Firmele mici si mijlocii ar putea avea acces la finantari de peste 1,3 miliarde lei din sumele pe care Ministerul pentru IMM-uri vrea sa le obtina din bugetul de stat. Astfel, CEC Bank ar putea primi un fond de 900 milioane de lei, destinat creditarii firmelor mici si mijlocii, iar Eximbank va primi 100 milioane de euro pentru contra-garantarea creditelor. Masurile mentionate fac parte dintr-un plan anticriza propus de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMC), iar cele doua fonduri trebuie constituite pana in luna februarie.
"In doi ani, ministerul nu a atras nici un euro din fonduri europene, cu toate ca s-au depus proiecte atat la minister, cat si la autoritatea de management. Din luna mai a anului trecut, cand a inceput depunerea dosarelor, nici un proiect nu a fost aprobat. De aceea, am facut o schita de simplificare a birocratiei si, de asemenea, prin programul anticriza dorim sa sprijinim cofinantarea IMM-urilor prin capitalizarea CEC si a Eximbank", a declarat ministrul de resort, Constantin Nita.
El a aratat ca fondurile care vor fi alocate pentru capitalizarea CEC ar trebui sa fie destinate doar sustinerii IMM-urilor. "Capitalizarea CEC este facuta pentru sprijinirea IMM-urilor, dar daca banca va utiliza fondurile pentru a acorda credite in general, atunci sa-si tina banii si vom cere 0,2% din PIB pentru IMM-uri, asa cum e legea", a mai spus Nita.