Sute de companii specializate in instalatii de energie alternativa si care doreau sa participe la Programul "Casa Verde" se confrunta cu scaderi dramatice ale vanzarilor. Potentialii clienti care doreau sa-si utileze casele cu panouri solare asteapta demararea programului prin care statul promitea o subventie de 90%, program care a fost amanat pentru a treia oara.
"Vanzarile au stagnat din octombrie 2008, cand s-a anuntat subventionarea de catre stat cu 90% a instalatiilor de energii alternative. Numarul potentialilor clienti a crescut brusc cu 10%, insa majoritatea asteapta subventiile promise, nu se inghesuie sa cumpere", ne-a declarat Eugen Lungu, de la o societate care comercializeaza panouri solare. Multe dintre firmele specializate se afla in impas, practic, nu mai vand nimic de cateva luni, iar unele chiar au facut importuri suplimentare.
In septembrie anul trecut, oficialii Ministerului Mediului anuntasera un program prin care statul acorda persoanelor fizice o subventie de aproape 7.000 euro pentru dotarea caselor cu panouri solare, pompe geotermale sau instalatii eoliene. Pentru primul an al programului, 16.000 de romani ar fi putut beneficia de aceste subventii. Programul ar fi trebuit sa inceapa la sfarsitul lunii decembrie, apoi a fost amanat pentru luna ianuarie 2009, ca apoi oficialii ministerului sa anunte "regandirea" acestuia, urmand ca Executivul sa decida asupra oportunitatii si modalitatii de aplicare a Programului "Casa Verde".
Reprezentantii Departamentului de comunicare al Administratiei Fondului de Mediu, institutie care urma sa se ocupe de implementare, au declarat ca "momentan programul este oprit pana la stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli, fara insa a indica vreun termen. Sumele pentru subventionarea instalatiilor de energii alternative pentru populatie ar fi urmat sa provina de la AFM din banii adunati din taxa de poluare. "Ne-am inscris in programul anuntat pentru ca firma sa fie autorizata pentru montarea de panouri solare.
Din pacate, de la anuntarea programului, nu mai avem vanzari, toti clientii astepand subventiile promise. De la 15-20 de livrari de panouri solare lunar, cat inregistram in medie, nu am mai vandut nimic din octombrie-noiembrie 2008", a declarat Monica Judel, administrator la o firma de panouri solare din Sibiu. Subventia acordata de stat impreuna cu contributia proprietarului ar putea acoperi costurile unei instalatii solare care sa asigure apa calda pe toata perioada anului si circa 30-50% din cantitatea de caldura necesara pentru incalzirea unei locuinte.