5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFrisoane in sectorul bancar

Frisoane in sectorul bancar

De la inceputul saptamanii (19.01-23.01), bursa romaneasca este la propriu si la figurat pe culoarea ROsU APRINS, adica nimic nu creste, totul scade. La propriu, pentru ca scaderile indicilor BVB au avut valori cu mult sub asteptarile investitorilor (-15% BET,  -14% BET-C si -17% BET-FI), iar culoarea predominanta a randamentelor din piata a fost ROsIE.

La figurat, pentru ca investitorul roman este "beneficiarul" unor pierderi foarte mari inregistrate in anul 2008, unele chiar de 80-90%, devenind astfel captiv pe o bursa autohtona slab capitalizata si putin lichida. Neputincios din cauza absentei unor instrumente financiare care sa-i protejeze investitia, nu poate fi decat foarte furios cand constata ca, in incercarea de a-si pondera pierderile, genereaza de fapt alte pierderi.

Culmea este ca suntem tot mai dezorientati de noul val de pierderi anuntate de marile banci internationale, mai intai dinspre SUA (Banca Americii si Citigroup), apoi dinspre Anglia – Banca Scotiei (RBS). Toate aceste mari banci la un loc au solicitat urgent sprijin financiar. Faptul ca, langa noi, in Europa, am resimtit spectrul falimentului la RBS, prin raportarea unor pierderi de circa 50 mld. euro, explica in mare masura amplificarea temerilor investitorilor fata de un sector tot mai instabil, sentimentul propagandu-se in lant pe toate pietele financiare, mai ales in privinta emitentilor din domeniul bancar.

Tot culmea este ca aceste deprecieri destul de masive au venit dupa ce BCE a redus dobanda critica la 2%, agravand starea de spirit din pietele financiare europene. Pe acest fond, am fost cu atat mai mult interesat sa urmaresc evolutia deloc de neglijat a pretului actiunii Erste Bank listata atat la BVB, dar si la bursa din Viena.
Investitorii acestei actiuni au putut astfel corela inca o data deprecierea leului fata de euro cu evolutia cotatiilor acestui titlu pe cele doua burse – la BVB exprimata in lei si la Wiener Borse exprimata in euro –, cotatii care au mers aproape in tandem in aceasta perioada. E posibil chiar sa se fi realizat, la nivelul unor fonduri de investitii straine, un arbitraj intre cele doua piete de actiuni pe baza acestui instrument.

Asa ca vom analiza aceasta evolutie, pe un grafic zilnic al actiunii EBS de la BVB si vom incerca si o posibila estimare pentru urmatoarele 2-3 saptamani. In primul rand, este relevant faptul ca pe data de 20 ianuarie 2009, chiar in ziua investirii presedintelui Barack Obama, volumul de tranzactionare a realizat un varf (47.623 actiuni), acesta fiind ca marime, de la data listarii, pe locul trei in top (cel mai mare volum a fost de 66.002 actiuni inregistrat pe 19 septembrie 2009). Tot in aceeasi zi constatam un gap negativ, care nu a fost acoperit nici dupa 3 zile, ceea ce inseamna ca pe fondul actual putem constata o continuare a scaderilor in urmatoarele 4-5 zile.

In fapt, pentru ultimele 3 luni, pretul actiunii EBS a avut 3 minicicluri UP/DOWN, sub forma clopotului lui Gauss, ultimul incercandu-si in prezent al doilea minim, de unde probabil va face in mod ciclic un mic rebounce. Pe baza unor stiri suplimentare negative, s-ar putea sa observam cum trendul actiunii EBS va strapunge limita inferioara a tunelului descendent. In acest caz, deprecierea poate atinge un prag de suport mai solid in zona 33,0-35,0 lei, dupa testarea celui intermediar de la pragul psihologic de 40,0 lei.

Asa ceva pare mai putin probabil, dar nu putem exclude aceasta posibilitate, deocamdata doar teoretica. Totusi, analizand semnalele indicatorilor tehnici, vom putea afirma ca aceasta tendinta de continuare a scaderii este usor confirmata de intersectarea liniei SMA 20 si SMA 10, prima devenind superioara, dar cu o miscare putin cam nehotarata. Pe de alta parte, daca vom analiza semnalele indicatorului MACD, vom constata inca o confirmare a tendintei de coborare, care este in formare.

Deoarece volumul actual de tranzactionare este in scadere la un nivel semnificativ fata de media ultimelor 20 de zile, putem estima ca, in cazul pastrarii nivelului actual al lichiditatii, trendul va putea testa in timp si ceva mai greu un prim prag de rezistenta in zona 50,0 lei daca va fi ajutat de ceva vesti pozitive. In caz contrar, vom reveni la trendul coborator si la fluctuatiile din canalul descendent deja creat, asa cum se prezinta pe grafic, ceea ce inseamna continuarea deprecierii pretului EBS.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă