Companiile imprumuta lei la dobanzi variabile, legate de Robor (dobanda la care se imprumuta o banca pe piata monetara), si care se recalculeaza la o luna sau chiar zilnic, in vreme ce creditele acordate populatiei se ajusteaza trimestrial sau semestrial", a explicat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
In ceea ce priveste creditele in euro, companiile au reusit sa se imprumute mai ieftin decat populatia. In noiembrie, pe scadente mai mici de un an, firmele s-au imprumutat la dobanzi de 7,7%, chiar mai ieftin decat in octombrie, iar populatia, la 9,2%. Pentru scadente de pana in cinci ani, companiile au imprumutat euro la 7,4%, de asemenea mai ieftin decat in octombrie, iar populatia, la 11,6%.

Totusi, cresterea dobanzilor la imprumuturile in lei, deprecierea leului si restrangerea accesului la credite au facut ca portofoliile bancilor sa se deterioreze, lucru evidentiat de rata de risc a creditului, care a urcat pana la 5,8%. Astfel, unul din 17 credite acordate de banci este neperformant (indoielnic sau pierdere). Numai populatia avea la sfarsitul lunii noiembrie restante de aproape un miliard de lei (989,6 milioane lei) catre banci. Deprecierea puternica a leului din lunile decembrie si ianuarie va deteriora si mai mult portofoliile bancilor, e de parere Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

"O data ce cursul a depasit 4,2 lei, maximul istoric, este dureros pentru banci. Cele mai mari riscuri sunt pe portofoliile de credite de consum in valuta, care sunt negarantate. Deja un curs de peste 4,2 are impact, unele banci anuntand pasuiri pentru anumiti clienti. In continuare, soldul creditelor se va reduce, mai ales prin inchiderea liniilor de finantare pentru companii", a spus Chidesciuc.

Risc de retrogradare
Conditiile de finantare au ajuns restrictive atat pentru banci, cat si pentru debitori, spune directorul agentiei de evaluare Fitch, Andrew Colquhoun. "Exista, in momentul de fata, riscul unei deprecieri bruste si puternice a leului, care ar dauna sistemului bancar si economiei, ceea ce ar putea duce la o noua retrogradare din partea Fitch, mai ales daca romanii si-ar pierde increderea in leu sau in banci", a declarat analistul agentiei de rating.

» BANCILE ELENE, SUB PRESIUNE
Banca centrala a Greciei a avertizat institutiile financiare elene in privinta riscului creditarii in Serbia, Ungaria, Romania si Bulgaria. "In cazul in care conditiile economice din aceste tari s-ar inrautati semnificativ, bancile grecesti s-ar putea gasi expuse nu doar riscului de credit, dar si celui de schimb valutar", a declarat pentru "Financial Times" guvernatorul bancii centrale elene, George Provopoulos. Pe de alta parte, ministrul austriac al Finantelor, Josef Proell, va veni in Romania in februarie pentru a promova un plan de salvare a bancilor austriece, la initiativa Raiffeisen International.

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă