-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Fortarea" pietei interne si reinvierea AVAB, solutii de criza?

„Fortarea” pietei interne si reinvierea AVAB, solutii de criza?

Presedintele nu vrea ajutorul FMI si considera ca economia o duce rau din cauza pietelor externe care nu ne mai pot cumpara produsele. "Fortarea" pietei interne de catre stat si reinvierea AVAB sunt cateva propuneri ale lui Traian Basescu.

Traian Basescu a declarat ca nu isi doreste un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), desi Romania are nevoie de bani pentru a-si plati datoriile curente de 10 miliarde de euro angajate pe termen scurt de guvernul Tariceanu, ci prefera sa ceara ajutorul UE. "E foarte frumos, dar este idealist", spune economistul Ilie serbanescu despre declaratia presedintelui. Acesta sustine ca UE va apela tot la FMI, pentru ca nu are capacitatea si nici expertiza de a monitoriza o economie. si Traian Basescu a recunoscut acest lucru, spunand ca va accepta monitorizarea FMI, dar nu un imprumut. Presedintele mai considera ca Romania este afectata de criza economica doar in doua feluri: "Bancile nu mai primesc de la actionarul majoritar linii de finantare noi, dar nici o banca care functioneaza in Romania nu si-a intrerupt finantarea pe proiecte pe care le avea in derulare.

 

Al doilea mod in care ne afecteaza este datorat micsorarii pietelor". Bancile nu au nevoie de infuzii de capital, ca in alte state, in schimb, pentru a contracara micsorarea pietelor externe, Basescu a propus o "fortare" a pietei interne si a dat exemplu Azomures: agricultorii care primesc subventii de la stat pentru ingrasaminte sa fie obligati sa le cumpere de la intreprinderea respectiva. Analistii considera insa ca solutia lui Basescu nu ar ajuta economia prea mult. "Pietele externe s-au redus, dar nu cred ca ne afecteaza, pentru ca Romania a crescut economic din import, nu din export", spune economistul Liviu Voinea, care adauga ca pentru orice fel de astfel de interventii ale statului este nevoie de aprobari de la Comisia Europeana. Nici Ilie serbanescu nu este incantat de ideea presedintelui, pentru ca ea nu rezolva criza, ci doar un caz aparte: "Pe ansamblu, noi nu mai producem mare lucru.

 

Azomures este romaneasca, dar in rest nu prea mai sunt decat piese ale unor ansambluri straine. Industria noastra este terminata, pentru ca am dat totul si nu mai avem puterea de decizie".
O alta idee surprinzatoare a presedintelui a fost reinfiintarea Autoritatii de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), despre care spune ca a functionat cu succes la noi si o recomanda si altor state care au probleme cu bancile: "Trebuie sa se faca un AVAB german sau britanic sau american".
Liviu Voinea este de acord ca recapitalizarea bancilor "nu serveste la nimic, pentru ca nu se vede nici un rezultat". Ilie serbanescu crede ca ideea presedintelui nu tine: "AVAB ar culege produsele toxice ale bancilor, creditele neperformante. Altfel spus, statul le culege murdaria si lasa bancile ca pe niste flori. Apoi incearca sa vanda acea murdarie pentru a scoate banii. Cui? Nu stiu. AVAB i-ar recupera la Pastele cailor". serbanescu aminteste ca fostul AVAB a "scos" din gaura provocata la Banca Agricola, de 2,5 miliarde de dolari, doar 15 milioane.
Basescu a mai declarat, in interviul acordat TVR1, ca in perioada 2005-2008 personalul bugetar s-a marit cu peste 160.000 de oameni, dar pe salariile lor s-au cheltuit si banii alocati de la buget pentru alte 55.000 de posturi vacante.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă