28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialJaful de la DGASPC Galati, anchetat de Comisia de Disciplina

Jaful de la DGASPC Galati, anchetat de Comisia de Disciplina

» Sefa Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Galati, Marinela Dobrea, a fost suspendata din functie pe toata perioada in care va fi cercetata de Comisia de Disciplina de la Consiliul Judetean (CJ) Galati.

CJ Galati s-a intrunit pentru a constata revenirea Marinelei Dobrea dintr-un lung concediu medical, dupa care, 10 minute mai tarziu, la un punct introdus ad hoc pe ordinea de zi, consilierii au decis suspendarea Marinelei Dobrea in perioada in care va fi anchetata de comisie. Presedintele CJ, Eugen Chebac, a obtinut astfel o mica victorie dupa 4 luni in care Marinela Dobrea si-a luat concediu medical si a refuzat sa ii ofere vreo explicatie in legatura cu jaful dezvaluit de presa si confirmat de rapoartele de control ale Garzii Financiare si Curtii de Conturi. Marinela Dobrea a administrat anual 60% din bugetul CJ Galati. Bugetul DGASPC a crescut miraculous in perioada in care Dobrea a fost sefa directiei, functie in care a fost numita de fostul presedinte al CJ, Eugen Durbaca, presedintele PC Galati. De la 89 miliarde de lei vechi, in 2004, bugetul DGASPC a ajuns la peste 400 de miliarde in 2008, desi in 2004 erau asistati 1506 copiii, majoritatea in centre de plasament, iar acum sunt asistati 1576, majoritatea in grija asistentilor maternali.

Dupa ce Curtea de Conturi a descoperit in iulie varful aisbergului, un "tun" de 1,68 miliarde de lei vechi, comisarii de la Garda de Mediu au constatat ca Raluca Dobrea, fiica directoarei, angajata ca referent la Serviciul Monitorizare, este implicata in afaceri de peste 400.000 de euro, derulate prin firmele prietenului sau, stefan Cristea. Vest Invest SRL a derulat un contract de 383.000 lei, iar Kerkira SRL – 4 contracte, in valoare de 241.000 euro, in majoritatea Raluca Dobrea ocupandu-se de intocmirea facturilor. Raluca Dobrea a facturat prin Kerkira catre Petantic SRL marfuri cu adaosuri comerciale de la 49% la 700%, marfuri care apoi au fost refacturate catre DGASPC Galati.

 

Petantic, care se ocupa de comercializarea produselor siderurgice, a incheiat cu DGASPC doua contracte de furnizare de cazarmament, in valoare de 19.000 euro, si imbracaminte de 34.000 de euro. Adaosurile comerciale la aprovizionarea hainelor destinate copiilor asistati sunt recorduri in metodologia jefuirii banilor publici: la jachete de iarna – 200%, camasi – 230%, chiloti fete – 360%,  manusi – 700%. Administratorul Petantic SRL,  Doru Grigore, le-a declarat comisarilor GF ca nu a vazut nici o hartie, de toate ocupandu-se stefan Cristea, care l-a asigurat ca totul este legal.

Un jaf similar s-a produs si cu banii UE intrati pe mainile sefei DGASPC. "Centrul de gazduire temporara a tinerilor" a fost infiintat la Centrul de Plasament nr. 9, in cadrul unui proiect cu un buget de 154.030 euro. Grantul a de 123.124 euro a fost obtinut in cadrul PHARE/2004/016 772.04.02, cofinantarea fiind asigurata de CJ. Proiectul a fost finalizat pe 22 iulie 2008, centrul a fost infiintat prin hotararea CJ nr. 75/25.08.2008, dar cheltuirea celor 154.030 euro nu se vede.
La doua luni de la "inaugurare", in inventarul centrului erau doar o canapea, doua fotolii, mobila de bucatarie, o masina de spalat, prea putin pentru cei 76.330 de euro alocati prin Phare pentru achizitii de bunuri si echipamente. Intamplator sau nu, la atelierul de tamplarie al DGASPC se faceau paturi pentru mobilarea centrului.

Cele mai citite

Revolut schimbă regulile jocului: IBAN local pentru conturile românilor

România este a doua cea mai mare piaţă a Revolut, la nivel global Revolut operaționalizează conturi IBAN locale, un avantaj pentru milioane de utilizatori români,...

Guvernul va aloca încă 15.000 de lei fiecărei familii afectată de inundații

Cu acești bani, oamenii vor putea să-și cumpere electrocasnice sau combustibil pentru iarnă Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern,...

Percheziții în București și în trei județe într-un dosar privind infracțiuni economice

Procurorii anticorupţie efectuează, în această dimineață,, percheziţii în Bucureşti şi în alte trei judeţe într-un dosar privind infracţiuni economice. Potrivit unui comunicat DNA, sunt efectuate...
Ultima oră
Pe aceeași temă