24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTE costa 83 milioane de euro

FOTE costa 83 milioane de euro

Organizarea in Romania, in februarie 2013, a Festivalului Olimpic pentru Tineretul European (FOTE) va costa, conform estimarilor, 83 milioane de euro, autoritatile locale de pe Valea Prahovei avand nevoie de cofinantare in cuantum de 50 la suta din aceasta suma. Cei implicati, alaturi de ministrul Turismului, Elena Udrea, si ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, au avut o intalnire de lucru la Sinaia, in care au incercat sa schiteze planul de bataie pentru demararea actiunii.
Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a precizat ca si ministerul pe care-l reprezinta se va implica in sprijinirea dezvoltarii infrastructurii sportive, mentionand ca doreste sa fie puse la punct bazele sportive pentru antrenarea celor care vor participa la FOTE 2013. Pregatirea sportivilor va incepe chiar din acest an, prin participarea la editia 2009 a FOTE ce se va desfasura in Polonia.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, crede ca rolul ministerului in organizarea acestei competitii trebuie sa fie "unul efectiv". "Ne asumam sprijinirea in vederea obtinerii fondurilor de care e nevoie. Suntem intr-un proces de monitorizare si neindeplinirea tuturor pasilor poate duce la retragerea statutului de tara organizatoare. Suntem dispusi ca partea de cofinantare sa o solicitam noi de la bugetul de stat si sa o asiguram autoritatilor locale", a declarat ministrul Turismului. Elena Udrea a adaugat ca ministerul pe care-l conduce poate asigura anual 6 milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura necesare bunei organizari a festivalului. Primele fonduri ce vor fi primite de autoritatile locale pentru a incepe realizarea infrastructurii de turism sunt cele alocate deja in proiectul de buget pe acest an, in valoare de 6 milioane euro, pentru proiectul "Schi in Carpati", care dateaza din 2006, dar care nu a putut fi finantat pana in prezent.

Pentru organizarea acestui festival autoritatile locale au propus realizarea mai multor proiecte de infrastructura, printre care construirea mai multor partii, amenajarea si omologarea internationala a partiilor deja existente, construirea unui patinoar, a unor trambuline si a catorva poligoane pentru proba de biatlon.
Una dintre problemele intampinate este faptul ca, pentru a scoate din fondul forestier terenurile necesare amenajarii de noi partii de schi si a le trece in proprietatea autoritatilor locale, acestea trebuie sa plateasca, potrivit legii, taxe foarte mari. Ministrul Turismului a afirmat ca va face toate demersurile pentru modificarea legii astfel incat terenurile ce vor fi scoase din fondul forestier in vederea construirii partiilor de catre autoritatile locale sa fie scutite de la plata acestor taxe.

» Romania a fost desemnata la sfarsitul anului trecut tara organizatoare a Festivalului Olimpic pentru Tineretul European, competitie ce urmeaza sa se desfasoare pe Valea Prahovei si in Brasov, in februarie 2013. La festival sunt asteptati, potrivit organizatorilor, 1.500 de sportivi din peste 45 de tari, insotiti de antrenori si staffurile tehnice, dar si 1.000 de jurnalisti din toata lumea si cateva mii de turisti.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă