» Biroul Permanent al Camerei Deputatilor decide astazi daca trimite Comisiei juridice documentele prin care procurorul general Laura Codruta Kovesi cere inceperea urmarii penale pentru Adrian Nastase.
» PSD si PDL nu au deocamdata un punct de vedere comun in cazul Nastase.
» Cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" scrie sub titlul "Haita de lupi carpatini la putere" ca PSD l-ar putea sacrifica pe Nastase pentru a scapa tara de monitorizarea europeana.
PSD si PDL nu au negociat o pozitie comuna in cazul parlamentarilor acuzati de coruptie pentru care e nevoie de votul Camerei sau Senatului pentru inceperea urmaririi penale. Cele doua partide aflate la putere vor trebui sa decida in prima instanta daca il lasa pe Adrian Nastase pe mana justitiei sau daca vor continua sa-l protejeze. Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, ne-a explicat ca "PDL va vota ca intotdeauna, astfel incat sa nu puna piedici justitiei". Social-democratii se feresc deocamdata sa spuna daca il vor sustine in continuare pe fostul lor lider de partid sau daca il vor abandona, iar la nivelul partidului nu s-a discutat inca. Democrat-liberala Roberta Anastase nu stie nici despre dezbateri pe aceasta tema intre cele doua formatiuni care sustin Guvernul. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, din care face parte si Adrian Nastase, va hotari astazi daca sa trimita sau nu Comisiei juridice documentele prin care procurorul general Laura Codruta Kovesi cere inceperea urmarii penale pentru Adrian Nastase.
Comisia juridica a Camerei a mai discutat si la inceputul lunii decembrie solicitarea Parchetului General care cerea inceperea urmaririi penale a fostului premier Nastase in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2", dar a dat un raspuns negativ. Democrat-liberalul Daniel Buda, seful acestei comisii, declara ca "exista posibilitatea" ca deputatii juristi sa recomande plenului "inceperea urmaririi penale", dar totul depinde de conducerea Camerei. Din Biroul Permanent al Camerei fac parte patru democrat-liberali, patru social-democrati, trei liberali si un membru UDMR. Daniel Buda, presedintele Comisiei juridice, sugereaza de fapt ca vechea alianta PSD-PNL-UDMR l-ar putea proteja in continuare pe Adrian Nastase.
Apropiatii fostului premier nu se mai reped insa, cum faceau anul trecut, sa faca declaratii in favoarea lui Adrian Nastase.
Exista chiar mai multi deputati care, sub protectia anonimatului, sustin ca partidul nu are nimic de castigat aparandu-l pe Nastase de justitie, mai cu seama ca rapoartele Comisiei Europene au criticat exact aceasta protectie pe care Parlamentul i-a oferit-o fostului premier. Cotidianul german, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" scrie in editia de sambata ca "Romania are o problema cu coruptia, dar printre politicieni nu atat coruptia in sine este o problema, cat rusinea de a fi o tara sub monitorizarea speciala a UE". Ziarul mai aminteste ca "fostul Guvern Tariceanu a blocat lupta anticoruptie dupa iesirea PDL de la guvernare" si ca acum "in cercurile PSD se vorbeste despre un plan special prin care sa i se propuna, chipurile, Comisiei Europene un troc: cativa politicieni de rang inalt sa ajunga la tribunal, in schimb sa se ridice monitorizarea UE, iar restul cazurilor sa fie clasate".
Cotidianul german socoteste ca, astfel, PSD ar simti un efect secundar pozitiv "fiindca ar putea scapa de Nastase, care lucreaza prea evident la reintoarcerea sa in prima liga a puterii, iar in Parlament toti cei carora DNA le este pe urme vor putea rasufla usurati". Frankfurter Allgemeine Zeitung pune in aceeasi oala cele doua partide aflate la guvernare pornind de la ipoteza ca ele au radacini comune in FSN si ca "vechile retele comuniste, care ani de zile au blocat democratizarea si reformarea societatii, sunt din nou la putere".
Camera Deputatilor, in care PSD si PDL au o majoritate de 70 la suta, are ocazia sa demonstreze in cazul Nastase ca Romania nu a abandonat lupta anticoruptie. Democrat-liberalii asteapta astazi din partea social-democratilor un raspuns in acest caz.
» Reforma justitiei
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a trimis liderilor partidelor parlamentare o scrisoare prin care le cere consens pentru reforme, invitandu-i "la un angajament politic comun pe justitie", care cuprinde: adoptarea proiectelor de Coduri, alocarea unui buget pe justitie care sa rezolve atat pasivele salariale, cat si necesitatile de bunuri si servicii pentru continuarea reformei, o noua lege a salarizarii in sistemul judiciar pentru a stopa avalansa proceselor intentate pentru plata unor drepturi salariale, cu mentiunea ca un astfel de angajament "ar constitui un semnal energic si fara echivoc in sprijinul reformelor atat pentru sistemul judicar si publicul din Romania, cat si pentru Comisia Europeana". In scrisoare, ministrul Predoiu nu a mai reluat, se pare, criticile la adresa Parlamentului, prin care le cerea reprezentantilor Camerei si Senatului sa nu mai blocheze justitia prin vot.