Ambasadele occidentale de la Bucuresti s-au grabit, probabil, ieri sa consemneze in rapoartele lor ca fostul sef al spionajului autohton din perioada 2006-2007 il acuza pe Traian Basescu de politie politica. Altfel spus, Claudiu Saftoiu a marturisit ca in perioada cand se afla in gratiile Cotrocenilor se faceau "interceptari ilegale", prin care presedintele afla din sursa directa ce discutau Iliescu si Geoana. Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe se pune prin aceasta acuzatie intr-o situatie ingrata, pentru ca, daca spusele sale sunt reale, va trebui sa explice, pe de o parte, de ce a acceptat sa ia parte la ilegalitatile la care se deda presedintele si, pe de alta parte, de ce a tainuit atata vreme eventualele abuzuri. In plus, ca sef al unuia dintre cele mai importante servicii secrete, Claudiu Saftoiu a semnat, de buna seama, un document prin care se obliga sa pastreze confidentialitatea informatiilor la care avea acces.
Ofiterul FBI care a divulgat inregistrarile puse la cale de Nixon a fost in cele din urma condamnat, in urma procesului Watergate, tocmai pentru ca nu a respectat secretul. Claudiu Saftoiu este singurul fost sef de serviciu secret care nu stie sa-si depersonalizeze amintirile din perioada in care se afla in miezul puterii.
Aureolat de functia pe care a capatat-o acum doi ani si jumatate, mai mult datorita amicitiei cu Basescu decat calitatilor sale, fostul sef al spionajului romanesc se cazneste de mai multa vreme sa explice la televizor de ce fostul sau mentor nu merita sa ramana la Cotroceni. Amestecand argumentele politice cu informatiile directe la care pesemne avusese acces, Saftoiu vrea probabil doar sa se razbune pe Traian Basescu pentru ca l-a fortat sa plece din fruntea spionajului, dupa gafele pe care le-a facut in fata comisiei parlamentare de resort, dar si dupa anumite suspiciuni ce planau asupra sa.
Nu este inca destul de clar daca Saftoiu a fost o prada usoara pentru profesionistii Serviciului de Informatii Externe care vroiau sa scape de el sau daca, de la un punct incolo, a trebuit sa plece pentru ca avea propria agenda. Nu este inca destul de clar daca acuzatiile referitoare la "interceptarile ilegale" de care ar avea nevoie presedintele au fost facute spontan, din cauza ca Saftoiu nu a invatat nici pana acum cand sa taca si cand sa vorbeasca, sau daca cineva l-a instigat. Nu este inca destul de clar daca Saftoiu are probe care sa demonstreze ca Traian Basescu primea transcrierea unor conversatii interesante intre personajele politice ale momentului sau daca tocmai lipsa unor probe a dus la retractarile ulterioare. Nu este inca destul de clar daca presedintele ar putea castiga un proces impotriva fostului sau colaborator sau daca nu cumva, intre timp, ar putea aparea dovezi reale ori fabricate despre interceptari care s-ar face sub umbrela Cotrocenilor.
Emil Constantinescu s-a grabit sa ceara Parlamentului o investigatie pe tema eventualelor interceptari ilegale, iar Traian Basescu "incurajeaza" aceasta idee. Fostul presedinte a povestit ca in timpul mandatului sau a primit informari despre viata privata a familiilor de ambasadori si ca a interzis astfel de practici. Totusi, la sfarsitul mandatului s-a plans ca a fost invins de fosta Securitate, care, dupa cum spun unii dintre fostii sai consilieri, l-ar fi manipulat prin tot felul de rapoarte speciale. Cand a aflat despre declaratia lui Saftoiu, Ion Iliescu a raspuns scurt si intelegator: "Sa le fie rusine".
Traian Basescu poate fi aruncat oricand de serviciile secrete intr-un scandal ca acela de la suspendarea sa, cand Mircea Geoana a aparut cu un biletel scris de fostul adjunct SRI la dictarea presedintelui si care cuprindea numele judecatorilor de la Curtea Constitutionala care aveau dosare de Securitate. Destinele presedintilor autohtoni par inca dependente de puterea serviciilor, o traditie la care Romania ar trebui sa renunte.