» Barack Obama a luat decizia extraordinara de a depune juramantul de presedinte pentru a doua oara, deoarece, in cursul ceremoniei de marti, doua cuvinte din textul acestuia au fost inversate. Totodata, el a fixat noi reguli pentru administratia sa si a semnat primele decrete.
In sala hartilor de la casa Alba, in fata unei asistente restranse, presedintele Curtii Supreme, John Roberts, care citase dezordonat marti textul solemn inscris in Constitutie, a procedat la cea de-a doua depunere a juramantului de catre Barack Obama. Totul a durat 30 de secunde. Casa Alba considera ca prestarea juramantului de marti este valabila, dar, asa cum declara glumind presedintele, "am decis repetarea pentru ca a fost amuzant". Expertii juridici apreciaza evenimentul istoric drept "un lux de precautie", deoarece, asa cum prevede Constitutia, mandatul prezidential expira la 20 ianuarie la amiaza, moment in care castigatorul prezidentialelor preia succesiunea. In momentul depunerii juramantului, marti, Obama era deja cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite.
Inca din prima zi de lucru, Obama a promis o era noua, a "transparentei" in administratia sa si a atacat ansamblul problemelor uriase cu care se va confrunta, in primul rand criza economica din tara. Ieri urma sa semneze mai multe decrete, de inchidere a inchisorii Guantanamo, in termen de maximum un an, de modificare a regulilor de detentie si de interogatoriu ale CIA si a cerut responsabililor militari "sa avanseze in planificarea necesara pentru o retragere militara din Irak in mod responsabil". De asemenea, a trimis un semnal privind vointa sa de a se implica activ in eforturile pentru pace in Orientul Mijlociu, telefonand mai multor lideri din regiune. El l-a propus pe senatorul George Mitchell, artizanul pacii in Irlanda de Nord, sa devina emisar pentru aceasta regiune. Catolic maronit, mama acestuia este de origine libaneza, iar tatal irlandez.
» Reguli noi
"De multa vreme, in acest oras au fost prea multe secrete. De acum, aceasta epoca este revoluta." Noul locatar al Casei Albe a fixat reguli stricte de transparenta a administratiei americane, care va fi separata printr-un "un cordon sanitar" de influentele grupuri de presiune de la Washington, si a anuntat ca principalilor colaboratori li se va impune o inghetare a salariilor. "In aceasta perioada de dificultati economice, familiile americane sunt obligate sa stranga cureaua si la fel trebuie sa faca si Washingtonul." Referindu-se la angajatii numeroaselor grupuri de presiune care sunt in relatie constanta cu administratia si Congresul, el a precizat ca "incepand de astazi, lobbystii vor fi supusi unor limite mai stricte decat in oricare alta administratie din istorie".