» Gradul de utilizare a capacitatilor de productie din industrie, estimat sa scada cu 6% in ianuarie.
» Antreprenorii din constructii spun ca vor mentine preturile neschimbate.
Estimarile negative din ultimele luni ale anului trecut privind activitatile din industrie si constructii se mentin si pentru primul trimestru al din 2009, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Unul din trei manageri din industria prelucratoare considera ca in urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere a volumului productiei (-17%), din cauza reducerii numarului de contracte atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Tendinta de scadere a stocului de contracte si comenzi se va manifesta si in sectorul constructiilor. De asemenea, pentru ambele domenii se prognozeaza ca, din cauza crizei, implicit a micsorarii volumului afacerilor, se va reduce si numarul de salariati.
Masuri speciale si economii
In industrie, gradul de utilizare a capacitatilor de productie va fi, la sfarsitul lunii ianuarie, comparativ cu decembrie 2008, cu 6% mai redus (de la un grad de utilizare de 70% in decembrie 2008 la o estimare pentru luna ianuarie 2009, de 64%), se mentioneaza in buletinul de conjunctura al BNR. Scaderea in continuare a volumului comenzilor este anticipata in principal pentru industria metalurgica, a constructiilor metalice, industria materialelor de constructii, industria alimentara si industria chimica. In acelasi timp, se remarca o stopare a cresterii cererii catre industria de prelucrare a petrolului.
Peste 70% din totalul companiilor din industrie anunta ca nu vor modifica preturile de productie in luna ianuarie, in timp ce in sectorul constructiilor circa 86% din antreprenori au spus ca vor mentine preturile neschimbate. "Din pacate, nu putem spune cat va dura aceasta situatie, cat se va extinde criza. Singurul lucru pe care-l putem face este sa adoptam masuri speciale in toate domeniile, mergand de la sanatate, invatamant, agricultura si pana la industrie, constructii etc. Daca nu intelegem sa luam anumite masuri, nu se vor putea pastra nici macar locurile de munca actuale. In plus, va trebui sa facem economii, sa cheltuim mai putin, in domeniul privat, in sectorul de stat, dar si fiecare in parte", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
» Declin economic
Statele emergente din Europa, printre care si Romania, vor fi in acest an cele mai afectate de recesiune, cu un declin al PIB-ului de 1,1%, potrivit estimarilor Institutului pentru Finante Internationale (IIF). Statele emergente incluse in raport sunt Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Turcia si Ucraina. Economia mondiala se va contracta in acest an cu 1,1%. La nivel mondial, statele emergente vor consemna un avans economic de 2,7%, dupa ritmul anticipat de 5,9% in 2008.