19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMajorarea pensiilor se face dupa stabilirea bugetului

Majorarea pensiilor se face dupa stabilirea bugetului

Doina Parcalabu, presedinta CNPAS, a declarat ieri seara ca pensiile vor fi majorate in luna imediat urmatoare publicarii bugetului, iar informatiile privind amanarea majorarii pana in septembrie sunt simple speculatii.
Precizarea sefei CNPAS vine dupa ce surse guvernamentale anonime au declarat pentru Mediafax ca Ministerul de Finante ar putea majora pensiile in doua transe, in martie si in septembrie. Fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu atrage atentia ca nu se poate intarzia majorarea pensiilor deoarece este caz penal.
Conform Legii 19, valoarea punctului de pensie urca de la 1 ianuarie la 45% din salariul mediu brut. Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an un salariu mediu brut de 1.693 lei, pe baza caruia valoarea punctului de pensie ar trebui sa fie de la 1 ianuarie de 761,85 lei, cu 9,2% peste nivelul actual.

Totusi, Cabinetul Boc a emis pe 30 decembrie o ordonanta prin care a inghetat valoarea punctului de pensie, pana la publicarea bugetului, autoblocandu-se in a aplica legea. "Nu este vorba de amanarea majorarii pensiilor, pentru ca ei nu majoreaza pensiile, ci aplica legea. Intarzierea ajustarii punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu brut este un caz penal", a declarat Campeanu.
Potrivit lui Campeanu, chiar daca se va intarzia aplicarea legislatiei, pensionarii trebuie sa-si primeasca majorarile aferente de la 1 ianuarie. "Imediat ce bugetul va fi publicat, nu mai au nici o piedica sa aplice legea. Vor fi obligati sa acorde majorarile pensiilor retroactiv, de la 1 ianuarie", a spus Campeanu.
PSD ar vrea sa majoreze doar pensiile mici si sa le inghete pe cele mai mari, de peste 2.000 lei. "Pensiile platite din bugetul asigurarilor sociale nu pot fi plafonate. Exista o lege pentru toti pensionarii, care nu permite diferentieri. Nu se poate umbla la dreptul fundamental al omului. Singurele care pot fi plafonate sunt pensiile speciale, care sunt platite de la bugetul statului si care nu sunt de doar 2.000 de lei", a conchis Campeanu.

Cele mai citite

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...

Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Eveniment cu totul deosebit în prima licitație din noul sezon al Casei A10 by Artmark. Brățara dacică adjudecată în Licitația Artmark de Istorie ajunge...
Ultima oră
Pe aceeași temă