4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialSanatatea are fisa de internare

Sanatatea are fisa de internare

Ministrul Bazac vrea sa vindece sistemul sanitar cu o simpla linie telefonica gratuita, care sa preia reclamatiile cetatenilor nemultumiti de serviciile din spitale. Cativa functionari din Ministerul Sanatatii vor raspunde la telefonul "Ce te doare?" cinci zile pe saptamana – sambata si duminica nu se primesc plangeri –, avand obligatia sa inregistreze neregulile din spitale reclamate de pacienti sau cadre medicale. Un asemenea serviciu apare in urma unor evenimente grave petrecute la un spital din Slatina, unde un barbat a murit din cauza nepasarii medicilor de garda, care l-au lasat sa-si dea duhul sub ochii unei asistente de la Salvare, obligata, la randu-i, sa astepte cateva ore cu bolnavul pe targa. Ce demonstreaza de fapt tragedia din judetul Olt? Ca sistemul sanitar este mai bolnav decat toti pacientii la un loc pe care medicii ii doftoricesc in unitatile medicale.

 

Asaltul pur verbal al celor care au condus Sanatatea in diverse mandate a adancit criza din sistem, in loc sa o elimine, din cauza unui simulacru de reforma lipsit de masuri coerente si solutii eficiente. Demnitarii pusi sa coordoneze ministerul au folosit doar metoda reesapatului, lasand unitatile sanitare sa functioneze cu sincope mari, in special in zona managementului. Criteriul politic a fost cel mai des folosit, numirile pentru functia de director fiind facute doar cu acordul partidului aflat la guvernare. Prin urmare, profesionalismul a trecut pe locul doi, la fel si interesul pentru cresterea atentiei fata de cetatean. Din acest motiv, sansa de insanatosire a bolnavului s-a diminuat considerabil, Romania devenind una dintre tarile cu cei mai multi pacienti aflati sub tratament. Aceasta situatie a slabit performanta in actul creativ, fapt cuantificat in randamentul scazut inregistrat in multe domenii de activitate.

 

Exista spitale care trebuiau inchise de mult timp, fiind lipsite de dotari, medicamente si personal sanitar. Nu vreau sa vorbesc de cauze, nu doresc sa-i invinuiesc pe fostii ministri care si-au batut joc de toti si de toate, ci sa arat ca vindecarea sistemului este in relatie directa cu calitatea oamenilor din sistem, fie ca sunt directori, medici, asistenti medicali, infirmieri sau administratori. Poate sa infiinteze Bazac zeci de linii telefonice, sa puna camere de supraveghere in toate spitalele, policlinicile si dispensarele din toata tara, atat timp cat nu se va schimba atitudinea cadrului medical, Sanatatea nu va putea iesi din culpa medicala. Intrebarea "Ce te doare?" nu trebuie sa o puna functionarul din minister pentru a constata cine si unde a gresit, ci doctorul din camera de garda, indiferent cati pacienti are in sala de asteptare.

 

Nu-l acuz pe medicul de la Slatina ca este indolent sau neprofesionist, ci de faptul ca si-a dat stralucit doctoratul in degradare umana. Patru ore de asteptare pentru un caz de urgenta maxima imi pare a fi un atentat la viata unui biet om pe care asistenta de la Salvare si insotitorul ei au incercat sa-l ajute sa traiasca. Gestul lor merita tot respectul. Comportamentul medicului, doar regretul ca i s-a permis sa imbrace halatul alb. Aici este vorba de o culpa medicala grava care murdareste efortul unor oameni din alte spitale, pregatiti sa-si exercite meseria din respect fata de cetateanul suferind. Ce va descoperi ancheta procurorilor in cazul "Slatina" vom vedea. Este treaba justitiei sa afle adevarul si sa-i gaseasca pe vinovati. A murit un om pe culoarul spitalului, nicidecum pe patul de operatie, pentru ca medicii au refuzat sa-i acorde ingrijire mai bine de patru ore.

 

Ministrul Bazac s-a pronuntat imediat, sanctionandu-l pe medicul din camera de garda cu destituirea, masura ce i-a deranjat pe cei din Colegiul Medicilor. Decizia a fost considerata nelalocul ei, un fel de atentat la drepturile omului datorat unui abuz comis de Bazac. De dreptul la viata al "Domnului Lazarescu" nu a vorbit insa nici un medic cu legitimatie de Colegiu. Acuzatiile au vizat doar conducerea ministerului, care si-a permis sa-l dea afara pe acel doctor hulit acum de opinia publica, neexistand nici cel mai mic regret fata de modul cum unele cadre medicale inteleg sa-i consulte pe bolnavi. Avem de-a face cu un protectorat penal daca nici cand un bolnav moare din neglijenta unui doctor nu se pune in discutie calitatea actului medical, la doi ani de la aderarea la UE. Repet, nu reclam lipsa de dotari si medicamente sau conditionarea acordarii de ingrijire medicala de marimea spagilor, ci doar atitudinea unor oameni platiti din bani publici sa vegheze la sanatatea populatiei.

 

Vorbim de spitale cu unitati de urgenta care functioneaza in resedinte de judet, nicidecum de dispensare comunale unde nu-i doresc nimanui sa ajunga. Discutam de medici specialisti care se fudulesc ca activeaza in unitati sanitare mari, nu de amaratii de stagiari fara pile, fortati sa lucreze numai la tara din cauza ca directorii de spitale tin locurile ocupate pentru clientela proprie. Ce culoare trebuie sa aiba codul ministrului Ion Bazac pentru asemenea "profesionisti" pe care Colegiul Medicilor ii apara? Poate sa sune telefonul la minister toata ziua, sa reclame bolnavii apeland la toate cele cinci coduri de urgenta instituite, ca sistemul sanitar tot prost va functiona. Schimbarea depinde in primul rand de valoarea medicului, adica de om.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Rusia a început să utilizeze criptomonede în tranzacțiile comerciale internaționale

Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede în tranzacțiile comerciale internaționale, ca răspuns la sancțiunile occidentale, potrivit declarațiilor ministrului rus de Finanțe,...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...
Ultima oră
Pe aceeași temă