27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialGrupare de tip paramilitar, capturata de politisti galateni

Grupare de tip paramilitar, capturata de politisti galateni

» Politisti de frontiera din Galati au capturat o grupare de contrabanda cu tigari, care avea o organizare de tip paramilitar.

» Membrii acesteia monitorizau fiecare miscare a politistilor, care au adunat probe aproape un an pentru a-i anihila.

Politistii de frontiera din Galati au capturat o retea de contrabanda care introducea pe piata neagra tigari din Republica Moldova. Gruparea avea o organizare de tip paramilitar, cu o foarte stricta organizare pe niveluri ierarhice, si dispunea de patru ambarcatiuni foarte rapide, cu care marfa era transportata pe Dunare. De asemenea, mai dispunea de un sistem codificat de comunicare si de un grup de filaj care urmarea miscarile politistilor de frontiera.
"Este vorba de o grupare pe care noi am monitorizat-o timp de noua luni de zile, o grupare foarte bine organizata, foarte documentata in ceea ce priveste activitatea Politiei de Frontiera. Chiar au recrutat oameni care aveau sarcina precisa de a ne monitoriza. Orice miscare a politistilor de frontiera era monitorizata, atat la poarta de acces in sediul inspectoratului, cat si la dana de acostare a ambarcatiunilor Politiei de Frontiera. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de grupare si de aceea a si durat ceva mai mult pana i-am prins. Era urmarita orice miscare a masinilor Politiei de Frontiera, iar daca lipsea o ambarcatiune
de la dana de acostare, opreau orice actiune", a declarat seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati, comisarul-sef Didel Badarau.
Pentru seful IJPF Galati, metodele de lucru ale retelei au reprezentat o provocare profesionala, pentru ca a presupus atat urmarirea membrilor gruparii pentru documentarea activitatii infractionale, in conditiile in care infractorii actionau numai daca politistii le acceptau "filajul", dar si organizarea unor actiuni auxiliare pentru capturarea tigarilor  introduse pe piata neagra din Galati.
De aceea, Operatiunea "Matelotii", derulata sub coordonarea unui procuror de la DIICOT, a fost foarte ampla si a presupus aplicarea unui intreg arsenal de metode politienesti, de la infiltrarea unor oameni sub acoperire la urmarirea membrilor retelei cu sprijinul SRI Galati.

Modul de operare
Tigarile de contrabanda erau aduse numai in baza comenzilor telefonice a unora dintre "angrosistii" care se ocupau cu introducerea tigarilor pe piata neagra. Baxurile cu tigari cumparate de la contrabandistii moldoveni erau preluate din portul Giurgiulesti, situat pe malul basarabean, in zona de varsare a Prutului in Dunare. Marfa era transportata la Plaja Dunarea cu ambarcatiuni foarte rapide, care aveau ca antemergatori ambarcatiuni similare ce asigurau protectia transportului. Comisarul-sef Badarau a precizat ca au fost incercate mai multe actiuni de capturare, dar au esuat din cauza ca barcile contrabandistilor erau mult mai rapide decat cele ale Politiei de Frontiera. Spre exemplu, o barca a Politiei de Frontiera are un motor de 70CP, in timp ce cele ale contrabandistilor aveau motoare de 200CP. In perioada noiembrie 2008-ianuarie 2009, prin aceasta filiera au fost introduse in tara peste 250.000 de pachete de tigari, in valoare totala de 125.000 de euro, "recuperate" prin descinderile politistilor de frontiera la "angrosisti". Pentru ca gruparea actiona numai in cursul noptii, capturarea a fost organizata minutios, la ea participand  peste 40 de politisti de la IJPF Galati.

 

Transportul in baza caruia a fost organizat flagrantul era compus din 20 de baxuri de tigari "Plugarul", in valoare de 270.000 lei. Politistii de frontiera i-au retinut pe noua dintre contrabandisti, pentru patru dintre acestia instanta de la Tribunalul Galati dispunand arestarea preventiva pentru 29 de zile. Au fost confiscate patru amarcatiuni si o autoutilitara "Dacia", utilizate la transportul tigarilor. A fost impus sechestru asigurator asupra unui apartament de 40.000 de euro si asupra unui autoturism "Audi A8", in valoare de 70.000 de euro, care apartin liderului filierei. Nu au fost furnizate date referitoare la identitatea celor retinuti, pentru ca ancheta este continuata pentru stabilirea intregii activitati infractionale si identificarea si capturarea tuturor membrilor retelei. Acuzatiile sub care sunt cercetati sunt contrabanda, constituirea in grup infractional organizat si trecerea ilegala a frontierei.

Cele mai citite

Fără telefoane mobile în școli. „Această măsură a ieșit din 2023”

Noua lege a Educației introduce reguli stricte privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, interzicând elevilor să le folosească în timpul orelor și pauzelor. Fără telefoane...

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...

Directorul de școală, demis când vrea primarul

Conform noului Regulament-Cadru, primarul și Consiliul local pot propune demiterea unui director de școală Începând cu anul școlar 2024-2025, directorii de școli pot fi demiși...
Ultima oră
Pe aceeași temă